Pe aceeași temă
Fostul presedinte ANAF Sorin Blejnar a fost judecat in dosarul "Motorina" pentru sprijinire de grup infractional organizat.
Urmarirea penala
Potrivit procurorilor DIICOT, Blejnar ar fi blocat orice control sau inspectie fiscala la firmele folosite de membrii acestei grupari, care a initiat un mecanism evazionist pentru a nu plati accize pentru peste 5.000 de tone de motorina cumparata in regim suspensiv si comercializata pe piata interna. Prin aceasta modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu 22.000.000 lei, reprezentand TVA si accize, sustin procurorii.
Urmarirea penala fata de Sorin Blejnar si Codrut Alexandru Marta a inceput pe 1 august 2012. Procurorii din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Brasov i-au acuzat pe cei doi de savarsirea infractiunilor de sprijinire a unui grup infractional organizat si complicitate la evaziune fiscala.
"In perioada martie - iulie 2010, inculpatii Morcov Cecilian, Kelemen Andrei, Sztufliak Peter, Monea Claudiu, Ciobanu Dorel si Cuccina Salvatore au constituit un grup infractional organizat, cu legaturi transfrontaliere, la care au aderat alte 20 de persoane, cetateni romani, italieni si maghiari, specializat in activitati de evaziune fiscala cu produse energetice - combustibili", informa DIICOT.
Rechizitoriul
Potrivit procurorilor, membrii gruparii sprijinite de Blejnar si Marta au initiat un mecanism evazionist pentru a nu plati accize pentru peste 5.000 de tone de motorina cumparata in regim suspensiv si comercializata pe piata interna. Prin aceasta modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de aproximativ 22.000.000 lei, reprezentand TVA si accize, sustin procurorii.
DIICOT arata ca motorina era cumparata pentru a fi livrata in Polonia, cand in realitate combustibilul era revandut prin statiile de distributie de carburanti sau direct utilizatorilor finali, pe teritoriul Romaniei.
"Activitatea infractionala a gruparii fost sprijinita de catre invinuitii Marta Codrut Alexandru si Blejnar Sorin precum si de catre inculpatii Monea Claudiu si Ciobanu Dorel, din cadrul DJAOV Brasov. In sarcina invinuitilor Marta Codrut Alexandru si Blejnar Sorin se retine ca au acordat sprijin grupului infractional organizat in operatiunile de obtinere a autorizatiei de antrepozit fiscal si au blocat orice control sau inspectie fiscala la societatile comerciale utilizate de catre membrii gruparii, care ar fi putut conduce la stabilirea situatiei fiscale complete si corecte a antrepozitarilor", informeaza DIICOT. Detalii aici
Sorin Blejnar a fost trimis in judecata in acest dosar la Tribunalul Brasov pe 7 septembrie 2012, alaturi de alte 16 persoane printre care se numara doi sefi din cadrul Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale (DJAOV) Brasov, Claudiu Monea si Dorel Ciobanu, dar si fostul deputat brasovean Vasile Bran. Codrut Marta nu se afla printre inculpati.
Pe 4 decembrie 2012, Blejnar a cerut Tribunalului Brasov ca dosarul sa fie returnat DIICOT "pentru ilegala sesizare a instantelor de judecata" in cazul sau, potrivit Mediafax. Pe 18 decembrie 2012, Tribunalul Brasov decide sa returneze dosarul la DIICOT Brasov pentru refacerea urmaririi penale. Tribunalul motiva decizia prin faptul ca "dreptul la aparare al inculpatului Sorin Blejnar a fost incalcat prin aceea ca ordonanta de incepere a urmaririi penale si insusi rechizitoriul prin care se pune in miscare actiunea penala nu descriu faptele pentru care Sorin Blejnar este trimis in judecata".
Decizia a fost atacata cu recurs, iar pe 4 aprilie 2013, Curtea de Apel Brasov a decis ca Tribunalul Brasov poate sa inceapa sa judece dosarul "Motorina", fara sa fie necesara trimiterea acestuia la DIICOT pentru refacerea urmaririi penale.
Sorin Blejnar este pus sub urmarire penala si de catre Directia Nationala Anticoruptie
In dosar sunt anchetati, printre altii, fostul sau sef de cabinet Codrut Marta si fostul sef al Vamilor Viorel Comanita, acuzati de evaziune fiscala de peste 15 milioane de euro. In acest caz, urmarirea penala fata de fostul presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) a inceput pe 17 iulie 2012. Procurorii DNA il acuza pe Blejnar de complicitate la evaziune fiscala si sprijinire a unui grup infractional organizat.
Pozitia lui Blejanr la proces: "As vrea sa vad o singura interceptare a mea din care sa rezulte o potentiala implicare a mea in acest dosar, una singura care sa aiba legatura cu fapte de coruptie si de legatura cu acest grup infractional de la Brasov. (...) De doi ani de zile ne judecam pentru afirmatii puerile, lipsite de sens. Nu am spus ca nu sunt validate lucrurile din dosar. Nu am eu nici o legatura cu lucrurile acelea".