Fostul senator PSD Cătălin Voicu a fost eliberat condiționat după ce a scris șase cărți

Iulian Popescu | 13.02.2016

Cătălin Voicu a fost eliberat condiţionat, după ce a executat din pedeapsa de șapte ani o perioadă de patru ani şi o lună, scrie Mediafax. Tribunalul Dâmbovița a respins vineri contestația pocurorilor, astfel încât sentința de liberare a rămas definitivă, iar fostul senator PSD a plecat acasă.

Pe aceeași temă

 

Astfel, a ieșit din închisoare primul parlamentar din România dus cu mandat la DNA şi primul care a ajuns în arest în timp ce era senator.

 

Comisia Penitenciarului Găeşti este cea care a recomandat eliberarea condiţionată a fostului senator, care a scris în închisoare şase cărţi în baza cărora a solicitat o scurtare a pedepsei cu 180 de zile, potrivit Mediafax.

 

Alte 116 zile le-a obţinut la eliberare ca urmare a muncii prestate în penitenciar, iar la perioada de detenţie se adaugă şi peste un an în care fostul senator a stat în arest.

 

În faţa instanţei, Cătălin Voicu a vorbit, vineri, despre cărţile scrise în penitenciar, susţinând că acestea au un clar caracter ştiinţific. ''Toată activitatea mea profesională se pliază pe lucrările mele ştiinţifice'', a spus Cătălin Voicu.

 

La termenul trecut, judecătorii de la Tribunalul Dâmbovița au cerut mai multe înscrisuri pentru certificarea calității celor șase lucrări științifice pe care le-a scris și publicat cât a stat după gratii.

 

Vineri, avocatul lui Cătălin Voicu a prezentat și o caracterizare din partea preotului închisorii și a explicat instanței că ordonanța de urgență care suspendă ștergerea a 30 de zile din pedeapsă pentru fiecare carte științifică scrisă nu se poate aplica reatroactiv, așa încât clientul său trebuie liberat.

 

Voicu a susţinut vineri, în faţa instanţei, că a muncit în penitenciar,”chiar şi munci considerate de unii înjositoare”, a scris, a făcut tot ce depinde de el pentru a fi eliberat condiţionat, scrie România TV. "Am muncit şi la wc-uri. Nu m-am dat în lături de la nicio muncă. Din prima zi de puşcărie am zis că muncesc orice. În penitenciar e mai josnic ca în evul mediu. Pentru unii ar părea umilitor ce am făcut eu", a susţinut fostul parlamentar, conform România TV.

 

Reteaua Voicu

 

Senatorul PSD Catalin Voicu a fost condamnat în 2013 la șapte aani de închisoare pentru că a primit sume de ordinul sutelor de mii de euro de la oamenii de afaceri Costel Casuneanu si Marius Locic, pentru a interveni pe langa judecatori si politisti spre a obtine decizii favorabile in dosarele in care acestia erau implicati (un litigiu dintre firma de constructii PA&CO si CNADNR, respectiv un dosar penal pentru inselaciune).





Potrivit procurorilor DNA, "in anul 2009, inculpatul Catalin Voicu a pretins de la inculpatul Costel Casuneanu in mod repetat, la diferite intervale de timp, sume de bani, totalizand 260.000 euro, din care a primit suma de 200.000 euro, promitand ca in schimb va interveni pe langa magistratii Sectiei Contencios administrativ si fiscal din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie investiti cu solutionarea unui dosar avand ca obiect litigiul dintre SC PA&CO International SRL Bacau si C.N.A.D.N.R. si-i va determina pe acestia sa adopte o solutie favorabila societatii comerciale la care Costel Casuneanu era asociat."



Banii au ajuns la judecatorul Florin Costiniu, care l-a ajutat pe Voicu sa intervina pe langa magistratii Sectiei Contencios administrativ si fiscal din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie in sprijinul companiei lui Casuneanu.

 

Articolul care permite reducerea cu 30 de zile a condamnării pentru o carte, suspendat

 

Guvernul a decis săptămâna trecută suspendarea, până pe 1 septembrie, a aplicării legale prin care deținuții puteau primi reduceri de pedeapsă contra unor lucrări redactate. Inițial, ministrul Justiției a cerut abrodarea legii.

 

Conform purtătorului de cuvânt al Executivului, decizia suspendării a fost luată în concordanță cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, care nu a fost de acord cu abrogarea legii, așa cu ceruse ministrul Justiției. Dan Suciu a precizat că ordonanța privind suspendarea nu e retroactivă.

În cazul lui Cătălin Voicu, Comisia penrtu liberări aprobase ieșirea condiționată din închisoare, iar judecătoria deja confirmase decizia. Vineri s-a judecat doar contestația procurorilor la hotărârea de eliberare.

 

Voiculescu si Dinel Staicu, “savantii” inchisorilor

 

Hotnews a realizat, la inceputul acestui an, pe baza datelor de la Ministerul Justiției, un bilanț al „lucrărilor științifice” scrise în pușcărie: aproape 200 de infractori au publicat peste 400 de carti, in ultimii trei ani. Pentru fiecare carte încadrată ca lucrare științifică pe care un deținut o scrie în timpul executării condamnăriii se scad din pedeapsă 30 de zile. Cei mai prolifici au fost Dan Voiculescu si Dinel Staicu, cu câte 10 lucrari publicate de cand se afla in detentie, constată Hotnews.

 

Dan Voiculescu:

 

    Omenirea, incotro?

    Dezvoltarea economica durabila

    A patra cale

    Efecte de antrenare a investitiilor straine in economia romaneasca 1990-2014

    Economia romaneasca

    Investitii straine directe - vector al dezvoltarii economice

    Managementul riscului in accesarea si gestionarea fondurilor europene

    Clasa de mijloc - teoria si practica antreprenoriala

    Consideratii asupra teoriei lui Maslow - Participare la conferinte nationale si internationale

    Teoria valorii - Participare la conferinte nationale si internationale

 

Dinel Staicu:

 

    Reforma bancara si fiscala

    Creditul social fiscalizat

    Piata de capital fiscalizat

    Foreign policy

    Raportul de cauzalitate dintre creditare si criza economico financiara

    Ascensiunea si prabusirea bancilor in contextul globalizarii

    Noul bon fiscal - etalon

    Barterul fiscal

    Economia fiscala de piata

    Economie si idei fiscale de autodefinire a epocii moderne

 

Dan Diaconescu, președintele OTV, a scris și el 5 carti.

 

   Fostul manager al Stelei, Mihai Stoica:

 

    Ultimii 11 ani. Participarea echipelor romanesti de club in competitiile continentale 2004-2015

    Competitia

    FIFA world cup - Brazilia. Statistici. Analize. Concluzii

    UEFA Europa League. In cautarea identitatii

 

George Becali:

 

    Muntele Atos, patria ortodoxiei

    Steaua si Becali

    Becali si politica. Inceputurile

    Iubirea milostiva si mantuitoare

    Becali Parlamentul Europei si Parlamentul Romaniei

 

Dorinel Mihai Mucea (condamnat în Dosarul privatizărilor startegice):

 

    Psihologia negocierilor comerciale internationale - stiluri de negociere

    Rolul si importanta negocierilor comerciale in realizarea unei tranzactii

    Politici si mecanisme economice pentru stimularea investitiilor strategice la sistemele cogenerare si eficientizare energetica

    Piata energiei electrice din Romania de la un sistem etatist centralizat, la un sistem de piata cu reglementari care impun reguli noi,     adaptate directivelor UE

    Strategii si mecanisme economice pentru cresterea rolului Romaniei pe piata europeana de energie regenerabila (RES)

    Procedura de parcurs pentru realizarea unui proiect eolian

    Privatizarea in domeniul utilitatilor publice

 

Cotidianul britanic ”The Guardian”  a abordat recent subiectul cartilor scrise de detinutii romani pentru a-si reduce pedeapsa. ”The Guardian” relateaza ca Dan Voiculescu, "unul dintre cei mai bogati oameni din Romania si proprietarul mai multor posturi TV", a fost condamnat la zece ani de inchisoare pentru coruptie, in august 2014. De atunci, a scris nu mai putin de opt lucrari stiintifice - o realizare uimitoare conform oricaror standarde.

 

Oricat de impresionant ar suna, exista suspiciuni ca productivitatea sa nu ar fi fost motivata numai de zelul academic. Potrivit legislatiei din Romania, detinutii pot scapa de 30 de zile de inchisoare pentru fiecare carte cu valoare stiintifica pe care o publica. Iar de aceasta oportunitate se folosesc multe "gulere albe" din penitenciare, intr-o perioada in care se desfasoara o campanie anticoruptie fara precedent.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22