Pe aceeași temă
Potrivit celor de la Hot News, propunerea a fost aprobata de Presedintie si de Guvern, printr-un memorandum in acest sens. Urmeaza un proces de avizare interna in cadrul Bancii Europene de Investitii, in conformitate cu regulile de procedura existente. Din 2012, reprezentantul Romaniei la BEI a fost Mihai Tanasescu, iar numele inlocuitoriului care era vehiculat era a ex-ministrului Finantelor, Ioana Petrescu.
Cristian Popa are o experienta de 16 ani in Banca Nationala a Romaniei si a avut trei mandate consecutive in pozitia de viceguvernator. A fost responsabil cu politica monetara, stabilitatea financiara si cu relatiile internationale ale BNR. In 2005, a introdus strategia de tintire a inflatiei care presupune asumarea periodica de catre BNR a unor obiective anuale legate de variatia indicelui preturilor de consum.
Potrivit sursei citate, Cristian Popa a detinut si functia de guvernator supleant al Romaniei pentru Banca Mondiala si a fost membru in echipele de negociere si dialog ale BNR cu FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala, BERD, BEI si OCDE. De asemenea, a coordonat la nivelul BNR dialogul cu agentiile internationale de rating si bancile internationale de investitii precum si activitatile privind integrarea europeana in cadrul BNR (pana in 2007).
Chestiunea renuntarii lui Mihai Tanasescu la postul de la BEI are un trecut, incepand cu implicarea sa in dosarul licentelor informatice Microsoft. De la acel moment, Romania a fost obligata sa ii retraga sustinerea lui Tanasescu de la BEI si sa vina cu o noua propunere. Initial, in timpul Guvernului condus de Victor Ponta, a fost vehiculat pentru acest post numele Ioanei Petrescu, insa Executivul Ciolos l-a ales pe Cristi Popa.