FOTO Klaus Iohannis reporneste relatiile romano-ucrainene, dupa sapte ani de stagnare. Petro Porosenko: O noua legatura de prietenie, in aceste zile complicate

T.d. | 17.03.2015

Pe aceeași temă

Liderul roman s-a aflat, marti, in vizita oficiala la Kiev, actiune pe care Petro Porosenko a prezentat-o drept “o noua etapa a relatiilor bilaterale”, cu un caracter “simbolic”. Vizita lui Klaus Iohannis in Ucraina este cu atat mai importanta, cu cat tara vecina se confrunta cu o agresiune militara coordonata in mod direct de Federatia Rusa, in ceea ce Porosenko a numit “aceste zile complicate”.

Agenda vizitei a cuprins intalniri cu presedintele Porosenko, cu premierul Arseni Iateniuk si cu presedintele Radei Supreme a Ucrainein, Volodimir Groisman. In plus, Iohannis a vizitat Piata Independentei (cunoscuta drept EuroMaidanul) si Monumentul Victimelor Holodomorului.
 

Comisie prezidentiala mixta

Dincolo de discursurile oficiale si cuvintele atent alese, cei doi lideri au comunicat si decizii bilaterale importante.

(Foto: Administratia Prezidentiala)

Am convenit să reanimăm activitatea comisiei prezidențiale mixte și să organizăm următoarea sesiune a acestei comisii prezidențiale mixte în timpul vizitei mele la București”, potrivit presedintelui Porosenko.
 

Problema Crimeii

Liderul de la Kiev a vorbit cu “recunostinta” despre atitudinea Bucurestiului fata de problemele cu care se confrunta tara sa.

Porosenko a transmis “mulțumiri pentru că România a fost primul stat care a ratificat Acordul de Asociere Ucraina-UE și acest aspect va rămâne consemnat pentru totdeauna în analele istoriei relațiilor bilaterale dintre România și Ucraina.

In plus, presedintele Ucrainei e reluat problema spinoasa a anexarii ilegale a Peninsulei Crimeea.

Vreau să mulțumesc pentru susținerea de către Președintele României a integrității teritoriale a Ucrainei și a suveranității ei, cu atât mai mult cu cât, acum un an, a avut loc așa-zisul referendum în Crimeea prin care Rusia a încercat să dea legitimitate anexării ilegale a Crimeei. România și toată lumea nu recunosc acest referendum și susțin Ucraina în frontierele ei internațional recunoscute”, a aratat Porosenko.

Liderul ucrainean a mai explicat ca “in ziua în care Parlamentul din Crimeea a anunțat referendumul respectiv eu eram în Crimeea. În acel moment Parlamentul din Crimeea era plin de așa-zișii oameni verzi care erau trupele speciale ale Rusiei și, ca atare, nu putem vorbi despre o alegere liberă, nu au fost niciun fel de alegeri”.

Discutia a mai abordat si problematica frontierei ruso-ucrainene careeste deschisă și de acolo vin așa-zisele convoaie umanitare care, în fapt, sunt cu totul altceva, anume o metodă de aprovizionare cu benzină pentru echipamentele militare”.
 

Dosarul transnistrean

Discutiile bilaterale romano-ucrainene au abordat si situatia regiunii Transnistria. Liderul de la Kiev a dat asigurari in vederea rezolvarii acestei probleme.

“Am convenit să facem tot ce ne stă în putere pentru a rezolva această problemă astfel încât, în viitor, regiunea transnistreană să fie integrată în Republica Moldova”, a mai spus Petro Porosenko.
 

Eliminarea vizelor

Cei doi lideri au discutat si pe marginea subiectului vizelor. Porosenko a vorbit si despre o linie aeriana directa Kiev-Bucuresti.

Am convenit că România o să susțină eliminarea vizelor pentru cetățenii ucraineni. Pentru aceasta, încă o dată, îi mulțumesc Președintelui României, care a avut mai multe inițiative atât în plan bilateral, cât și în plan regional. Cred că ceea ce așteaptă mulți oameni, din ambele state, este să avem o cursă aeriană directă Kiev-București și consider că în viitorul apropiat o să rezolvăm și această chestiune”, a continuat Porosenko.
 

Cooperare energetica

Situatia securitatii energetice in zona a fost o tema pe care cei doi lideri au confruntat-o, mai ales in contextul presiunilor gigantului rus Gazprom asupra Kievului, privind alimentarea cu gaz natural.

Potrivit lui Petro Porosenko, “săptămâna aceasta o delegație a Naftogaz Ucraina va veni la București pentru a discuta lucruri foarte concrete în domeniul energetic”.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22