Pe aceeași temă
Principalele declarații ale premierului:
- Am avut discuția cu partidele pentru a vedea cum se poziționează în parlament. Această temă e eminamente politică. O majoritate clară a avut o înțelegere în acest sens.
- Guvernul nu poate să decidă pe subiectul alegerilor în două tururi. Guvernul poate lua în discuție subiectul, în măsura în care o majoritate ar exista în Parlament.
- Am constatat că majoritățile sunt foarte volatile în Parlament. Nu există o majoritate clară pentru revenirea la două tururi.
- Am constatat că partidele nu sunt împotriva ideii de a relua discuția, însă o majoritate a partidelor preferă ca discuția să nu aibă loc acum, dar ar fi dispuse să reia discuția pentru următoarele alegeri.
- Date fiind și constrângerile constituționale, constat că o astfel de abordare din partea Guvernului (OUG sau asumarea răspunderii) are riscuri mari să devină o acțiune în forță, fără susținere în Parlament.
- Chiar și cu asumarea răspunderii, problema revenirii la două tururi tot nu ar fi rezolvată.
- Cu toată voința Guvernului de a ajuta în acest proces, decizia rămâne tot la Parlament. Partidele să fie responsabile.
- Dezbaterea și decizia tot în Parlament trebuie să aibă loc. Sunt de acord că România are nevoie de un suflu nou în politică. Dar acest lucru nu poate fi făcut prin acte de forță din partea Guvernului.
- Cred că pe acest subiect soluția e în Parlament. Guvernul e gata să dea sprijinul pentru o astfel de dezbatere. Cred că, dacă există voința pentru o evoluție a clasei politice, acest lucru poate fi manifestat cel mai bine la vot, de către cetățeni.
Premierul Dacian Cioloș a discutat astazi cu partidele parlamentare pe tema modificării legii alegerilor locale. PNL şi MP sunt pentru alegerea primarilor în doua tururi de scrutin, în timp ce PSD, ALDE, UNPR si UDMR sunt pentru alegerea lor într-un singur tur.
Traian Basescu, liderul Mişcării Populare, a declarat, în urma întâlnirii cu premierul Cioloş ca e nevoie de mai mult, nu doar de schimbarea legislaţiei în privinţa alegerilor locale: "Suntem de acord cu sustinerea premierului, ca nu este democratic sa modifici legi electorale prin OUG, de aceea am considerat ca sunt 2 variante. Prima - asumarea raspunderii de catre guvern, dar este un act profund de vointa a guvernului, fiind in acelasi timp o solutie mai democratica decat OUG, e supus controlului de constitutionalitate de presedinte, poate sa o retrimita la parlament sau la CCR. Asumarea nu are vicii, de genul OUG.
Dar daca se adopta aceasta solutie, reforma electorala trebuie dusa pana la capat: alegerea primarilor in doua tururi, alegerea presedintilor de CJ in doua tururi si parlament de 300 de membri, cu 100 de senatori si 200 de deputati, MP avand deja proiect de lege in parlament, care asteapta avizul guvernului. Daca nu va fi asumare, exista varianta ca cei care au propus doua tururi, initiativa legislativa pentru care noi vom semna, sa o treaca prin parlament de urgenta", a declarat Traian Basescu la iesirea de la consultari.
"Am facut o discutie cu argumente pro si contra unor solutii, dar este greu sa iei o decizie chiar la masa discutiilor, probabil ca guvernul va adopta o solutie, parerea mea e ca va adopta solutia care il tine departe de o implicare consistenta, va spune: 'Cei care vreti aprobati legea prin parlament'", a spus acesta, sustinand ca e posibil sa avem alegeri in doua tururi chiar in 5 iunie, pentru ca nu e nevoie de un efort deosebit, logistica fiind aceeasi.
Traian Basescu a mai afirmat că PNL face un joc murdar. "E un joc murdar din partea liberalilor, iar eu sunt obisnuit cu lipsa de corectitudine a liberalilor de cand le-am dat premier si n-au stiut cum sa dea partidul meu afara de la guvernare. Parintii votului intr-un singur tur au fost azi la masa negocierilor - sunt cei de la PDL plus Vasile Blaga, primarii actuali, pe care i-au si nominalizat ca viitori candidati", a mai spus Basescu.
PNL anunţă într-un comunicat de presă că i-a transmis premierului Dacian Ciolos ca alegerea primarilor intr-un tur afecteaza reprezentativitatea şi legitimitatea viitorilor aleşi. "PNL a sustinut, in cadrul consultarilor de astazi cu premierul Dacian Ciolos, necesitatea modificarii legislatiei electorale pentru alegerea primarilor in doua tururi de scrutin... mentinerea unui singur tur de scrutin la alegerea primarilor ar fi in detrimentul legitimitatii si reprezentativitatii viitorilor alesi, iar exercitiul democratic ar avea de suferit", arata PNL intr-un comunicat de presa.
Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a declarat, în urma consultărilor cu premierul Dacian Cioloş, că partidul său "nu respinge ideea alegerilor locale in doua tururi, dimpotriva, chiar sustine aceasta idee", dar nu este de acord "in niciun caz cu doua luni inainte de alegeri, sa se schimbe sistemul electoral".
"Nu am discutat despre boicot (al PSD, n.red.), ca asta nu se discuta. Prim-ministrul a dorit aceste consultari pentru a vedea daca exista o majoritate pentru aceasta intiativa. Premierul are alte optiuni, ne-a spus ca exclude si OUG sau angajarea raspunderii si ca se mai gandeste la alte optiuni dupa ce termina consultarile", a declarat Liviu Dragnea.
Calin Popescu Tariceanu, liderul ALDE, a declarat ca partidul său nu sustine modificarea legii electorale. "Nu este firesc, este chiar ridicol din partea unui partid sa ceara schimbarea regulilor cand vede ca actualul sistem nu-l avantajeaza. I-am spus premierului ca nu suntem de acord cu modificarea legislatiei. Poate un Parlament nou, proaspat, sa abordeze la inceput de mandat aceste chestiuni", a declarat co-presedintele ALDE.
NL i-ar fi propus premierului Ciolos ca guvernul pe care il conduce sa isi angajeze raspunderea in parlament cu privire la modificarea legii electorale. Potrivit unor surse politice, in timpul discutiilor Ciolos si-a exprimat rezerva in a impune o solutie cu forta.
Cum se poziționează partidele
PSD a anunțat că va boicota alegerile dacă se schimbă legea. Liviu Dragnea, care a avut săptămâna trecută o deplasare la Bruxelles, i-a informat și pe socialiștii europeni de această intenție.
Dragnea i-a spus președintelui Parlamentului European, socialistul Martin Schulz, că liberalii fac presiuni pentru modificarea legislației electorale: "În acest context, preşedintele Dragnea a menţionat şi faptul că adversarii politici ai PSD fac presiuni mari asupra Guvernului pentru ca legislaţia electorală să fie modificată prin Ordonanţă de Urgenţă, ceea ce este inacceptabil din partea Partidului Social Democrat, care ia în calcul inclusiv boicotarea alegerilor locale", potrivit unui comunicat de presă al PSD.
UNPR sustine sistemul electoral aflat in vigoare, insa refuză sa adopte aceeasi strategia ca si PSD-ul, care a declarat ca va boicota localele in cazul revenirii la doua tururi pentru primari: "Noi nu boicotam niciodata", a spus sambata Gabriel Oprea.
ALDE, prin copreședintele Călin Popescu Tăriceanu, nu a spus foarte clar dacă va participa la boicotul PSD, dar a explicat de ce partidul pe care-l conduce nu este de acord modificarea legislației, chiar dacă asta i-ar avantaja: "Pentru noi, scrutinul în două tururi ar fi avantajos, pentru că ne-ar creşte rezultatele. Scrutinul într-un singur tur îi favorizează pe cei deja aleşi. Modificarea alegerilor înainte de alegeri nu este o practică democrată. Anul trecut, când s-a aprobat modalitatea de alegeri locale s-a ajuns la un acord politic în care cele două partide, PSD şi PNL, au ajuns la un punct de vedere comun. Nu pot schimba regulile jocului în favoarea lor. Trebuie să existe o stabilitate legislativă", a declarat Tăriceanu.
UDMR, de asemenea, s-a pronunțat împotriva schimbrii actualei legislații.
Partidul M10 acuză un blat între Iohannis, Cioloș și Liviu Dragnea. “România asistă siderată la o târguială ca la piață între un Președinte care uită că este președintele tuturor, nu al unui partid, un premier care a arătat deja că se răzgândește peste noapte și un Liviu Dragnea, condamnat în primă instanță pentru fraudă electorală, care se dorește arbitrul alegerilor din România”, argumentează formațiunea.
Comentarii 4
MIHAI 2 - 02-02-2016
Sa ne reamintim ca Mircea Cartarescu implineste anul acesta 60 de ani. Ei bine eu sunt chiarr mai avansat in varsta decat acest batran si - din frageda copilarie , deci de peste 6 decenii - am auzit ca lumea folosea cuvantul TUR si respectiv re TUR inclusiv pentru a desemna cele doua jumatati ale campionatului de fotbal. Se poate utiliza asadar fara probleme terminologia TUR - DOUA TURURI si in cazul procesului electoral. Iar daca acelasi cuvant - TUR - este folosit si in ciclism , chiar cu alta semnificatie , cu atat mai bine ! E foarte frumos sa ne imaginam competitia electorala ca pe o cursa in care niste biciclisti se intrec pedaland peste campii, dealuri si vai. Mai ales ca la final plutonul castigator va fi format exclusiv din tricouri rosii ! Culmea caraghioslacului este ca Martorii lui Basescu se dau in stamba propunand inlocuirea elegantei formule TUR - TURURI cu termeni luati - de unde altundeva decat din box - RUNDA - RUNDE. Ca si cum idolul lor ar fi fost vreodata capabil sa se dueleze cu pumnii impotriva altcuiva decat a copiilor mai mici de 10 ani.
RăspundeAdriana - 02-02-2016
Mesajul important transmis de Premier in conferinta de presa a fost sa votam corect, in cunostinta de cauza. De acord, chiar si batranii au copii si nepoti care sa le explice. Intrebarea este daca avem si vreo oferta de candidati cinstiti, corecti si profesionisti?
RăspundeIonacu - 02-01-2016
Alegerea intr-un tur favorizeaza puternic UDMR. E doar o observatie.
RăspundeVicentio B. - 02-01-2016
Cu referire la "Fara OUG si asumare pentru pentru două tururi." 1. Ar trebui sa se pastreze o neaparata LOIALITATE FATA DE ADEVAR si anume, ati OMIS sa reamintiti ca la aceasta situatie de MARE INTERES din Partea PSD, s-a ajuns printru-un precedent TSUNAMI ! Adica tocmai datorita initiatorilor Liviu Dragnea & Co., care au indus OUG -ul declansator, neconstitutional in opinia mea, de MIGRATIE NATIONALA,, traseism politic, de regula Primari de la alte partide, au fortificat, peste noapte, consistent, FARA RUSINE, definitoriu SPD -ul ! 2. Formularea " INTR - UN SINGUR TUR " , asumare pentru pentru două tururi." ma refer la notiunea in sine "TUR" , folosita in Romania cu referire la alegeri, este in opinia mea PENIBILA, RIDICOLA, realmente AUTO - DISCREDITANTA. Corect ar trebui sa fie notiunea de "RUNDA" . NU este "descoperirea" mea, CI este conforma celor cunoscute, in sensul ca , "TUR " reprezinta partea dorsala a corpului omenesc si/sau parte a pantalonilor care acopera regiunea dorsala a corpului; sau TUR reprezinta o mișcare CIRCULARA a unui corp in jurul unui ax sau al unui punct fix, efectuata pana la revenirea in punctul de plecare; inconjur; In acest context "TUR" maii sunt si expresiile " tur- retur" sau "tur si retur, "tur de orizont", "tur de manivelă". In sport. atletism, ciclism, biatlon, notiunea "TUR" se afla "in mediul adequat" . La fel si la "jocul de carti" ! Fără OUG și asumare pentru două tururi. 3. Chiar NU esxista NUMENI in Romania, care sa sesizeze ca este NECESARA o folosire a Limbii Romane, cel putin in cazuri de INTERES PUBLIC, neaparat intr-un cadru moral ?
Răspunde