Franţa a intrat în recesiune. Germania a scăpat cu o creştere la limită de doar 0,1%

Fara Autor | 15.05.2013

Pe aceeași temă

Franţa, a doua mare economie europeană, a intrat în recesiune pentru a treia oară în ultimii patru ani, cu o contracţie de 0,2% în primul trimestru, în timp ce Germania, ţara europeană cu cel mai ridicat PIB, a evitat la limită recesiunea, cu un avans de doar 0,1% în primele trei luni ale anului, scrie Mediafax.

PIB al Franţei s-a contractat cu 0,2% în primul trimestru, faţă de ultimele trei luni ale anului trecut. În trimestrul al patrulea, economia s-a contractat cu 0,2%, procentaj revizuit faţă de cât a fost anunţat anterior, a informat miercuri biroul de statistică de la Paris. Economiştii consultaţi de Bloomberg anticipau o scădere economică de 0,1% în primele trei luni.

Intrarea în recesiune pune presiune pe preşedintele Francois Hollande pentru adoptarea de măsuri care să susţină creşterea economică. Hollande, care sărbătoreşte miercuri primul an la conducerea Franţei, are probleme în a reduce numărul record al şomerilor, de 3,22 milioane de persoane. Popularitatea preşedintelui a atins un minim record din cauza problemelor economice.

În contextul aşteptărilor ca zona euro să înregistreze contracţie pentru al doilea an consecutiv în 2013, Hollande încearcă să obţină o încetinire a ritmului de reducere a deficitului bugetar în statele membre ale uniunii monetare.

Economia germană a reuşit să scape de recesiune în primul trimestru, după ce a înregistrat un avans minim, de 0,1%, situat sub aşteptările analiştilor.

PIB a crescut cu 0,1% faţă de trimestrul al patrulea, când a consemnat un declin de 0,7%, procentaj revizuit, potrivit biroului federal de statistică de la Berlin. Economiştii anaticipau un avans de 0,3%.

Recuperarerea Germaniei s-ar putea să fi fost afectată de iarna foarte lungă, care a limitat activitatea din construcţii şi încrederea consumatorilor, potrivit Bundesbank. Evoluţia sub aşteptări a PIB evidenţiază, însă, riscurile economice, generate de recesiunea zonei euro.

"Scăderea investiţiilor, exporturilor şi importurilor semnalează cerere internă slabă. Iarna foarte rece a avut un rol şi va exista o revenire în al doilea trimestru, dar cu o încredere mai slabă, oamenii ar putea fi nevoiţă să se gândească cât de realiste sunt prognozele pentru întreg anul", a declarat Holger Sandte, analist la Nordea Markets, din Copenhaga.

PIB al zonei euro a scăzut cu 0,1% în primul trimestru, după o contracţie de 0,6% în ultimele trei luni ale anului trecut, potrivit estimărilor analiştilor consultaţi de Bloomberg.

Sursa: MEDIAFAX

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22