Pe aceeași temă
Camera inferioara a Parlamentului francez s-a pronuntat, marti, in favoarea recunoasterii statului Palestina. Luata cu o larga majoritate, decizia are scopul de “a obtine o solutionare definiva” a conflictului israelo-palestinian, potrivit Mediafax.
Deputaţii francezi s-au pronunţat cu 339 de voturi în favoarea recunoaşterii statului palestinian; 151 de parlamentari au votat împotrivă, iar 16 s-au abţinut de la vot.
Rezoluţia are o valoare simbolică, fără a implica angajamente pentru Guvernul de la Paris.
Reactia Israelului
Votul deputaţilor francezi în favoarea recunoaşterii "Palestinei" va îndepărta "perspectivele de a se ajunge la un acord de pace", a reacţionat ambasada Israelului din Paris, citată de AFP, potrivit sursei citate.
"Acest vot transmite un mesaj greşit liderilor şi popoarelor din regiune", adaugă ambasada Israelului.
Reactia Parisului se alatura altor capitale europene. Rezolutii similare au fost aprobate in Parlamentul britanic (13 octombrie) si in cel spaniol (18 noiembrie), potrivit Ziare.com.
Guvernul suedez a recunoscut oficial, pe 30 octombrie, existenta statului Palestina. Nou-alesul premier Stefan Lofven a anuntat aceasta decizie inca din 3 octombrie, cu ocazia ceremoniei de investire in functie. Si atunci, Israelul a protestat public fata de aceasta decizie.
De altfel, premierul israelian Beniamin Netanyahu afirmase, pe 23 noiembrie, ca "recunoasterea unui stat palestinian de catre Franta ar fi o grava eroare".
Pe 7 octombrie, purtatorul de cuvant al Ministerului francez de Externe, Romain Nadal, afirmase ca Parisul ar putea sa recunoasca Palestina la un moment dat.
134 de alte state au recunoscut Palestina inaintea Suediei, inclusiv Romania, in 1988. Suedia este primul stat occidental membru vechi al UE care recunoaste Palestina.