Franta recunoaste statul PALESTINA. Ambasada Israelului: Votul transmite un MESAJ GRESIT

T.d. | 02.12.2014

Pe aceeași temă

Camera inferioara a Parlamentului francez s-a pronuntat, marti, in favoarea recunoasterii statului Palestina. Luata cu o larga majoritate, decizia are scopul de “a obtine o solutionare definiva” a conflictului israelo-palestinian, potrivit Mediafax.

Deputaţii francezi s-au pronunţat cu 339 de voturi în favoarea recunoaşterii statului palestinian; 151 de parlamentari au votat împotrivă, iar 16 s-au abţinut de la vot.

Rezoluţia are o valoare simbolică, fără a implica angajamente pentru Guvernul de la Paris.
 

Reactia Israelului

Votul deputaţilor francezi în favoarea recunoaşterii "Palestinei" va îndepărta "perspectivele de a se ajunge la un acord de pace", a reacţionat ambasada Israelului din Paris, citată de AFP, potrivit sursei citate.

"Acest vot transmite un mesaj greşit liderilor şi popoarelor din regiune", adaugă ambasada Israelului.

Reactia Parisului se alatura altor capitale europene. Rezolutii similare au fost aprobate in Parlamentul britanic (13 octombrie) si in cel spaniol (18 noiembrie), potrivit Ziare.com.

Guvernul suedez a recunoscut oficial, pe 30 octombrie, existenta statului Palestina. Nou-alesul premier Stefan Lofven a anuntat aceasta decizie inca din 3 octombrie, cu ocazia ceremoniei de investire in functie. Si atunci, Israelul a protestat public fata de aceasta decizie.

De altfel, premierul israelian Beniamin Netanyahu afirmase, pe 23 noiembrie, ca "recunoasterea unui stat palestinian de catre Franta ar fi o grava eroare".

Pe 7 octombrie, purtatorul de cuvant al Ministerului francez de Externe, Romain Nadal, afirmase ca Parisul ar putea sa recunoasca Palestina la un moment dat.

134 de alte state au recunoscut Palestina inaintea Suediei, inclusiv Romania, in 1988. Suedia este primul stat occidental membru vechi al UE care recunoaste Palestina.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22