Pe aceeași temă
Zamfir, figurează în Registrul Naţional al Creditelor cu datorii. El nu a returnat insa împrumutul, iar anul acesta a chemat în judecată banca, sustinind ca i-au fost impuse clauze abuzive, potrivit HotNews.ro.
Cosmin Zamfir nu este insa singurul sustinator al legii in aceasta situatie care sugereaza un interes direct. De pilda, in Comisia Juridica a Camerei, cea care a trimis proiectul legii darii in plata in plen, 12 membri au de returnat bancilor peste 1,6 milioane de euro, scrie HotNews. Un singur deputat are chiar imprumuturi de 680 .000 de euro la o singura banca.
Potrivit unor informatii obtinute de HotNews.ro, avocatul Gheorghe Piperea, cel care reprezinta mai multe grupuri de clienti impotriva Piraeus Bank are la randul lui 3 imprumuturi exact impotriva bancii de la care s-a imprumutat chiar el, adica Piraeus Bank, totalizand circa 800.000 de euro.
Totalul creditelor cu ipotecă este mai mic decât cel vehiculat, circa 460.000 de împrumutaţi (împreună cu membrii familiei) dintre care 16.500 au două sau mai multe credite cu ipotecă sau pentru investiţii imobiliare.
O statistica a BNR de la sfarsitul lui septembrie arata ca exista 475,7 mii de asemenea contracte. Dintre acestea, 178.000 erau pentru achizitii locuinte, 139.000 erau pentru construire de case, restul fiind credite de consum garantate cu ipoteci. Suma datorată pentru aceste tipuri de împrumuturi garantate cu ipoteci ajunge la 74 mld. lei, iar valoarea restanţelor este de 4 mld. lei, rata de neperformanţă fiind de 5,4%. Totalul restanţierilor "cu restanţe de peste 90 de zile" este de 18.000 de împrumutaţi cu garanţii imobiliare din circa 32.000 cu restante mai mari de o luna.
"La împrumuturile mai mici de 150.000 de euro ponderea sumelor restante faţă de cele datorate este de 1,69%. Pe de altă parte, la împrumuturile ipotecare cu o valoare cuprinsă între 150.000 de euro şi 2 mil. euro, ponderea sumelor restante faţă de cele datorate este cuprinsă între 11,67% şi 38,5%, în timp ce la creditele de peste 2 mil. euro procentul ajunge la 46%, potrivit datelor BNR. Sumele restante faţă de cele datorate în cazul creditelor sub 150.000 euro? Doar 1,69%, respectiv 4,13%. La celelalte (mai mari de 150.000 euro) se ajunge la peste 40% şi chiar 100%. Şi atunci întreb: cine va beneficia de lege? În niciun caz cei cu credite mai mici de 150.000 euro“, spune Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, citat de ZF. Datele de mai sus sustin teoria "gruparii" din jurul BNR cu privire la cei carora li s-ar adresa darea in plata, si anume samsarii imobiliari.
Plenul Camerei Deputaților, for decizional în acest caz, a adoptat în 25 noiermbrie proiectul de lege privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite.
Deputatul PNL Daniel Zamfir, initiatorul legii si fratele datornicului la banci, a declarat marți într-o emisiune pe TVR că legea iniţiată de el este în folosul săracilor, nu al bogaţilor.