Fraude cu bani europeni in achizitii IT la Suceava. Implicata, o firma care duce la Ghita

Dora Vulcan | 14.10.2016

DNA a fost sesizat de Ministerul Fondurilor Europene, dupa un control al corpului de control al ministerului, cu privire la suspiciuni de fraude intr-un proiect european al Consiliului Judetean Suceava, in care s-au cumparat solutii IT de la Expert One Research SRL, despre care in presa s-a scris ca ar fi avut legaturi cu deputatul Sebastian Ghita. Valoarea contractului este de peste 7 milioane de lei.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Serviciul Corp Control, Anticorupție și Integritate din Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a finalizat controlul privind implementarea a două proiecte de e-guvernare, cu fonduri europene, de către Consiliul Județean Suceava (CJ). Furnizorii de hardware şi soluţii IT din aceste proiecte sunt SC Expert One Research SRL şi SC Siveco România SRL, se spune intr-un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene. 

 

 

 

 

Ancheta a constatat:

 

  • licitaţii trucate
  • rapoarte de implementare false - acceptate Organismul Intermediar pentru Promovarea Societății Informaționale (OIPSI).

 

 

 

Valoarea totală a proiectelor:

 

13.361.118 lei din care 7.169.321 lei fără TVA s-au cheltuit pentru IT.

 

Concluziile raportului au fost înaintate către Direcția Națională Anticorupție.

 

 

 

Obiectul controlului

 

 

L-au reprezentat proiectele CJ Suceava: „Implementarea de soluții de e-guvernare la nivelul a 15 localități din județul Suceava I” (cod SMIS 48451, contract din 5 septembrie 2014 cu SC SIVECO România SRL), și „Implementarea de soluții de e-guvernare la nivelul a 15 localități din județul Suceava III” (cod SMIS 48457, contract din 20 august 2014 cu SC Expert One Research SRL). Prin aceste proiecte, CJ Suceava trebuia să achiziționeze o soluție informatică și componente hardware necesare pentru a informatiza o serie de servicii oferite de primăriile din localităţile judeţului: registrul agricol, serviciul de taxe și impozite locale, serviciul financiar și cel de contabilitate, resurse umane, management documente, componente de management proiecte etc.

 

 

 

Nereguli constatate de echipa de control a ministerului: 

 

 

• nevoia de achiziții IT a fost creată artificial;

• oferte câştigătoare neconforme şi tratament neegal aplicat ofertanţilor;

• criterii de calificare restrictive; procesul de atribuire a contractelor „cu dedicaţie”;

• soluția informatică implementată nefuncțională în parametrii prevăzuți în contract;

• raportări false.

 

 

 

 

Concluzia controlului, in baza caruia a fost sesizata DNA: 

 

 

Raportul (sinteza Raportului AICI) constată că „ofertarea de condiţii/elemente optime, prin documentele tehnico-financiare prezentate la licitaţie, în scopul îndeplinirii cerinţelor caietului de sarcini, dar neîndeplinirea acestora în final (având concursul beneficiarului cât şi al OIPSI) poate fi încadrată la secţiunea a 41-a „infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene” din L.78/2000, cu atât mai mult cu cât din start s-a creat o necesitate artificială, iar soluţiile tehnice diferă deşi se dorea o integrare a sistemelor informatice”.

 

 

Raportul este primul rezultat al controlului tematic cerut de conducerea MFE asupra proiectelor de informatizare a instituțiilor publice.

 

 

 

***

 

 

Compania Siveco este una dintre cele mai mari firme de IT romanesti, deruland contracte cu mai multe autoitati publice, inclusiv in domeniul fondurilor europene. La randul sau, SC Expert One Research s-a numit anterior XOR IT si  este controlata de doua firme cipriote, Olionvest Holdings (61%) si, respectiv, Cardiplan Investments Ltd. (24%) - ambele reprezentate de Bogdan Padiu, un vechi apropiat al lui Sebastian Ghita, dupa cum au scirs jurnalistii de investigatie ai RISE Project din martie 2014, informeaza Hotnews.ro.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22