Pe aceeași temă
Serviciul Corp Control, Anticorupție și Integritate din Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a finalizat controlul privind implementarea a două proiecte de e-guvernare, cu fonduri europene, de către Consiliul Județean Suceava (CJ). Furnizorii de hardware şi soluţii IT din aceste proiecte sunt SC Expert One Research SRL şi SC Siveco România SRL, se spune intr-un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene.
Ancheta a constatat:
- licitaţii trucate
- rapoarte de implementare false - acceptate Organismul Intermediar pentru Promovarea Societății Informaționale (OIPSI).
Valoarea totală a proiectelor:
13.361.118 lei din care 7.169.321 lei fără TVA s-au cheltuit pentru IT.
Concluziile raportului au fost înaintate către Direcția Națională Anticorupție.
Obiectul controlului
L-au reprezentat proiectele CJ Suceava: „Implementarea de soluții de e-guvernare la nivelul a 15 localități din județul Suceava I” (cod SMIS 48451, contract din 5 septembrie 2014 cu SC SIVECO România SRL), și „Implementarea de soluții de e-guvernare la nivelul a 15 localități din județul Suceava III” (cod SMIS 48457, contract din 20 august 2014 cu SC Expert One Research SRL). Prin aceste proiecte, CJ Suceava trebuia să achiziționeze o soluție informatică și componente hardware necesare pentru a informatiza o serie de servicii oferite de primăriile din localităţile judeţului: registrul agricol, serviciul de taxe și impozite locale, serviciul financiar și cel de contabilitate, resurse umane, management documente, componente de management proiecte etc.
Nereguli constatate de echipa de control a ministerului:
• nevoia de achiziții IT a fost creată artificial;
• oferte câştigătoare neconforme şi tratament neegal aplicat ofertanţilor;
• criterii de calificare restrictive; procesul de atribuire a contractelor „cu dedicaţie”;
• soluția informatică implementată nefuncțională în parametrii prevăzuți în contract;
• raportări false.
Concluzia controlului, in baza caruia a fost sesizata DNA:
Raportul (sinteza Raportului AICI) constată că „ofertarea de condiţii/elemente optime, prin documentele tehnico-financiare prezentate la licitaţie, în scopul îndeplinirii cerinţelor caietului de sarcini, dar neîndeplinirea acestora în final (având concursul beneficiarului cât şi al OIPSI) poate fi încadrată la secţiunea a 41-a „infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene” din L.78/2000, cu atât mai mult cu cât din start s-a creat o necesitate artificială, iar soluţiile tehnice diferă deşi se dorea o integrare a sistemelor informatice”.
Raportul este primul rezultat al controlului tematic cerut de conducerea MFE asupra proiectelor de informatizare a instituțiilor publice.
***
Compania Siveco este una dintre cele mai mari firme de IT romanesti, deruland contracte cu mai multe autoitati publice, inclusiv in domeniul fondurilor europene. La randul sau, SC Expert One Research s-a numit anterior XOR IT si este controlata de doua firme cipriote, Olionvest Holdings (61%) si, respectiv, Cardiplan Investments Ltd. (24%) - ambele reprezentate de Bogdan Padiu, un vechi apropiat al lui Sebastian Ghita, dupa cum au scirs jurnalistii de investigatie ai RISE Project din martie 2014, informeaza Hotnews.ro.