G4Media.ro: Guvernul vrea să amâne creșterea pensiilor cu 40% prevăzută pentru septembrie

Laurentiu Gheorghe | 06.04.2020

Guvernul discută o posibilă o amânarea a creșterii pensiilor cu 40% de la 1 septembrie conform Legii pensiilor votate anul trecut de PSD-ALDE, scrie G4Media.ro, citând surse politice.

Pe aceeași temă

Creșterea pensiilor cu 40% din luna septembrie ar avea un impact bugetar de opt miliarde de lei în acest an. Amânarea acestei majorări are loc pe fondul crizei economice provocate de pandemia de coronavirus care a impus închiderea multor unități economice cu scăderea dramatică a încasărilor bugetare în paralel cu creșterea cheltuielilor destinate protecției sociale, scrie G4Media.ro.

Cele mai recente date publicate de Ministerul Muncii arată că peste 1 milion de români sunt trimiși în șomaj la data de 6 aprilie. Dintre aceștia, peste 950.000 au contractele de muncă suspendate, iar 190.000 sunt contracte individuale de muncă încetate.

Cei mai mulți oameni și-au pierdut locul de muncă în domenii precum comerț cu ridicata și amănutul, hoteluri și restaurante sau construcții.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat luni că efortul financiar pentru plata ajutoarelor impuse de intrarea forțată în șomaj tehnic a unui milion de angajați este de aproximativ 4 miliarde de lei, lunar.

Guvernul ar putea decide o creștere cu un procent mult mai mic, în anumite condiții, au mai declarat pentru G4Media.ro sursele citate.

De altfel, președintele Klaus Iohannis a vorbit luni despre o recalculare a întregului buget pe 2020, spunând într-o declarație de presă că e nevoie de o rectificare bugetară cuprinzătoare.

”Rectificarea bugetară: aici lucrurile stau foarte serios și nu pot să nu spun câteva lucruri. Prin această epidemie avem o criză care, din păcate, nu e doar de sănătate publică, ci afectează economia și va afecta bugetul. Va fi nevoie să se declare probabil o creștere semnificativă a deficitului bugetar. Pe de altă parte, e nevoie de mai mulți în sănătate și asistență socială – șomaj, șomaj tehnic. Vom avea o situație complicată a bugetului. E clar că această complicație nu se va rezolva de la sine. Va trebui ca guvernul să facă o analiză cuprinzătoare și să nu ne limităm doar la o rectificare a bugetului care prevede câteva schimbări pe următoarele luni de zile, ci va fi nevoie să se reevalueeze și veniturile – care sunt în scădere, dar și cheltuielile pe întregul an fiscal, cheltuieli care sunt în creștere, și în acest fel va fi nevoie de reevaluarea tuturor cheltuielilor care se fac din banul public”, a spus Klaus Iohannis, când a anunțat prelungirea stării de urgență cu încă o lună, până pe 16 mai.

Reamintim că atât societatea civilă, mediul de afaceri, cât și Comisia Europeană și Consiliul Fiscal au arătat în repetate rânduri că România nu își poate permite o creștere cu 40% a pensiilor de la 1 septembrie, cu atât mai mult în contextul pandemiei de coronavirus.

****

Aplicarea Legii pensiilor în forma votată de Parlament, care prevede creșterea punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie, ar provoca un dezechilibru major în finanțele publice, avertiza încă din luna ianuarie, dinaintea izbucnirii epidemiei de coronavirus, Consiliul Fiscal (organism consultativ) în Opinia privind bugetul de stat. Astfel, Consiliul Fiscal arăta că majorarea pensiilor conform legii inițiate de PSD ar aduce un deficit bugetar de 4,6 – 4,8% din PIB în acest an, dar impactul masiv ar fi în 2021 (deficit de peste 6% din PIB) și 2022 (deficit de peste 7% din PIB).

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22