Pe aceeași temă
Gabriel Liiceanu a declarat marti ca nu mai doreste sa fie membru al Uniunii Scriitorilor. In cadrul unei dezbateri organizate de Grupul pentru Dialog Social (GDS), fondatorul editurii Humanitas a subliniat ca nu poate fi pus, ca editor, “sa faca pe colectorul de taxe”, pe baza legii timbrului cultural.
“Nu mai doresc sa fiu, de azi, membru al acestei uniuni. De azi am incetat, nu mai am nicio relatie cu uniunea dumneavoastra", a spus el, adresandu-i-se lui Varujan Vosganian, vicepresedinte USR si initiator al proiectului de modificare a legii timbrului cultrual.
Legea care stabileste timbrul literar pentru Uniunea Scriitorilor - mai precis, legea aplicata din 1994, nu cea aflata acum in lucru la Comisia de cultura din Camera si care a starnit ample dezbateri in ultima luna - este o "lege abuziva" deoarece ii pune pe editori sa "practice servicii pentru care nu sunt platiti", a spus Liiceanu, potrivit Hotnews.
In cadrul unei dezbateri organizate de GDS pe tema proiectului de lege privind timbrul cultural, Liiceanu a contestat atat modul in care functioneaza sistemul de sprijin pentru scriitori pe baza timbrului literar, cat si destinatia acestor bani. In acest sens, el a citat dintr-un articol mai vechi al ziarului Adevarul pasaje "literare" apartinand unor "tineri membri ai Uniunii Scriitorilor", pasaje ce includeau numeroase expresii vulgare.
Potrivit lui Liiceanu, solutia pentru sprijinirea culturii este ca "statul sa-si faca treaba. Sa ia cei 9% cat e TVA pe carte, sa ia 2% din acei 9% si sa-i redirectioneze" el spre USR, nu sa-i puna pe editori sa faca acest lucru.
Toata povestea a pornit de la mijlocul lunii februarie, cand Senatul a adoptat un proiect de lege care prevede institutirea Timbrului Cultural. Noua taxa ar urma sa se aplice oricarui produs cultural din Romania – carte, teatru, concerte etc. –, iar sumele astfel obtinute ar urma sa mearga catre “uniunile si organizatiile de creatori”.