Gabriel Liiceanu: De azi nu mai sunt membru al Uniunii Scriitorilor

T.d. | 17.03.2015

Pe aceeași temă

Gabriel Liiceanu a declarat marti ca nu mai doreste sa fie membru al Uniunii Scriitorilor. In cadrul unei dezbateri organizate de Grupul pentru Dialog Social (GDS), fondatorul editurii Humanitas a subliniat ca nu poate fi pus, ca editor, “sa faca pe colectorul de taxe”, pe baza legii timbrului cultural.

Nu mai doresc sa fiu, de azi, membru al acestei uniuni. De azi am incetat, nu mai am nicio relatie cu uniunea dumneavoastra", a spus el, adresandu-i-se lui Varujan Vosganian, vicepresedinte USR si initiator al proiectului de modificare a legii timbrului cultrual.

Legea care stabileste timbrul literar pentru Uniunea Scriitorilor - mai precis, legea aplicata din 1994, nu cea aflata acum in lucru la Comisia de cultura din Camera si care a starnit ample dezbateri in ultima luna - este o "lege abuziva" deoarece ii pune pe editori sa "practice servicii pentru care nu sunt platiti", a spus Liiceanu, potrivit Hotnews.

In cadrul unei dezbateri organizate de GDS pe tema proiectului de lege privind timbrul cultural, Liiceanu a contestat atat modul in care functioneaza sistemul de sprijin pentru scriitori pe baza timbrului literar, cat si destinatia acestor bani. In acest sens, el a citat dintr-un articol mai vechi al ziarului Adevarul pasaje "literare" apartinand unor "tineri membri ai Uniunii Scriitorilor", pasaje ce includeau numeroase expresii vulgare.

Potrivit lui Liiceanu, solutia pentru sprijinirea culturii este ca "statul sa-si faca treaba. Sa ia cei 9% cat e TVA pe carte, sa ia 2% din acei 9% si sa-i redirectioneze" el spre USR, nu sa-i puna pe editori sa faca acest lucru.

Toata povestea a pornit de la mijlocul lunii februarie, cand Senatul a adoptat un proiect de lege care prevede institutirea Timbrului Cultural. Noua taxa ar urma sa se aplice oricarui produs cultural din Romania – carte, teatru, concerte etc. –, iar sumele astfel obtinute ar urma sa mearga catre “uniunile si organizatiile de creatori”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22