Pe aceeași temă
„Nu mai am majoritate în Consiliul General, am fost trădată. ALDE a anunțat că nu mai susține proiectele pentru bucureșteni. Sper să acumulăm la buget și alte sume, să fie acoperite de legi. PMB este caz unic în țară pentru că ea nu are dreptul prin lege să încaseze taxe și impozite, acestea merg către primăriile de sector. În ceea ce privește execuția bugetară, precizez că nu ne temem de niciun control, primim cu pâine și sare orice controlor de la orice instituție”, a declarat primarul general Gabriela Firea, marți, după anunțul făcut luni seară de ministrul Finanțelor că va trimite o echipă de inspecție financiară la primărie.
Primăria Capitalei este cea mai verificată instituție din țară, a anunțat primarul.
„Am numărat 50 de controale la PMB, unele chiar abuzive. I-am primit pe acești domni cu deschidere pentru că în PMB se respectă legea. Orice control este binevenit. Nu avem de ce să ne temem. Este bine și pentru noi, pentru că având atâtea verificări din care nu a reieșit nicio neregulă, văd și cetățenii despre ce este vorba. Suntem o instituție sub asediu. De când sunt primar, am prins cinci premieri, cinci miniștri de Finanțe, probabil vom prinde și al șaselea premier și al șaselea ministru de Finanțe”, mai spune Firea.
Comisia de control este așteptată cu ștergar, pâine și sare, însă primarul Capitalei atrage atenția: „Să nu facă abuzuri”.
Florin Cîțu anunță control la Primăria Capitalei: Nimeni n-a mai călcat pe-acolo de zece ani
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat că va trimite o inspecție financiară la Primăria Capitalei, și că va controla și companiile din subordine.
Ministrul spune că a aflat că, în ultimii zece ani „nimeni n-a mai călcat pe acolo să vadă cum sunt cheltuiți banii românilor”.
El s-a arătat intrigat că în cele 18 companii municipale înființate de primarul PSD sunt 4.500 de angajați detașați și că va verifica cum au fost cheltuiți banii publici pentru a se ajunge ca 87% din buget să fie acordat pentru salarii.
„Sunt 4.500 de angajați în cele 18 companii municipale, mulți dintre ei au fost detașați, sunt multe probleme acolo”, a anunțat Florin Cîțu, luni seară, la Digi24.
„Am cerut o situație să văd când a fost ultima oară o inspecție economico-financiară la Primăria București. Pentru că mi se pare ciudat să ai bani buget pentru subvenție, dar apoi să te împrumuți pe 20 de ani să plătești subvenția la energie, de exemplu”, a completat ministrul Finanțelor.
„Aș vrea să văd cine a evaluat execuția bugetară. Și am aflat, surprins, că n-a mai fost o inspecție economico-financiară, n-a mai fost evaluată de la MFP, Primăria Capitalei de 10 ani de zile. Nimeni n-a mai călcat pe acolo să vadă cum sunt cheltuiți banii românilor la bugetul Capitalei”, a mai spus ministrul.
„Aș vrea să vedem și această analiză, dar mie îmi sare în ochi chestia asta, adică ai bani la buget pentru subvenție și te duci și te împrumuți pe 20 de ani. Am cerut aprobările din MFP pentru a permite acest lucru”, a subliniat el.
Cîțu a adăugat că va fi o analiză la toate companiile de stat pentru a se vedea cum au fost cheltuiți banii publici, precizând că nu este în regulă ca la companiile municipale din subordinea Primăriei Capitalei să fie acordat 87% din buget pentru salarii.
„Nu este normal pentru nicio companie și peste 60% nu faci nimic”, a subliniat el.
„Evaluez situația, să văd, știu că au fost (controale, n.red.) la câteva companii municipale, dar m-a surprins că nu a fost niciunul (la PMB, n.red.) în ultimii 10 ani. Ceea ce este bizar, pentru că se cheltuiesc bani publici acolo”, a mai spus ministrul Finanțelor.