Gabriela Scutea, propusă procuror general al României. Predoiu: Cel mai solid proiect

Redactia | 21.01.2020

Fosta adjunctă a lui Kovesi, Gabriela Scutea, este noul procuror general al României, a anunțat marți ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Pe aceeași temă

Respinsă de Tudorel Toader și umilită de membrii comisiei lui Toader, procurorul Gabriela Scutea a fost remarcată de ministrul Cătălin Predoiu ca procurorul cu cea mai consistentă viziune, proiect și experiență în domeniu.

Gabriela Scutea, procuror la Parchetul Curții de Apel Brașov, a candidat pentru a treia oară la funcția de procuror general al României, după ce a candidat și în cele două runde organizate de fostul ministru al Justiției Tudorel Toader, care, însă, nu a considerat-o aptă pentru șefia Parchetului General iar comisia condusă de el au pus-o la punct cu brutalitate pentru sa atitudinea civică.

Interviurile lui Toader au fost anulate de succesoarea sa, Ana Birchall, care a anunțat reluarea lor dar care nu a mai avut când să le organizeze după ce a fost demisă de premierul PSD Viorica Dăncilă.

Procurorul Gabriela Scutea, respinsă de Tudorel Toader după primul interviu de selecție pentru funcția de procuror general, și-a depus la sfârșitul lunii aprilie o nouă candidatură, după ce Tudorel Toader a anunțat pe 10 aprilie că niciun candidat nu a îndeplinit condițiile ca să conducă MP.

Scutea a explicat în cererea trimisă lui Toader și de ce anume s-a decis să candideze pentru a doua oară la șefia Parchetului General, spunând că profilul său profesional și experiența acumulată ca procuror, precum și stilul de lucru interdisciplinar o fac aptă pentru provocările funcției ”de vârf” în ierarhia Ministerului Public.

”Documentația atașată acestei cereri relevă îndeplinirea cerințelor legale pentru participarea la selecție, iar asupra motivației mele consider relevant să vă prezint faptul că experiența acumulată în cadrul parchetelor, competititivitatea și stilul de lucru interdisciplinar angajate în cadrul activității desfășurate în toate instituțiile, conform CV-ului , conturează un profil apt să susțină provocările funcției de vârf în ierarhia MP”, a susținut Scutea în documentul trimis lui Toader.

Trasă de urechi de Mariana Moț pentru că a participat la proteste

La interviul susținut anterior, Scutea a fost întrebată de judecătorul Mariana Moț, la acea vreme secretar de stat în Ministerul Justiției, despre participarea sa, pe 4 aprilie, la protestul magistraților români de pe treptele Palatului de Justiție de la Bruxelles, împotriva adoptării legilor Justiției.

Scutea a motivat că protestul a fost unul mut și că a avut în intenție să nu-și lase singuri colegii care au absolvit recent Institutul Național al Magistraturii, cu sugestia că nu a fost doar un protest al magistraților lipsiți de experiență.

La runda anterioară de interviuri pentru șefia Parchetului General au participat: procurorul general Augustin Lazăr, care-și încheie pe 27 aprilie mandatul de procuror general și iese la pensie, procurorul DIICOT Marian Drilea, fostul șef al DIICOT Daniel Horodniceanu și fosta adjunctă a Laurei Codruța Kovesi, procurorul Gabriela Scutea.

Această a doua rundă de interviuri nu a mai avut loc pentru că, între timp, Viorica Dăncilă, premierul de la acea vreme i-a cerut să-și depună demisia.

Gabriela Scutea - secretar de stat în MJ în timpul OUG 13

A fost, între noiembrie 2006 - mai 2013, adjunct al Procurorului General, care era atunci Laura Codruţa Kovesi, şi era responsabilă pentru activitatea Secţiei judiciare, activitatea de resurse umane şi documentare, ordonator principal de credite (delegat), implementarea programelor cu finanţare externă, precum şi audit.

Îîntre mai - august 2013 a fost consilier al procurorului general de atunci, Tiberiu Niţu.

În ianuarie 2016, în perioada scandalului privind OUG 13, Gabriela Scutea deţinea funcţia de secretar de stat în Ministerul Justiţiei.

Ea şi-a început activitatea în 1995 ca procuror stagiar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov şi apoi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rupea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22