Gafă de proporții a unui deputat USR: angajamentul cu NATO privind 2% din buget e un ”mit”

I.g. | 12.07.2017

Deputatul USR Adrian Dohotaru susține, într-o postare pe Facebook, că cei 2% din PIB-ul României alocați pentru Apărare nu sunt o obligație, așa cum presupune, de fapt, parteneriatul cu NATO, ci un ”mit” care ”justifică investițiile enorme în echipament militar” și spune că ar fi mai bine ca banii să fie investiți în Sănătate sau Cultură.

Pe aceeași temă


Parlamentarul gafează, însă, puternic și nu ține cont de faptul că ”mitul” despe care vorbește este, de fapt, angajamentul ferm al României cu partenerii din NATO, prin care țara noastră are obligația să aloce 2% din buget Apărăii. 

 

Reproducem mai jos postarea intergrală de pe Faceook a deputatului USR Adrian Dohotaru: 

 

”Cum ar putea investi mai bine statul român 4 miliarde de dolari

Se vântură în spațiul românesc faptul că ar exista o obligație din partea statelor membre NATO să cheltuiască 2% din PIB pe Apărare. Astfel de mituri justifică investițiile enorme în echipament militar. Este fals. Există o recomandare NATO ca statele membre să aloce 2% din PIB până în 2024, dar nu o obligație impusă. Germania cheltuie 1.2%, Spania și Italia în jur de 1%. Doar 5 din 28 de țări NATO cheltuie 2%.

 

Statul român a cheltuit miliarde de lei pe teatrele de operațiuni din Afganistan și Irak în scopul „democratizării” cu forța a regimurilor din Orientul Mijlociu. Cine dă socoteală la noi pentru acest eșec și pentru cheltuieli imense din banii contribuabililor? De ce oamenii politici nu au curajul să arate aceste eșecuri și prioritizări false de investiții publice? Cine a organizat o dezbatere publică pentru a vedea dacă sunt necesare astfel de cheltuieli exorbitante în echipament militar sau alte domenii sunt prioritare?

 

Dau câteva exemple de investiții mai inteligente pentru a securiza România. Vă rog să completați lista:

 

Spitale și investiții în sănătate ca prevenție

Educație și Cercetare mai performante

Cultură accesibilă

Infrastructură feroviară îmbunătățită pentru a străbate țara în jumătate de zi

Agricultură sustenabilă

Spații publice și centre comunitare în cartiere

Împăduriri și politici coerente de mediu

Program de dezvoltare a stocului de locuințe publice


El a arătat că Aliații apreciază faptul că România a alocat deja 2% din PIB pentru apărare, însă a subliniat că este esențială cheltuirea acestor sume potrivit scopului lor, care depinde de Guvern.”

 

 

În febraurie anul acesta, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a lăudat România pentru faptul că își respectă angajamentele față de aliații din NATO: „Felicit România pentru eforturile majore să crească bugetul Apărării la 2% din PIB în anul 2017. Într-o lume cu ameninţări complexe şi crescânde, avem nevoie atât de cheltuieli mai mari cu apărarea, cât şi de o împărţire mai echitabilă a poverii. România le furnizează pe amândouă dând un exemplu de urmat pentru ceilalţi aliaţi”. Pe de altă parte, președintele american Donald Trump a lăudat, în repetate rânduri, România pentru faptul că și-a respectat angajamentele față de aliații din NATO și a alocat 2% din buget pentru Apărare. 


În martie 2017, președintele Klaus Iohannis preciza, după o ședință CSAT, că a fost aprobată o formă actualizată a Programului de înzestrare a Armatei, ca urmare a alocării unui buget de 2% din PIB pentru Ministerul Apărării: ”Subliniez că alocarea a 2% din PIB Ministerului Apărării Naţionale are un impact dublu asupra securităţii naţionale. Pe de-o parte, impune actualizarea şi corelarea măsurilor privind modernizarea şi înzestrarea Armatei României, iar pe de altă parte, de asemenea foarte important, va contribui la revitalizarea industriei naţionale de apărare, cu efecte benefice asupra capacităţii de luptă şi cu efecte benefice în crearea unor locuri de muncă”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22