Gafele presedintilor in acordarea de DECORATII. De la Iliescu la Iohannis

M. B. | 26.05.2015

Pe aceeași temă

Președintele Klaus Iohannis a iscat o nouă controversă publică prin decorarea unui anestezist acuzat de procurorii DNA că a condiționat operarea unor copii de primirea unor sume de bani. Actualul șef al statului nu este însă singurul care a făcut o astfel de gafă – toți președinții de după 1989 ai României au acordat astfel de distincții unor persoane cu un trecut discutabil, corupți sau torționari.

 

Medicul anestezist Florin Rusu, alături de un celebru chirurg pediatru -  Gheorghe Ștefan Ozsvath, ambii de la Spitalul bucureștean pentru copii “Grigore Alexandrescu”, i-ar fi obligat pe niște părinți să le dea mită pentru intervențiile chirurgicale făcute, conform dosarului deschis în 2013.

 

Istoria personală a lui Florin Rusu, decorat de Iohannis cu Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler, este o adevărată ironie. Cu doi ani înainte de a fi acuzat de luare de mită, șeful secției de Anestezie și terapie Intensivă de la “Grigore Alexandrescu” fusese medaliat și de Traian Băsescu, pentru intervențiile care au salvat viața bebelușilor arși la maternitatea Giulești, cu ordinul național serviciu credincios în grad de cavaler.

 

De ce l-a medaliat Iohannis pe Rusu

 

Aceste distincții se acordă fie la propunerea președintelui, fie a unei instituții căreia Cancelaria ordinelor din cadrul Adminsitrației Prezidențiale îi solicită nominalizări.

 

După apariția în presă a comentariilor critice la adresa acestei decorări, Administrația de la Cotroceni a explicat cum s-a ajuns la această nominalizare: „Spitalul Grigore Alexandrescu a fost premiat de curând la Londra drept cel mai bun spital regional, iar managerul spitalului, acad. prof. dr. Dan Mircea Enescu, a primit distincţia de manager al anului din partea Europe Bussiness Assembly din Marea Britanie. În acest context, Administrația Prezidențială a propus acordarea unei decoraţii domnului Dan Mircea Enescu. Domnia sa a considerat că realizările spitalului sunt, însă, rodul muncii de echipă şi a propus spre decorare mai multe cadre medicale, printre care şi domnul doctor Florin Dumitru Cătălin Rusu”.

 

Când se retrage o decorație

 

Potrivit Legii 29/2000, există doar două situații ce permit retragerea unei astfel de decorații.

 

Dacă medicul Florin Rusu este condamnat, el pierde automat cele două distincții primite de la Iohannis și Băsescu.

 

O a doua posibilitate ar fi retragerea decorației pentru fapte dezonorante care aduc atingere membrilor ordinului respectiv.

 

Prima gafă

 

 

Este a doua oară când Klaus Iohannis când atrage critici pentru acest gen de acțiune. În prima zi de mandat, el l-a decorat pe fostul deţinut politic Octav Bjoda, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politic din România (AFDPR), acuzat de antisemitism, din cauza unor declarații și a participării, în 2009, la o comemorare religioasă a unor „martiri legionari”. Comunitatea evreiască a protestat atunci, cerând retragerea distincției.

 

Însă, niciun președinte nu a scăpat de astfel de gafe.

 

Foto: jurnalul.ro

 

Iliescu, 46.000 de decorații în ultimul mandat

 

Marea vină a lui Ion Iliescu nu este că a medaliat și decorat corupți sau torționari, ci că a grațiat persoane cu trecut foarte controversat, printre care condamnați pentru activitatea lor represivă în timpul Revoluției (membrii Comitetului Politic Executiv al Comitetului Central al PCR) și pe celebrul lider al minerilor Miron Cozma (decretul acestuia a fost semnat de Iliescu înaintea încheierii celui de-al doilea mandat).

 

Printre cei decorați de Iliescu s-a numărat și Vasile Hurduc, în 2003, disident comunicat condamnat în 1999 la patru ani de închisoare, după ce în 1997 a fost prins încercând să vândă 300.000 de timbre false pentru marcarea pachetelor de ţigări.

 

Iliesuc i-a acordat  Crucea Naţională „Serviciu Credincios" clasa a lll-a, în semn de „apreciere pentru curajul şi spiritul civic de care a dat dovadă prin tipărirea, în perioada, 1988 - 1989, a publicaţiei anticomuniste «Luneta»".

 

Întrebat de jurnalişti dacă ştie că proaspătul decorat a ieşit in închisoare, fostul preşedinte Iliescu declara : "Nu mă interesează. În viaţă, oamenii pot să aibă şi necazuri, dar el are meritele lui”, potrivit România liberă.

 

Constantinescu a decorat un șef de la închisoarea Sighet

 

Emil Constantinescu l-a decorat pe Vasile Ciolpan, torționar  care a fost comandantul închisorii de la Sighet între 1950 şi 1955. Decorarea lui în 1997 a provocat un scandal național, pentru că personajul a rămas în amintirea multor condamnați de la Sighet ca unul dintre cei mai feroci torționari.

 

Băsescu a acordat Virtutea militară unui condamnat la 14 ani închisoare

 

În 2010, Traian Băsescu îl decora cu Virtutea Militară în grad de Cavaler pe George Homoștean. Acesta fusese condamnat în 1993 fiindcă a dat ordin de tragere în operațiunea Autobuzul, de pe timpul lui Ceaușescu, când trei tineri au furat mai multe arme dintr-un post de milițieși au încercat să fugă peste graniță.

 

Homoștean fusese grațiat, în 2002, de către Iliescu.

 

După ce a precizat că Administrația Prezidențială nu deține dosarele persoanelor decorate, iar instituțiile sunt cele care propun persoanele, Băsescu i-a retras medalia lui Homoștean.

 

Tot Traian Băsescu s-a trezit în centrul unui scandal imens după ce l-a decorat pe Laszlo Tokes cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, la 20 de ani de la Revoluție.  Ulterior, după ce medaliatul a făcut mai multe declarații care atacau statul român, Traian Băsescu spunea despre Tokeș:  "Nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat".

 

 

Consiliului de Onoare al Ordinului «Steaua României» a decis retragerea decorației, iar Tokes a atacat în instanță măsura.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22