Gandul: PUNCTAJUL LUI DRAGNEA - Scoateţi două milioane de persoane de pe listele electorale permanente. Exemple: romanii din Spania si Italia

Fara Autor | 09.08.2012

Pe aceeași temă

Gandul.info prezinta, sub semnatura lui Cristian Andrei, fragmente dintr-un document intern al PSD, asumat de secretarul general al partidului, Liviu Dragnea, în care se cere scoaterea din listele electorale permanente a celor „cu domiciliul şi/sau reşedinţa în străinătate (care în mod nelegal au apărut pe listele electorale permanente la referendumul din 29 iulie şi care sunt de ordinul milioanelor, ex Spania 856.000, Italia 987.000 etc.)“. Astfel, USL continua manevrele pentru scoaterea din cvorumul pentru referendum a romanilor din strainatate.

Iata articolul publicat de gandul.info:

 

Într-un document al PSD, intitulat "Clarificări legislative privind referendumul din 29 iulie 2012" şi asumat de secretarul general Liviu Dragnea, se precizează la capitolul concluzii că din listele electorale permanente trebuie scoase câteva milioane de persoane .

Pentru ca referendumul să fie considerat valid, Curtea Constituţională a stabilit că la urne trebuie să vină jumătate plus unu din cei înscrişi pe listele electorale. La referendum s-au prezentat 8.459.053 persoane, iar ultimele informaţii oferite de Ministerul de Interne şi al Administraţiei anunţau 18,2 milioane de persoane pe listele electorale permanente.

 

"Având în vedere datele contradictorii privind numărul de alegători din listele electorale permanente pe baza căruia trebuie stabilit cvorumul de participare, Curtea Constituţională a solicitat Guvernului să transmită listele electorale permanente actualizate astfel încât exprime realitatea electorală din ziua referendumului", susţine secretarul general al PSD, Liviu Dragnea.

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat că potrivit legii 370/2004 trebuie luate în considerare toate persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani la data referendumului, indiferent unde locuiesc.

USL susţine că pentru stabilirea cvorumului de prezenţă trebuie luaţi în considerare doar cei care se află pe listele electorale permanente. Potrivit celor de la USL de pe aceste liste trebuie scoşi cetăţenii români cu drept de vot care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate, adică aproximativ două milioane de persoane.

"Din totalul cetăţenilor români cu drept de vot se vor scădea cei cu domiciliul şi/sau reşedinţa în străinătate (care în mod nelegal au apărut pe listele electorale permanente la referendumul din 29 iulie şi care sunt de ordinul milioanelor, ex Spania 856.000, Italia 987.000 etc.), iar cei rămaşi sunt cetăţenii care, conform legii, numai ei pot figura pe listele electorale permanente, pe baza cărora trebuie stabilit cvorumul de participare la referendum", se arată în documentul USL.

 

În documentul întocmit de secretarul general al PSD sunt prezentate câteva decizii ale Curţii Constituţionale, care fac referire la listele electorale permanente şi la faptul că acestea nu cuprind persoanele care au domiciliul sau reşedinţa în afara ţării.

În document, nu se spune însă nimic despre erata trimisă de judecătorii Curţii Constituţionale, care face referire la legea 370/2004, cea care defineşte că pe listele electorale permamente intră toţi cetăţenii peste 18 ani.

 

Curtea Constituţională convocată de urgenţă din cauza eratei

Şi în cadrul Curţii Constituţionale au început să apară semne de întrebare asupra tipului de cvorum care trebuie luat în considerare pentru validarea/invalidarea referendumului din 29 iulie după ce la Monitorul Oficial a ajuns o erată trimisă în numele preşedintelui Curţii Constituţionale.

Judecătorii Ion Predescu şi Tudorel Toader au spus că nu ştiau de existenţa acestei erate trimisă spre publicare. Mai mult, judecătorul Toader i-a cerut preşedintelui CCR, Augustin Zegrean, convocarea unei şedinţe de urgenţă pentru a se "lămuri toate aspectele".

Iată completarea apărută în Hotărârea CCR după publicarea eratei: "În speţă, însă, sunt aplicabile dispoziţiile legale ale art.2 alin.1 lit.c) din Legea nr.370/2004 privind alegerea preşedintelui şi ale art.17 din Legea nr.3/2000 privind referendumul". Practic, prin introducerea în discuţie a legii 370/2004 se schimbă definiţia listelor electorale permanente. Potrivit acestei legi, listele electorale permanente îi cuprind pe toţi românii cu vârsta de peste 18 ani, care au drept de vot.

 

Preşedintele Crin Antonescu a declarat aseară că potrivit legilor, dar şi deciziilor Curţii Constituţionale, cvorumul de prezenţă la referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu se va calcula din persoanele aflate pe listele electorale permanente, care nu cuprind însă persoanele care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22