Gardienii îi cer lui Tudorel Toader compensații similare cu cele ale deținuților

E.b. | 24.10.2017

Angajații din penitenciare îi cer lui Tudorel Toader, ministrului Justiţiei, să le fie compensate zilele muncite în condiţii improprii.

Pe aceeași temă

 
 

Gardienii vor aceleaşi drepturii ca şi deţinuţii, care primesc fie bani, fie le sunt scăzute șase zile din pedeapsă pentru fiecare 30 de zile petrecute în celule, in condiţii care nu respectă drepturile omului, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

 

Pentru ca am intrat de ceva timp intr-o epoca a compasiunii compensatorii, cerem ministrului Justitiei plata orelor suplimentare pentru angajatii din penitenciare. Costurile acestei masuri ar fi de cateva zeci de ori mai mici decat cele presupuse de compensatiile de 5 – 8 Euro pentru fiecare zi de detentie anuntate, de catre domnul Tudorel Toader, pentru detinutii care au fost deja pusi in libertate (estimativ 7.500 – 12.000 Euro/detinut la o medie de 4 ani a pedepsei executate), arată FSANP.RO

 

Conform celei mai recente situatii statistice, furnizate de catre Administratia Nationala a Penitenciarelor, personalul din penitenciare acumulase 768.234 de ore suplimentare la 1.08.2017, din care 266.032 nu au putut fi recuperate. Pana la sfarsitul anului probabil ca numarul total de ore suplimentare va depasi 1,4 milioane. La fel de probabil, peste 500.000 dintre acestea nu vor putea fi recuperate.

 

Impactul financiar fiind nesemnificativ, apreciem ca masura poate fi luata pana la finalul acestei saptamani. Este, in cele din urma, un efort pentru oameni liberi care cer Statului sa li se plateasca munca prestata. Speram, deci, ca nu va fi o problema. Desigur, am aprecia daca plata s-ar intampla retroactiv, incepand cu iulie 2012, si daca s-ar mentine pana in 2022, cand conditiile din penitenciare intelegem ca vor deveni proprii.

 

In plus, pentru ca prin lege penitenciarele au fost desemnate ca fiind improprii, cerem – ca forma de compensare pentru angajatii din penitenciare – scaderea efectiva din varsta de pensionare stabilita pentru angajatii din sectorul de ordine publica, a cate 6 zile pentru fiecare 30 de zile de munca in penitenciare. Daca se poate pentru infractori, n-ar trebui sa fie o problema pentru cei care lucreaza cu dansii.

 

In medie, un angajat din penitenciare lucreaza peste 23 de ani in aceste conditii improprii. Prin comparatie, un detinut petrece in penitenciar, in medie, 4 ani. Pentru acest motiv, consideram ca ar fi o oportuna chiar o forma de compensare ceva mai consistenta, si avem credinta ca Guvernul se va ingriji de asta in regim de urgenta.

 

Cerem imbunatatirea conditiilor din penitenciare de ceva timp si ca asta nu se intampla. Inainte ca CEDO sa pronunte o hotarare pilot si cu mult timp inainte ca vizita unor oameni politici si de afaceri in calitate de oaspeti cu mandat  de executare sa transforme starea penitenciarelor intr-o problema am cerut, pe rand, tuturor guvernelor de dupa 2006 sa se ocupe de starea penitenciarelor.

 

Avem o lista lunga de solutii pentru problemele din penitenciare, despre care ministrul Justitiei nu-si face timp sa discute, si – in loc de concluzie – precizam ca sustinem orice forma de clementa pentru detinuti, cata vreme aceasta este in interesul justitei si al reintegrarii sociale a acestora, si este in echilibru cu masurile de protectie si compensare pentru victimele infractiunilor.

******************

Într-un comunicat remis presei, citat de Digi24, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţia Penitenciarelor arată că un ofițer din penitenciare lucrează în condiţii improprii peste 23 de ani şi propune ca formă de compensare scăderea efectivă din vârsta de pensionare a câte șase zile pentru fiecare 30 muncite

 

Sorin Dumitraşcu, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţia Penitenciarelor: „Guvernanţii sunt foarte atenţi la nevoile oamenilor din penitenciare. S-au aplecat asupra deţinuţilor, au dat aceste beneficii, se mai gândesc şi la altele, să dea o compensare de 5 sau 8 euro pentru cei care au plecat din penitenciar şi nu au apucat să beneficieze de aceste 6 zile, considerate ca executate. Să-şi plătească şi datoriile, adică să plătească acele sute de mii de ore suplimentare pe care angajaţii de penitenciare le fac. Am cerut un soi de egalitate de tratament între deţinuţii care primesc toată atenţia şi angajaţii din penitenciare.”

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22