Gazprom a oprit gazul catre Romania

Fara Autor | 06.01.2009

Pe aceeași temă

Incepind din aceasta noapte, de la ora 3.00, Gazprom a sistat complet livrarile de gaz pe la Isaccea. Presiunea in sistem a inceput sa scada, iar statia a fost inchisa pentru a se evita depresurizarea. Intr-un comunicat de presa, Ministerul Economiei anunta ca "prin acest punct intrau 4,7 milioane mc/zi". Premierul Emil Boc a dat asigurari ca populatia nu va avea de suferit, deficitul de gaz urmind sa fie acoperit din productia interna curenta, din stocuri si din oprirea livrarilor catre CET-uri, care vor trece pe combustibil alternativ.

Incepand din aceasta noapte, Romania nu mai primeste deloc gaz rusesc prin punctul de tranzit de la Isaccea, cel mai important dintre cele doua prin care gazul de import intra in tara, a anuntat Ministerului Economiei. "Ca urmare a sistarii, a fost necesara inchiderea completa a statiei de import pentru evitarea depresuriaării conductelor de transport. Cantitatea de gaze naturale intrata prin acest punct este de 4,7 milioane mc/zi", se arata in comunicat.

Documetul mai precizeaza ca in aceste conditii, Transgaz a luat o serie de masuri operative pentru rezolvarea rapida a sistuatiei de criza si pentru asigurarea cantitatilor necesare in zonele afectate de sistarea gazelor prin Isaccea.

Intr-o declaratie de presa, premierul Emil Boc a afirmat ca "niciun cetatean nu va avea de suferit" de pe urma situatiei create. "Niciun cetatean roman nu va avea de suferit din cauza sistarii totale a livrarilor de gaze rusesti prin punctul Isaccea. Prin punctul Isaccea intra zilnic in Romania 4,7 milioane metri cubi de gaz , iar consumul zilnic de gaze in tara este de 61,5 milioane metri cubi. De unde acoperim deficitul de 4,7 milioane de metri cubi pe zi? Din productia interna curenta, din cantitatile pe care le avem in depozite si oprirea livrarii de gaze catre CET-uri, care vor trece pe combustibil alternativ. Niciun cetatean nu va avea de suferit", a declarat Emil Boc.

La rindul sau, ministrul Economiei Adriean Videanu a sustinut ca "gazele rusesti intra in continuare in Romania prin celalat punct, cel de la Mediesu Aurit", cantitatea fiind de 2,5 milioane mc zilnic." Avem stocuri suficiente pentru a asigura furnizarea de gaze catre populatie, iar centralele vor trece pe combustibil alternativ", a spus Videanu.

Romgaz, unul dintre producatorii romani de gaze, a anuntat ca presiunea in sistem a scazut. Sursele de furnizare a gazelor naturale in aceste conditii sunt asigurate din productia interna a Romgaz, Petrom si alti mici producatori, din depozitele de inmagazinare subterana, precum si prin cantitatile preluate, in conditii normale, prin punctul Mediesu Aurit.

In acest moment, prioritatea operatorilor din domeniu este asigurarea cu gaze naturale a populatiei in conditii de siguranta.

Gabriel Sarbu, director in cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a declarat, citat de Evenimentul zilei, ca tara noastra se poate descurca si cu rezervele nationale de gaze, daca se rationalizeaza consumul. Potrivit lui Sarbu, Romania nu este dependeta de gazele rusesti, dar trebuie gasite modalitati de a acoperi cantitatea necesara.

Grupul rus Gazprom a redus drastic volumul de gaz livrat consumatorilor europeni prin intermediul Ucrainei, ceea ce va provoca probleme in tarile europene "peste citeva ore", a afirmat purtatorul de cuvint al companiei ucrainene Naftogaz Valentin Zemlianski, citat de AFP.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22