Generalul de brigadă Răzvan Ionescu, numit prim-adjunct la SRI în locul lui Coldea

Dora Vulcan | 23.03.2017

Noul prim-adjunct al Serviciului Român de Informaţii va fi învestit, joi, de directorul SRI. Este vorba de Răzvan Ionescu. Decretul de numire a apărut în Monitorul Oficial.

Pe aceeași temă

 

 

 

Comunicatul integral al SRI

 

 

 La data de 23 martie 2017, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat decretul de numire în funcția de prim-adjunct al Directorului Serviciului Român de Informații pentru domnul general de brigadă Răzvan Ionescu. Acesta își va prelua atribuțiile începând cu data de 24 martie 2017.

 

Domnul general de brigadă Răzvan Ionescu are 45 de ani și o experiență de peste două decenii în munca operativă a Serviciului. De profesie este fizician, absolvent al Facultății de Fizică din cadrul Universității București. A urmat cursurile postuniversitare cu specializarea Geopolitică și Geostrategie din cadrul Academiei de Studii Economice, a absolvit masterul NATO Senior Executive din cadrul SNSPA, a absolvit cursurile seminarului Combaterea Armelor de Distrugere în Masă și Terorismului din cadrul Centrului European pentru Studii de Securitate George C. Marshall din Germania.

 

De-a lungul carierei în SRI, domnul general de brigadă Răzvan Ionescu a ocupat mai multe funcții, atât în cadrul unităților centrale, cât și teritoriale, unde a avut succese operaționale de anvergură, în parteneriat cu servicii de intelligence din spațiul euroatlantic, pe problematici privind criminalitatea organizată transfrontalieră, respectarea regimurilor internaționale privind proliferarea sistemelor de armament, fluxuri financiare internaționale, migrație și terorism.

 

A fost încadrat în SRI cu gradul de căpitan și a absolvit ca șef de promoție cursurile de inițiere. A fost avansat la gradul de general de brigadă în primăvara anului 2016 și anterior numirii în funcția de prim-adjunct al Directorului SRI, a condus o unitate centrală cu activitate în combaterea amenințărilor transfrontaliere. În activitatea sa a colaborat excelent cu partenerii instituționali ai SRI, atât interni, cât și externi.

 

 

 

***

Serviciul Român de Informaţii are un nou prim-adjunct la mai bine de două luni după demiterea generalului Florian Coldea, în urma scandalului generat de dezvăluirile fostului deputat Sebastian Ghiţă, dat în urmărire internaţională.

 

 

Președintele Iohannis a semnat joi decretul de numire a lui Ionescu. 

 

 

Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, preciza la începutul lunii martie că viitorul număr 2 din serviciul secret va ocupa funcţia rămasă vacant după plecarea lui Coldea, până pe data 28 martie. Întrebat despre viitorul prim-adjunct, purtătorul de cuvânt al SRI a declarat:

 

 

„Directorul SRI, domnul Eduard Hellvig, nu caută nişte nume de ofiţeri pentru această funcţie, ci persoane care se potrivesc unui profil dat de criterii foarte clare: viitorul prim-adjunct al SRI trebuie să aibă între 40 şi 50 de ani, experienţă relevanţă în informativ-operativ, abilităţi importante de management, experienţă în colaborarea cu partenerii strategici instituţionali (interni şi externi), să împărtăşească valorile fundamentale ale SRI (integritate, profesionalism, patriotism, onoare)”.

 

 

 

Oficialul SRI a adăugat că acestui profil i se potrivesc mai multe persoane. “Sunt şi femei care se încadrează în criteriile prezentate”, a spus el. 

 

 

 

 

A început selecția pentru următorul adjunct al șefului SRI

 

 

Zece ofițeri din SRI sunt analizați de directorul Eduard Hellvig pentru a alege, dintre ei, pe cel care va fi propus ca prim-adjunct al directorului SRI, pe postul devenit vacant după demisia generalului Coldea.

 

 

Potrivit Biroului de Presă al SRI, citat de România liberă, condițiile cerute viitorului prim-adjunct sunt destul de generale: să aibă vârsta între 40 și 50 de ani, să știe limba engleză, să provină din zona activităților informativ - operative și să fi participat la acțiuni de cooperare cu aliații din NATO, mai ales cu cei din SUA.

 

 

Directorul SRI, Eduard Hellvig, se va decide pe cine propune ca prim-adjunct până la data de 25 martie 2017, urmând ca el să fie deja în funcție la data de 28 martie, când va avea loc bilanțul SRI. Potrivit unor surse neoficiale, printre cei zece candidați se află generalii Adrian Ciocîrlan, adjunct al directorului SRI, și Dan Căpșună, șeful Direcției Generale Securitate Economică.

 

 

Se pare că n-au existat presiuni politice asupra directorului SRI, în favoarea unuia sau a altuia dintre candidați, dar un cuvânt greu de spus îl va avea președintele Klaus Iohannis, care este și președinte al CSAT.

 

 

 

 

Cel mai recent scandal legat de numele lui Coldea este cel în care este acuzat de fostul deputat Sebastian Ghiţă. Acesta susține că a fost prieten cu Coldea și că a fost în concediu în străinătate împreună cu el. În urma acuzațiilor lansate de Ghiță, Florian Coldea a fost verificat de colegii săi din SRI. Decizia comisiei interne a SRI a fost că Florian Coldea nu este vinovat. Totuși, președintele Klaus Iohannis a primit, marți, cererea de trecere în rezervă a general - locotenentului Florian Coldea.

 

 

„În ultima perioadă am fost evocat și invocat excesiv în spațiul public. Alegații defăimătoare, acuzații grave și speculații dintre cele mai diverse incluzând numele meu au invadat canalele media. S-a intensificat un scandal de proporții care a afectat atât imaginea mea cât și, mai ales, activitatea instituției.”​

 

 

Funcția de prim-adjunct al directorului SRI este vacantă din ianuarie 2017. La acel moment, generalul Florian Coldea a fost suspendat din funcția de prim-adjunct, în urma dezvăluirilor făcute de fostul deputat Sebastian Ghiță, care afirma că și-a petrecut vacanțele în străinătate împreună cu familia Coldea.

 

 

SRI a organizat o anchetă internă care a decis că generalul Coldea este nevinovat, dar el și-a depus totuși cererea de trecere în rezervă.

 

 

„Din păcate, situaţia impune într-adevăr implicarea Comisiei SRI în a elucida care sunt aspectele reale care au zguduit un pic sistemul nostru de securitate",a spus Attila Verestoy, membru al Comisiei de control a SRI.

 

 

Generalul de brigadă Adrian Ciocîrlan este adjunct al directorului SRI, Eduard Hellvig, din anul 2016. Anterior, el a condus Direcţia Generală Apărarea Constituţiei, iar până la acel moment a fost şeful Direcţiei de Informaţii a Municipiului Bucureşti și a lucrat în cadrul Direcţiei Generale Contraspionaj.

 

 

La rândul lui, generalul de brigadă Dan Valentin Căpșună este șeful Direcției Generale Securitate Economică din anul 2016, iar anterior a lucrat în Direcția Generală Contraspionaj.

 

 

 

 

 

Coldea: Miza atacurilor, mult mai mare decât compromiterea mea

 

 

 

Fostul prim-adjunct al Serviciului Roman de Informatii, general-locotenent in rezerva, Florian Coldea, a raspuns pe 18 ianuarie, intr-o declaratie de presă,  acuzatiilor care i-au fost aduse in ultima perioada.

 

 

 

”Reiterez faptul ca am inteles miza, iar aceasta este cu mult mai mare si mai profunda decat compromiterea activitatii mele. Imi rezerv dreptul de a oferi raspunsuri si clarificari adecvate, precum si elemente factuale relevante despre aceste aspecte si multe altele”, spune Florian Coldea.

 

 

 

 

Dupa ce in prima parte a declaratiei oferita Agerpres, multumeste SRI, directorului institutiei, colegilor, partenerilor NATO si familiei, Coldea intra in scandalul momentului, declaratiile lui Sebastian Ghita, in urma carora a trebuit sa se retraga din functie si sa paraseasca SRI, desi ancheta interna a stabilit ca nu a incalcat legea si deontologia profesionala, repunindu-l in functie.

 

 

 


”Conform procedurilor standard in institutii de intelligence, a fost declansata o ancheta interna inca de la aparitia primelor alegatii. Este important pentru opinia publica sa precizez ca Serviciul si-a dezvoltat mecanismele de verificare adecvate, astfel incat nimeni din cadrul SRI, oricare ar fi functia sau gradul, nu se poate plasa deasupra procedurilor de ancheta interna la aparitia unor astfel de acuzatii. Nimeni!

 

 

 


S-a desfasurat o investigatie complexa, riguroasa, completa, cu privire la toate afirmatiile acuzatoare difuzate pana la momentul transmiterii acestui comunicat. Am parcurs cu toata deschiderea etapele acestei anchete. Am oferit tot suportul, am prezentat toate documentele necesare si martorii relevanti, am raspuns complet tuturor intrebarilor, m-am supus tuturor verificarilor. Rezultatele anchetei au indicat, fara echivoc, faptul ca am respectat legea si normele deontologice specifice, in toate circumstantele analizate.
 

 

 


Am revenit in functia de prim-adjunct al directorului SRI si sunt onorat sa pot reitera faptul ca, de-a lungul intregii mele cariere, am fost un consecvent promotor al legii, al valorilor care ne definesc activitatea: profesionalismul si buna-credinta. Mi-am servit tara cu demnitate si patriotism. Onoarea unui militar cu idealuri mult mai inalte decat beneficii meschine nu poate fi patata cu 'realitati confectionate' si elemente scoase din context.

 

 

 


Celor care s-au grabit sa creada sau sa amplifice neadevaruri flagrante difuzate in trecut sau mai recent, pana la data de 18 ianuarie 2017, le reiterez faptul ca am inteles miza, iar aceasta este cu mult mai mare si mai profunda decat compromiterea activitatii mele. Imi rezerv dreptul de a oferi raspunsuri si clarificari adecvate, precum si elemente factuale relevante despre aceste aspecte si multe altele, la un moment dat.

 

 



Dincolo de numele meu, pe care ancheta interna si adevarul l-au reabilitat, consider ca aceasta serie de atacuri si acuzatii defaimatoare risca sa afecteze grav spiritul institutiei si, implicit, buna functionare a acesteia. Din consideratie si respect fata de toata activitatea trecuta, fata de performanta inregistrata, fata de statura consolidata a ceea ce reprezinta astazi SRI in comunitatea euroatlantica de intelligence, fata de munca si eforturile colegilor mei, nu am putut ingadui ca acest lucru sa continue.

 

 

 


Am solicitat Directorului institutiei eliberarea mea din functia de prim-adjunct si punerea mea la dispozitia Serviciului si a nevoilor institutiei.

 

 



Trecerea in rezerva nu modifica nimic din determinarea mea de a servi in continuare statul roman, de a contribui din rolul meu viitor la prezervarea a tot ceea ce am reusit sa construim in ultimii 12 ani. Criticilor mei, ale caror afirmatii le-am considerat adesea constructive, le transmit ca, lipsit de constrangerile statutului si uniformei militare, voi avea, in viitor, libertatea de a vorbi, de a ma exprima public, in baza expertizei profesionale acumulate si cu buna-credinta care m-a ghidat intotdeauna. Aleg sa fac acest lucru pentru a contribui astfel la dezvoltarea culturii de securitate, atat de necesara pentru Romania si cetatenii ei in contextul evolutiilor mediului securitar, al tranformarilor si multiplicarilor amenintarilor hibride, al realitatii cadrului legislativ si al conditionarilor tehnologice relevante la nivelul intregii societati.

 



La incheierea mandatului raportez cetatenilor Romaniei faptul ca a fost o onoare pentru mine sa servesc tara si interesele ei de securitate din cea mai inalta functie pe care o poate avea un ofiter roman de informatii, a fost un privilegiu sa pot contribui la indeplinirea celei mai insemnate misiuni strategice: pe durata mandatului meu, Romania a fost o tara sigura, stabila si a fost cu succes aparata de riscurile si amenintarile de securitate cu care s-a confruntat permanent. Servesc Patria! Asa sa ne ajute Dumnezeu!'.

 

 

 

SRI l-a investigat și l-a găsit nevinovat. Coldea cere trecerea în rezervă

 

 

SRI arata insa ca Florian Coldea a solicitat trecerea in rezerva, prezentand "motive ce ţin de demnitatea şi onoarea militară şi de riscul afectării grave a activităţii instituţiei."

 

"În urma verificărilor efectuate de comisia constituită potrivit cadrului normativ intern, a fost întocmit un raport care clarifică toate aspectele vehiculate în spaţiul public privind activitatea domnului general-locotenent Florian Coldea, dar şi alte aspecte care ţin de activităţile unor cadre ale Serviciului care au fost vehiculate public.

 

Menţionăm că s-a desfăşurat o investigaţie complexă, minuţioasă, cu privire la toate afirmaţiile din mass-media din ultima perioadă, fiind analizate aspectele vizate. Persoanele verificate au oferit tot sprijinul, au prezentat documentele necesare şi au răspuns complet tuturor întrebărilor. În concluzia raportului, prezentat într-o şedinţă a Biroului Executiv al SRI, comisia specială a precizat că din activitatea domnului Coldea, supusă verificării, nu au rezultat elemente care să se constituie în încălcări ale legii sau normelor interne în vigoare. După prezentarea raportului, Biroul Executiv a decis repunerea în funcţie a domnului general-locotenent Florian Coldea.

 

În cadrul aceleiaşi şedinţe, Prim-adjunctul Directorului a solicitat Directorului SRI, domnul Eduard Hellvig, eliberarea din funcţie şi punerea la dispoziţia şi nevoile instituţiei, după aproape 12 ani de când exercită această funcţie. Prim-adjunctul Directorului a prezentat motive ce ţin de demnitatea şi onoarea militară şi de riscul afectării grave a activităţii instituţiei. În acest sens, Directorul SRI a solicitat Preşedintelui României trecerea în rezervă a domnului general-locotenent Florian Coldea. Atribuţiile funcţiei de Prim-adjunct al Directorului au fost preluate de domnul Eduard Hellvig, Directorul SRI.

 

SRI îşi reafirmă determinarea de a îndeplini asumat misiunile sale, în parteneriat cu toate instituţiile naţionale şi internaţionale cu care colaborează pentru apărarea intereselor de securitate naţională şi protejarea cetăţenilor români, la standarde euro-atlantice de profesionalism. SRI rămâne ferm în ceea ce priveşte transparentizarea instituţională şi respectarea procedurilor de evaluare şi control intern," anunta SRI intr-un comunicat.

 

***

 

Serviciul Roman de Informatii a anuntat acum cateva zile ca Florian Coldea, numarul doi din SRI, va fi anchetat de o comisie speciala ca urmare a acuzatiilor aduse de Sebastian Ghita si a fost pus la dispozitia directorului general Eduard Hellvig.

 

In cursul zilei de joi, potrivit unor surse citate de presa, Florian Coldea ar fi fost chemat de presedintele Iohannis pentru a raspunde la intrebari in ce priveste acuzele aduse de Sebastian Ghita, disparut din 21 decembrie si pus sub urmarire internationala. Potrivit lui Ghita, intre el si Coldea ar fi existat o relatie strinsa de prietenie, care ar fi mers pina la vacante facute impreuna si vizite.  Reactia SRI vine dupa dezvaluirile de miercuri seara ale lui Sebastian Ghita,  transmise de Romania TV.

 

La nivelul SRI, conform unui comunicat transmis de institutie, va fi formata o comisie speciala "de verificare a  eventualelor incalcari ale legii sau deontologiei profesionale".

 

"În urma informaţiilor apărute în spaţiul public referitoare la domnul general-locotenent Florian Coldea şi care au fost supuse unor verificări preliminare,  directorul SRI, domnul Eduard Hellvig, a dispus, conform procedurilor, constituirea unei comisii speciale de verificare a eventualelor încălcări ale legii sau deontologiei profesionale. În acest sens, până la finalizarea verificărilor, domnul general-locotenent Florian Coldea este pus la dispoziţia Directorului, potrivit prevederilor legale, iar atribuţiile funcţiei de prim-adjunct al Serviciului Român de Informaţii vor fi preluate de către Directorul SRI, domnul Eduard Hellvig. Sunt analizate toate circumstanţele prezentate public, precum şi documentele puse la dispoziţie de general-locotenent Florian Coldea.


Precizăm că SRI a dezvoltat mecanisme interne de investigare a oricăror indicii cu privire la încălcări ale legii ori a cadrului normativ intern, pe baza unei metodologii şi proceduri validate în timp. Structuri interne specializate şi subordonate directorului instituţiei întreprind, ori de câte ori situaţia o impune, măsuri complexe de verificare a informaţiilor cu privire la posibile încălcări ale legii ori a ordinelor şi regulamentelor militare şi, ulterior, adoptă măsurile adecvate.


Instituţia noastră apreciază ca deosebit de important principiul legalităţii, care guvernează întreaga activitate a Serviciului, ca fiind o garanţie a respectării drepturilor omului şi a reputaţiei cadrelor instituţiei. Ne reafirmăm determinarea de a menţine standardele de profesionalism pe care sunt construite alianţele din care SRI face parte alături de servicii partenere din state cu tradiţie şi democraţii consolidate.
Reiterăm faptul că Serviciul Român de Informaţii îşi îndeplineşte misiunile cu bună credinţă, în interesul securităţii naţionale şi a cetăţenilor români," 
arata atunci SRI.

 

Potrivit lui Sebastian Ghita, intre el si Coldea ar fi existat o relatie strinsa de prietenie, care ar fi mers pina la vacante facute impreuna si vizite reciproce. Ghita sustine ca familiile lor si-au petrecut mai multe vacante impreuna si ofera cateva exemple: in februarie 2010 la Seychelles, octombrie 2012 Toscana unde ar fi fost si Dancu, dar si la Disneyland la Paris, intr-o data neprecizata.


Sebastian Ghita a mai spus ca i-a cerut lui Coldea sa il sustina pe Victor Ponta la sefia PSD, dar Coldea i-ar fi raspuns ca Traian Basescu nu il vrea.



Ghita a mai declarat ca presedintele Iohannis ar fi sub presiunea lui Coldea si Kovesi: "Ii e frica de ce i sa va intampla dupa ce isi termina mandatul de presedinte si de dosarele care i se pot face sotiei sale, Carmen Iohannis".

 

Impotriva lui Florian Coldea s-a desfasurat o ampla campanie, inceputa de Traian Basescu si Elena Udrea, si continuata de Sebastian Ghita.

 

Numele generalului SRI Florian Coldea a aparut pentru prima data in spatiul public prin declaratiile facute de Elena Udrea, fost ministru al Turismului, in urma inceperii anchetarii acesteia in diferite dosare. Udrea a declarat in ianuarie 2015 ca a depus un denunt la DNA impotriva lui Florian Coldea care era atunci director interimar al SRI.

 

Udrea il acuza pe Coldea ca ar fi instrumentat campania impotriva sa si il acuza ca i-ar fi cerut fostului sau sot, Dorin Cocos, sa ii dea 500.000 de euro lui Sebastian Ghita pentru a-i sustine televiziunea, Romania TV. Udrea sustine ca banii au fost dati de Dorin Cocos prin intermediul fiului sau, Alin Cocos.

 

Sebastian Ghita a negat atunci declaratiile Elenei Udrea precizand ca nu au existat legaturi cu Dorin Cocos nici la Realitatea Tv, nici la Romania Tv. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22