Pe aceeași temă
El acuză o "operaţiune deliberată", dincolo de limita democraţiei, de influenţare a alegerilor, însă precizează că nu vrea să "speculeze" cine şi de ce a comandat-o.
Deputatul PMP Robert Turcescu susţine că avansarea sa în grad ca ofiţer acoperit a avut loc după dezbaterea din 2009.
”Cred că suntem în cartea recordurilor, cu o situație în care un ofițer acoperit moderează o dezbatere prezidențială. E ceva excepțional! Cum am ajuns în această situație, nu știu. Ne arată un mod de operare și asta deranjează mai mult, pentru că ne arată ce metodă folosesc anumiți oameni pentru a câștiga alegerile, dar dacă au avut în vedere să pună un acoperit să modereze o dezbatere, este foarte grav”, a spus Geoană în faţa comisiei.
Întrebat cine a negociat moderatorul pentru dezbarerea prezidențială, Mircea Geoană a explicat că Victor Ponta era purtător de cuvânt și el a fost mandatat să negocieze.
În replică la cele spuse de Geoană, Turcescu a explicat că avansările sale în grad și calitatea de ofițer acoperit au venit cu mult după dezbarerea din 2009.
De asemenea, Turcescu susține că la vremea respectivă el era angajat al lui Sorin Ovidiu Vântu, iar din prisma relației dintre Geoană și Vântu, candidatul PSD a beneficiat de ”mai multă cunoaștere” și chiar ”simpatie” din partea Realitatea TV.
Geoană: Vizita la Vîntu din 2009 a avut un impact "modest" în alegeri
Mircea Geoană, fostul candidat PSD la alegerile prezidenţiale din 2009, a mai declara în faţa Comisiei de anchetă privind scrutinul din 2009 că vizita la Sorin Ovidiu Vîntu de dinainte de alegeri a avut un impact "modest" asupra rezultatului, care putea fi acoperită de diferenţa mare între el şi Traian Băsescu, mult mai important fiind cine şi cum l-a "filat" înainte de scrutin.
"Cât de mult sau cât de puţin a contat vizita mea în seara de dinainte este o chestiune, încă o dată, subiectivă. Eu cred că a contat puţin, că a fost un pretext. Cred că este mai interesant de văzut cine stătea pe urmele unui candidat prezidenţial, cu o noapte înainte, făcând astfel de poze. Asta cred că e mai interesant din punctul meu de vedere pentru o eventuală investigaţie. Erau nişte jurnalişti bine intenţionaţi. Erau alţii. Filierea în care a ajuns această chestiune mi se pare mai relevantă pentru discuţia de astăzi decât opţiunea mea, inspirată sau mai puţin inspirată, de a face această vizită", a răspuns Mircea Geoană, conform News.ro.
El a afirmat că este "ciudat" faptul că a fost "filat" înainte de alegeri, fără să ştie cine a comandat urmărirea sa, însă a repetat că impactul vizitei în alegeri a fost redus.
"În opinia mea, şi vă spun asta la distanţa şi cu calmul, şi fără nicio intenţie de revenire în politica românească, că a fost un pretext, a fost folosit, şi care a avut un impact, din punctul meu de vedere, modest. (...) Diferenţa de voturi era mai mult decât acoperitoare pentru orice eventual impact negativ al vizitei mele în acea seară", a spus el.
Fostul candidat PSD a afirmat că nu a primit în acea perioadă informaţii din partea staff-ului său de campanie că ar fi filat, şi nici din partea SPP. "În perioada campaniei am şi renunţat la protecţia SPP. (...) Eu am anunţat SPP cu privire la faptul că în campanie (nu vreau protecţie - n.r.). De ce am făcut-o, e un lucru pe care putem să îl comentăm", a precizatGeoană.