Geoană a pierdut si Senatul

Fara Autor | 23.11.2011

Senatorii au votat, miercuri, cu 112 voturi "pentru", 2 "împotrivă" și 5 abțineri, înlăturarea lui Mircea Geoană de la șefia Senatului. Votul a fost secret, exprimat electronic. Ședința a fost prezidată de Petru Filip, vicepreședintele PDL al Senatului.

Pe aceeași temă

Senatorii au votat, miercuri, cu 112 voturi "pentru", 2 "împotrivă" și 5 abțineri, înlăturarea lui Mircea Geoană de la șefia Senatului. Votul a fost secret, exprimat electronic. Ședința a fost prezidată de Petru Filip, vicepreședintele PDL al Senatului.
 
Petru Filip va rămâne interminar până la desemnarea unui al președinte al Senatului, neexistând un termen legal pentru această mișcare.
 
Mircea Geoană va contesta la Curtea Constituţională revocarea sa de către plen.
 
"Articolele la care se face referire grupul PSD se referă exclusiv la membrii Biroului Permanent, nu la preşedintele Senatului. Temeiul este neconstituţional", a afirmat Geoană, citat de Adevărul.
 
În momentul de față, controversa este legată de cine are dreptul să-și numească candidați la funcția de președinte al Senatului.
 
PDL susține că orice grup parlamentar are dreptul să numească un candidat, în timp ce opoziția spune că doar PSD poate să facă acest lucru.
 
"Suntem intr-o coalitie de guvernare vom discuta. Orice grup isi poate depune candidatura, dar normal este ca sa avem un candidat comun si sa fie din partea PDL", a declarat senatorul PDL, Orest Onofrei, citat de ziare. com.
 
"Consideram ca o candidatura din partea celor de la Putere este impotriva deciziei Curtii Constitutionale", a declarat presedintele PSD, Victor Ponta.
 
 
Scandal
 
Fostul presedinte PSD, Mircea Geoana, inainte de inceperea sedintei plenului, a lansat un atac dur la adresa liderilor PSD, spunand ca actualul presedinte al PSD, Victor Ponta, da dovada de "cretinism".
 
"Demersul social-democraţilor este o dovadă de cretinism politic sau de blat între conducerea PSD şi reprezenzntanţii Puterii pentru ca şefia Senatului să revină PDL sau UDMR", a afirmat Geoană. 
 
De asemenea, el a spus că "Pentru mine, domnul Iliescu este deja un subiect închis, în catafalc şi dus într-o altă aripă a istoriei".
 
Pe de alta parte, presedintele PNL, Crint Antonescu, a declarat ca Geoana "poate incepe o noua viata intr-un scaun vechi, daca e adoptat politic de PDL".
 
"Domnul Geoana poate incepe o noua viata intr-un scaun vechi, daca e adoptat politic de PDL. Dar nu se poate sa asistam cu totii la aceasta manifestatie (sic!) jenanta a domnului Geoana. Chiar daca nu e de gluma, mai in tineretea mea am citit niste texte speciale, de religie, despre stalpnici- calugari care au stat zile intregi in varful unui stalp, fara apa si fara sa manance. Nu sunem nici la circ, nici la niste exercitii demne de Guiness Book, pentru a vedea cat poate sta un om intr-o functie", a declarat Crin Antonescu.
 
 
Posibilii înlocuitori ai lui Mircea Geoană
 
Democrat-liberalul Petru Filip, desemnat să fie președinte interimar al Senatului până la alegerea unui nou președinte, a declarat că alegerea noului preşedinte va avea loc după ce vor fi făcute propuneri de candidaţi de către grupurile parlamentare, neexistând un termen până la care acestea trebuie făcute. Pe holurile Senatului deja se vehiculează numele unor posibili înlocuitori.
 
Unul dintre aceștia este chiar Petru Filip, vicepreședinte al Senatului, din partea PDL, însă, conform declarației lui Traian Igaș, se ia în considerare și un reprezentant al UMDR.
 
"Se discuta din ceea ce stiu eu ca un reprezentant al UDMR sa preia functia. Personal va pot spune ca nu sustin o asemenea varianta. In momentul de fata, pana se ia o decizie in coalitie, vom merge cu Petru Filip", a declarat Traian Igaș.
 
Potrivit RTV, UDMR ar dori să-şi impună propriul candidat la şefia Senatului în persoana lui Marko Bela, vicepremier şi fost şef al formaţiunii. 
 
Singurii care nu vor face nicio nominalizare pentru alegerile la şefia Senatului vor fi liberalii, care au reiterat ideea că susţin propunerea PSD. Partidul socialist susține în continuare candidatura lui Titus Corlăţean, preşedinte al Comisie de Politică Externă.
 
De altfel, opoziţia are şanse minime să obţină preşedinţia Senatului, întrucât, chiar şi la o diferenţă mică de doar un vot, majoritatea aparţine puterii.
 
Toate acestea se întâmplă în condiţiile în care Mircea Geoană a refuzat convocarea de urgenţă a Biroului Permanent al Senatului, liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a solicitat de la tribună să fie supusă votului plenului cererea de revocare din funcţie a preşedintelui Senatului.
 
Geoană a susţinut însă că solicitarea nu respectă condiţiile regulamentare, astfel că a refuzat să o supună la vot.
 
El a supus, în schimb, la vot ordinea de zi a şedinţei de plen, însă nu s-au înregistrat suficiente voturi pentru aprobarea acesteia, în condiţiile în care senatorii PSD au început să plece din sală.
 
Înainte de a suspenda şedinţa de plen, Geoană a anunţat că vrea să aibă loc o discuţie cu liderii grupurilor parlamentare. 
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22