George Maior, replica pentru Dragnea: Exista un interes politic ca eu sa plec din functie.

Redactia | 04.09.2018

Ambasadorul României în SUA, George Maior, a declarat înainte de a intra la audierile din comisia SRI că a avut o discuție cuTeodor Meleșcanu, căruia i-a explicat „foarte detaliat” punctul său de vedere referitor la scrisoarea lui Rudolph Giuliani. George Maior a mai spus ca exista un interes politic pentru ca el sa demisioneze si ca el asteapta explicatii de la cei care s-au exprimat in acest sens.

Pe aceeași temă

 

"Daca exista un interes politic de a pleca din aceasta functie, si vad ca este, este determinat de ratiuni politice care trebuie explicate", a declarat ambasadorul.


 

 În ceea ce privește declarația referitoare la scrisoarea lui  Giuliani, ambasadorul a declarat  ca si-o mentine.


"Nu pot sa cred cum poate sa afirme cineva ca am interferat in politica americana tinand cont ca este vorba despre o persoana fizica. Mi-am exprimat parerea despre opinia unei persoane fizice", a spus el, precizând că nu a avut o discuție cu președintele Klaus Iohannis. 


„Nu am avut nicio discuție cu dl președinte. Am avut o discuție cu dl Meleșcanu în care i-am explicat foarte detaliat argumentele care cred reprezintă până la urmă un punct de vedere valid”, a spus Maior, care este audiat azi în Comisia SRI. 

„În ceea ce privește declarația pe care am făcut-o mi-o mențin. Ea este concordantă cu realitatea, cu ceea ce a declarat și guvernul american. Consider că am spus un adevăr și consider că am lucrat în interesul național. Nu înțeleg cum poate cineva să afirme că am interferat cumva în politica americană, când este vorba de o persoană privată. Nu am văzut nici cel mai mic gest, atitudine sau declarație din partea americană care să confirme acest lucru. Dacă există un interes politic pentru a pleca din această funcție, și văd că există, acesta este determinat de rațiuni politice carere trebuie explicate. Eu nu mi le explic, nu are legătură cu diplomația și cu faptul că mi-am făcut datoria în interesul național românesc”, a precizat George Maior la intrarea la audieri.

 

 

Ambasadorul României în SUA este audiat pentru a doua oară în comisia parlamentară de control a SRI, după discuțiile de peste 6 ore din luna februarie atunci când a fost solicitat să dea detalii despre activitatea Serviciului Român de Informații din vremea mandatului său.

 

Chemarea vine ca urmare a reacției ambasadorului României în SUA la scrisoarea lui Rudolph Giuliani, avocatul lui Donald Trump, fost procuror federal şi fost primar al New York. Acesta s-a adresat preşedintelui Klaus Iohannis şi altor oficiali români cărora le-a cerut verificarea protocoalelor PG-SRI şi stoparea presiunilor asupra judecătorilor. George Maior este nominalizat de Giuliani ca fiind unul dintre semnatarii protocoalelor care au permis abuzuri în România.

 

"Un personaj spumos şi extrem de combativ în discuţiile din Statele Unite, nu ştiu dacă mai e avocatul lui Donald Trump. În orice caz, ea (scrisoarea-n.r.) este expresia unui lobby, iniţiat de anumite forţe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia, asta vă spun clar" a fost replica lui Maior.

 

Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat sâmbătă, după ședința social democraților, că i s-a cerut premierului ca ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, să pornească procedura de rechemare în țară a ambasadorului României în SUA, George Maior.

 

Și Călin Popescu Tăriceanu a declarat luni că George Maior nu mai poate reprezenta România în plan extern.

 

"Atâta vreme cât intră în aceste jocuri și angrenează România, mi se pare că el nu mai poate să reprezinte România în capitala SUA, pentru că este inadmisibil ca un ambasador să se ralieze adversarilor președintelui care reprezintă puterea legitimă aleasă de cetățenii americani. Asemenea comportamente ies din regulile diplomației", a spus Tăriceanu

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22