Georgian Pop: SRI va putea să facă în continuare interceptări pe siguranța națională

Iulian Popescu | 18.02.2016

Georgian Pop, preşedintele Comisiei parlamentare de exercitare a controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii, a declarat că SRI nu este afectat de decizia CCR, va putea să facă în continuare interceptări, dar cu mandat pe siguranța statului.

Pe aceeași temă

 

Georgian Pop a declarat la Realitatea TV că SRI este autoritate naţională de interceptari în Romania, iar dacă SRI se retrage, o altă instituţie ar avea nevoie de ani pentru a ajunge la performanţele sale. Acesta a mai afirmat că Serviciul dispune de un echipament integrat de interceptare care înseamnă fizic 19-20 de tiruri:

"Dacă SRI-ul se retrage, o altă instituţie va avea nevoie de ani ca să ajungă la această performanţă. Este nevoie de profesionişti. SRI a ajuns la această performanta. SRI este autoritate nationala de interceptari în Romania. Acea aparatură de interceptat nu se poate găsi la colt de stradă. Este vorba de 19-20 de tiruri de echipamente integrate. Este singura instituţie cu astfel de aparatură", a spus Georgian Pop la Realitatea TV.

 

Pop a explicat că SRI efectuează interceptări după ce un procuror cere autorizaţie de la un judecător pentru supraveghere, SRI asigurând sprijinul tehnic. Acesta a spus că Serviciul "execută ceea ce un procuror DNA îi cere, practic SRI fiind un prestator de servicii":

 

"Aici discutăm de autorizaţii pe care un procuror le cere unui judecător. Procurorii solicită sprijinul strict tehnic de la SRI pentru a pune autorizaţiile în aplicare (...) O interceprare, un filaj nu poate fi realizat de un procuror. SRI-ul execută ceea ce un procuror DNA îi cere(...) Practic SRI este un prestator de servicii", a explicat Georgian Pop, la Realitatea TV.

 

CCR a declarat neconstituțional un paragraf din art. 142 din Codul de procedură penală care va face ca SRI și alte instituții în afara procurorilor și a polițiștilor să nu mai poată face interceptări.

 

Decizia vine ca urmare a excepţiei de neconstituţionalitate a unui alineat dintr-un articol al Codului de Procedură Penală. Plenul Curții Constituționale a admis marți, cu majoritate de voturi, excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor din Codul de procedură penală care prevăd că supravegherea tehnică dispusă de procuror poate fi efectuată nu doar de "organul de cercetare penală sau de lucrători specializați din cadrul poliției", ci și de "alte organe specializate ale statului". Reprezentanţii SRI au declarat în exclusivitate pentru realitatea.net că nu se vor pronunţa pe acest subiect până când Curtea Constituţională nu va publica motivarea pentru decizia luată.

 

"În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sintagma 'ori de alte organe specializate ale statului' din cuprinsul dispozițiilor art.142 alin. (1) din Codul de procedură penală este neconstituțională. Curtea a constatat că textul criticat contravine prevederilor constituționale cuprinse în art.1 alin. (3), conform cărora România este stat de drept, în care drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor sunt garantate", se precizează într-un comunicat al CCR.

 

Decizia luată nu se aplică retroactiv, a explicat joi Mona Pivniceru, judecătoare CCR. Ea a explicat pentru Q Magazine decizia luată de Curte acum două zile.

 

„Așa cum este acum, formularea este foarte ambiguă și lasă loc la interpretări. Potrivit normelor europene, interceptările telefonice sunt considerate un act foarte intruziv la adresa unui om, a vieții lui intime și a familiei acestuia. De aceea, trebuie prevăzut în mod clar și expres CARE este organul care poate face aceste interceptări, dacă acel organ are baza legală pentru acest fapt și care sunt actele care stau la baza acestora. Potrivit legislației actuale din România, organe de cercetare penală sunt numai Parchetele și cele ale Poliției. Serviciul Român de Informații nu are prin legea sa de funcționare abilități pentru a fi organ de urmărire penală”, a spus Pivniceru, potrivit sursei citate.

 

Ea a adăugat că legea nu se va aplica retroactiv, urmând a fi valabilă doar pentru dosarele care vor fi constituite de acum înainte.

Așadar, interceptările aflate deja în dosare, ca probe, nu vor fi anulate.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22