Pe aceeași temă
Berlinul a anunțat marți suspendarea acordului Dublin II și, prin urmare, nu-i mai expulzează pe refugiații sirieni în țările prin care au intrat pe continent, ci îi înregistrează pe toți.
În paralel, cancelarul Angela Merkel a declarat în impul unui dialog cu cetățenii că este normal ca Germania, o țară bogată, să preia mai mulți refugiați, însă a atras atenția că nu e corect ca doar câteva state să-și asume această sarcină:
"O țară ca Germania, mai puternică economic decât alte țări, trebuie să ia o parte mai mare, însă trei sau patru țări din 28 nu-și pot asuma doar ele această sarcină: nu aceasta este Uniunea Europeană pe care ne-o dorim", a spus cancelarul, citat de Agerpres.
"Cei care au drept de azil, de exemplu sirienii, trebuie repartizați în mod echitabil în Europa", a insistat Angela Merkel, făcând aluzie la statele membre care s-au eschivat să preia acești imigranți care fug din țările lor răvășite de războaie.
Ea a criticat din nou aceste țări: "Europa este într-o situație nedemnă de ea, trebuie pur și simplu s-o spunem (…) Cei care au drept de azil, de exemplu sirienii, trebuie repartizați în mod echitabil în Europa", a subliniat cancelarul german.
Germania se așteaptă să primească 800.000 de solicitări de azil în 2015, de patru ori mai multe decât anul trecut, o situație în fața căreia întâmpină mari dificultăți.
Comisia Europeană salută decizia Germaniei
"Salutăm acest act de solidaritate europeană. Pentru Comisie, aceasta constituie o recunoaștere a faptului că statele membre situate la frontierele externe nu pot fi lăsate singure să se ocupe de numărul mare de solicitanți de azil care încearcă să se refugieze în Europa", a precizat, de la Bruxelles, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Natasha Bertaud.
"Este singurul caz de acest fel de care avem cunoștință printre statele membre", a adăugat ea.