Pe aceeași temă
Bochum este un oras cu 400.000 de locuitori din vestul Germaniei, cunoscut pentru echipa de fotbal din Bundesliga si pentru albumul care-i poarta numele al popularului muzician Herbert Grönemeyer.
Fostul oras minier s-a transformat intr-unul industrial in a doua jumatate a secolului XX, cand, dupa ce minele au fost inchise, era nevoie de o reorientare a fortei de munca. Astazi insa, multi germani vad orasul ca pe un exemplu al fetei urate a globalizarii, dupa ce Nokia, compania finlandeza de telefonie mobila, si-a anuntat decizia de a muta uzina in Jucu, unde costurile sunt de zece ori mai mici.
In Bochum, mii de oameni au iesit in strada si au acuzat Nokia ca practica un "capitalism nomad", dupa cum a numit Peer Steinbrück, ministrul german al Finantelor, miscarea companiei finlandeze. Aproximativ 4.000 de oameni isi vor pierde locul de munca in urma inchiderii uzinei Nokia. Germanii au amenintat chiar ca vor renunta la telefoanele produse de companie. Dupa cum relateaza Deutsche Welle, in Bochum a fost chiar amenajata o cutie in care oamenii isi pot arunca telefoanele fabricate sub aceasta marca. Iar la intrarea in Parcul Industrial Nokia, povesteste aceeasi sursa, bine cunoscutul slogan: Nokia. Connecting People (Nokia. Pune oamenii in legatura) a fost transformat in Nokia. Betraying People (Nokia. Tradeaza oamenii). Supararea localnicilor e cu atat mai mare, cu cat in urma cu doar trei ani Opel si-a redus considerabil numarul angajatilor la uzina sa din localitatea germana.
In 1988, cand si-a infiintat uzina din Bochum, Nokia a primit subventii in valoare de 90 de milioane de euro de la statul german. Politicienii nemti solicita companiei returnarea sumei, pe motiv ca nu si-a respectat angajamentul de a asigura un loc de munca pentru un anumit numar de oameni.
Presa germana vorbeste despre posibilitatea ca Nokia sa fi fost atrasa in Romania de subventiile Fondului European de Dezvolatare Regionala. Acuzatiile au fost insa respinse de presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, care a adaugat ca, "daca locurile de munca se pot muta din Finlanda in Germania, atunci se pot la fel de bine muta din Germania in Romania". Cotidianul Westdeutsche Allgemeine Zeitung vorbeste despre 33 de milioane de euro de provenienta necunoscuta pe care Nokia i-ar fi primit pentru a veni in Jucu.
Nokia e a treia companie de telefonie mobila care-si anunta retragerea din Germania in ultimul timp, dupa BenQ si Motorola.
Cotidianul britanic The Guardian atrage atentia asupra faptului ca Nokia ar putea regreta mutarea in Romania: "Companiile isi bazeaza investitiile nu doar pe costuri, ci si pe pricepere, educatie, infrastructura sau acces pe pietele regionale. Si Romania, care si-a pierdut 4 milioane de oameni din forta de munca, plecati in strainatate in cautarea unor salarii si pregatiri mai bune, nu exceleaza in toate aceste aspecte. Nokia si-ar putea regreta miscarea".
Multe ziare germane insa, citate de Der Spiegel, aproba atitudinea Nokia. Die Welt: "E putin probabil ca productia de la uzina din Bochum s-ar mai fi putut mentine la preturi acceptabile. Nu mai departe de 2006, falimentul BenQ a demonstrat ca Germania nu mai este potrivita pentru productia de telefoane mobile". Die Tageszeitung: "Din perspectiva politicienilor germani, problema e simpla. Exista subventii bune si subventii rele. Cele bune asigura stabilirea companiilor in Germania, chiar daca in alta parte sunt pierdute locuri de munca. Dar daca politica de finantare a Uniunii Europene, care a fost stabilita de toate statele membre, fac Romania mai atractiva ca sediu, prin, sa zicem, un parc industrial, aceiasi politicieni pot deveni veninosi. Si in acel moment le place sa le aminteasca tuturor ca Germania este tara care contribuie cel mai mult la bugetul UE si astfel contribuie indirect la distrugerea locurilor de munca din Germania. (…) Ar trebui, in consecinta, UE sa renunte la idealul aducerii tuturor statelor la acelasi nivel de trai? Consecinta ar fi ca salariile si conditiile de munca din Romania ar ramane mizere pe termen lung. Si asta ar fi fatal pentru intreaga Uniune Europeana, nu doar dintr-o perspectiva morala, dar si dintr-una sociala. Pentru ca, pe o piata unica, companiile prefera intotdeauna sa mearga unde mana de lucru e ieftina si costurile sunt deosebit de mici".