Gheorghe Nichita și Mihai Chirica, fost și actual primar al Iașiului scapă de un dosar penal

L. G. | 16.01.2023

Instanța a decis închiderea procesului „Skoda” în care fostul primar al Iașiului, Gheorghe Nichita, și cel actual, Mihai Chirica, erau judecați pentru abuz în serviciu, deoarece faptele s-au prescris.

Pe aceeași temă

Dosarul fusese trimis în instanţă de procurori în ianuarie 2021, pentru infracţiuni care ar fi fost comise în anul 2013.

Hotărârea instanței - care invocă prescripția răspunderii penale, conform deciziei Curții Constituționale - nu este definitivă.

În acest dosar, alături de Mihai Chirica au fost judecați fostul primar Gheorghe Nichita, fostul directorul tehnic al Primăriei Iași, Dumitru Tomorug, fosta şefă a serviciului juridic din Palatul Roznovanu, Doina Florescu, acum consilier personal al primarului, şi Costică Chişcă, fost şef al serviciului administrativ al primăriei.

Minuta deciziei Judecătoriei Bârlad:

„1.În baza art. 396 alin. 6 C.pr.pen. rap.la art.16 alin.1 lit.f C.pr.pen., încetează procesul penal faţă de inculpaţii: - CHIRICA MIHAI, trimis în judecată pentru săvârşirea infracțiunii de abuz în serviciu, (...); - CHIŞCĂ COSTICĂ-EUGEN, trimis în judecată pentru săvârşirea infracțiunii de abuz în serviciu(...); - FLORESCU DOINA, trimisă în judecată pentru săvârşirea infracțiunii de abuz în serviciu (...); - NICHITA GHEORGHE, trimis în judecată pentru săvârşirea infracțiunii de abuz în serviciu (...); - TOMORUG PETRU-DUMITRU, trimis în judecată pentru săvârşirea infracțiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. (1) Cod penal, cu aplicarea art. 5 alin. (1) Cod penal, ca urmare a faptului că acţiunea penală pusă în mişcare nu mai poate fi exercitată deoarece a intervenit prescripţia răspunderii penale.

2.În temeiul art.397 Cod proc. penală, ia act că persoana vătămată Unitatea Administrativ Teritorială- Mun. Iaşi, cu sediul în Mun. Iaşi, bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, nr. 11, jud. Iaşi, nu s-a constituit parte civilă în procesul penal. 3.În temeiul art.275 alin.3 Cod proc.penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Onorariul parţial al apărătorului din oficiu pentru asistenţa juridică a inculpatului Chirica Mihai în faza de judecată în cuantum de 434 lei (1/2 din 868 lei), av. Postolache Cristina – delegaţie nr.20148/07.02.2022, urmează să fie avansat din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul Iaşi şi va rămâne în sarcina statului. Onorariul parţial al apărătorului din oficiu pentru asistenţa juridică a inculpatului Nechita Gheorghe în faza de judecată în cuantum de 434 lei (1/2 din 868 lei), av. Popescu Isabela – delegaţie nr.20149/07.02.2022, urmează să fie avansat din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul Iaşi va rămâne în sarcina statului. Onorariul parţial al apărătorului din oficiu pentru asistenţa juridică a inculpatului Florescu Doina în faza de judecată în cuantum de 434 lei (1/2 din 868 lei), av. Opria Ionuţ – delegaţie nr.20150/07.02.2022, urmează să fie avansat din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul Iaşi şi va rămâne în sarcina statului”.

Dosarul „Skoda”

În acest dosar, primarul Iașului, Mihai Chirica, și fostul edil Gheorghe Nichita au fost trimiși în judecată de procurorii Parchetului Judecătoriei Iași sub acuzația de abuz în serviciu în ianuarie 2021. Primăria Iași nu s-a constituit parte civilă în proces, afirmând că nu s-a constatat niciun prejudiciu.

Potrivit procurorilor, în anul 2013, cele cinci persoane vizate în acest dosar au inițiat o procedură de achiziţie „nelegală”, procedură în baza căreia, la data de 16.05.2013, municipiul Iaşi a încheiat patru contracte de leasing operaţional, în calitate de utilizator, având ca obiect trei autoturisme Skoda Octavia şi unul Skoda Superb, cu toate că, la acel moment, le era interzisă autorităţilor şi instituţiilor publice preluarea în leasing de autoturisme. Durata contractului a fost de patru ani. Prin respectiva achiziție, procurorii afirmă că s-a cauzat atât o pagubă bugetului local al Municipiului Iași, în cuantum de 503.482,17 lei, cât și o vătămare a intereselor legitime ale unității administrative - teritoriale Municipiul Iași.

În acea perioadă, Mihai Chirica era viceprimar al municipiului Iaşi și îl înlocuia în funcție pe primarul Gheorghe Nichita, care era reținut în altă cauză.

Potrivit procurorilor, în perioada februarie – mai 2013, Mihai Chirica „a aprobat mai multe documente prin care se solicita „achiziţionarea a 4 (patru) autoturisme cu un grad de operativitate ridicat şi dotate corespunzător”, aprobând ulterior şi Caietul de sarcini privind furnizarea” acestora prin leasing operaţional. În document au fost „inserate specificaţii tehnice proprii unui anume producător şi unei anume mărci, respectiv ale mărcii Skoda”, arată procurorii.

Gheorghe Nichita este acuzat că, în aceeași perioadă, a aprobat mai multe documente în vederea achiziţionării celor 4 autoturisme şi a semnat în numele unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi (în calitate de utilizator), contractele de leasing operaţional în baza cărora au fost plătite ratele de leasing până la zi.

Tomorug Dumitru Petru, director executiv al Direcţiei Tehnice şi Investiţii din cadrul unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi, „a întocmit şi semnat mai multe documente în vederea achiziţionării celor 4 autoturisme şi a semnat, în numele unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi (în calitate de utilizator), contractele de leasing operaţional” în baza cărora au fost plătite ratele de leasing până la zi, precum şi Caietul de sarcini privind furnizarea mașinilor. Aceleași acuzații sunt aduse și celorlalți doi inculpați.

Dosarele primarului Chirica

În aprilie 2021, Mihai Chirica a fost inculpat de DIICOT într-un dosar vizând o afacere cu un teren din centrul orașului, el susținând că este nevinovat și are "conștiința împăcată în fața ieșenilor și a lui Dumnezeu". Primarul Mihai Chirica este acuzat de omisiunea sesizării organelor judiciare, anchetatorii având indicii că primarul ar fi știut că un teren situat în zona Sărărie din municipiu face obiectul unor tranzacţii dubioase.

Atunci, Chirica a anunțat că se autosuspendă de la conducerea filialei Iași a PNL și că se va "concentra pe activitatea administrativă". Reacția sa a venit atunci la o zi după intervenția președintelui Klaus Iohannis, care spunea că va cere o reacție a PNL în cazul lui Mihai Chirica, inculpat pentru corupție, și a șefului CJ Iași, Costel Alexe, urmărit și el penal de DNA.

În februarie 2022, Mihai Chirica a fost plasat de DNA sub control judiciar pentru 60 de zile, pentru fals intelectual în formă continuată și instigare la uzurparea funcției. În același dosar este urmărit penal și fostul viceprimar Gabriel Harabagiu.

Conform procurorilor DNA, Mihai Chirica și Gabriel Harabagiu ar fi dispus/ semnat documente cu încălcarea legii, în procedura de atestare a construirii, respectiv a extinderii unui imobil din municipiul Iași. Blocul ar fi fost construit și intabulat ilegal, cu mai multe niveluri față de cele prevăzute în autorizație, iar suprafața imobilului este mai mare decât cea din autorizație, fiind încălcat planul urbanistic zonal.

Potrivit DNA, intabularea imobilului în cartea funciară s-ar fi făcut cu sprijinul conducerii și al unor funcționari din cadrul autorității publice locale, în baza certificatului de atestare a edificării/extinderii construcției, datat 10.10.2018, emis de municipiul Iași.

Procurorii spuneau că pe parcursul derulării procedurilor de atestare a construcției ar fi existat trei variante diferite din punct de vedere al conținutului sau al persoanelor care au semnat certificatul, toate variantele având același număr de înregistrare și aceeași dată. Emiterea certificatului a creat, pentru societatea beneficiară, posibilitatea de a înscrie dreptul de proprietate asupra imobilului în cartea funciară și de a proceda la vânzarea apartamentelor din respectivul imobil, arată DNA.

În decembrie 2022, Mihai Chirica a fost plasat de procurorii DIICOT sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, după audierea într-un dosar în care mai mulţi angajaţi ai Primăriei Iaşi sunt cercetaţi cu privire la autorizarea unor construcţii.

Conform procurorilor, faptele vizează procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcţie de către dezvoltatori imobiliari care s-ar fi folosit de conexiunile cu funcţionari din administraţia publică locală cu atribuţii în domeniul emiterii şi urmăririi respectării documentaţiilor de urbanism. Chirica este vizat în cel puțin alte două dosare penale deschise de DNA și DIICOT.

"Activităţile sunt efectuate în continuarea cercetărilor într-o cauză privind constituirea unui grup infracţional organizat şi vizează procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcţii de către dezvoltatori imobiliari, care s-ar fi folosit de conexiunile cu funcţionari din administraţia publică locală cu atribuţii în domeniul emiterii şi urmăririi respectării documentaţiilor de urbanism", a transmis DICOT.

Surse aproapiate anchetei spun că ar fi vorba despre edificarea restaurantului Veranda pe clădirea Halei Centrale, dar si de alte tranzactii imobiliare legate de Hala Centrală, a scris Ziarul de Iași.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22