Pe aceeași temă
Însă şi în dosarul în care este acuzat că i-a dat o casă fostului primar din Ploieşti Iulian Bădescu în schimbul finanţării echipei de baschet Asesoft Ploieşti.
De asemenea, Sebastian Ghiţă a cerut, în 9 mai, să fie audiat tot prin videoconferinţă şi în procesul în care este acuzat că i-a dat o casă fostului primar din Ploieşti Iulian Bădescu în schimbul finanţării echipei de baschet Asesoft Ploieşti, conform News.ro.
Ghiţă a fost audiat prin videoconferinţă în dosarul Ponta-Blair şi în 22 mai, atunci când şedinţa secretă de la instanţa supremă a durat peste două ore, potrivit unor surse judiciare.
Atunci, avocaţii din Serbia, unde se află în prezent Sebastian Ghiţă, au susţinut că abia au studiat dosarul fostului deputat şi nu au avut timp să îşi pregătească apărarea. În aceste condiţii, magistraţii au stabilit ca audierea omului de afaceri să fie reluată în 6 iunie, pe motiv că abia atunci va fi liberă, la instanţa din Belgrad, sala din care se poate intra în sistem de videoconferinţă.
Această audiere era programată iniţial să aibă loc în 17 mai, dar Ghiţă a refuzat atunci să dea declaraţii, invocând faptul că nu este asistat în Serbia de către avocatul ales de el.
Ministerul Justiţiei arăta, într-o informare, că au fost formulate de către instanţele din România mai multe cereri de audiere prin videoconferinţă a omului de afaceri Sebastian Ghiţă. Una dintre acestea - din dosarul privind vizita în România a fostului premier britanic Tony Blair - a fost amânată, la termenul din 22 mai, pentru 6 iunie.
Tot în 6 iunie, MJ anunţa că Ghiţă va fi audiat într-un alt dosar, solicitarea în acest sens fiind de instanţa supremă şi transmisă la Ministerul Justiţiei din Serbia în 16 mai. De altfel, în 9 mai, avocatul lui Sebastian Ghiţă a cerut instanţei supreme ca fostul deputat să fie audiat prin videoconferinţă în procesul în care este acuzat că i-a dat o casă fostului primar din Ploieşti Iulian Bădescu în schimbul finanţării echipei de baschet Asesoft Ploieşti.
O a treia solicitare de audiere prin videoconferinţă a lui Ghiţă a fost emisă de Tribunalul Prahova pentru termenul din 8 iunie, fiind primită la Ministerul Justiţiei din România la data de 31 mai şi înaintată, la aceeaşi dată, după verificările prevăzute de lege, Ministerului Justiţiei din Serbia.
Omul de afaceri Sebastian Ghiţă - reţinut la Belgrad în noaptea de 13 spre 14 aprilie şi plasat apoi în arest preventiv - a fost eliberat în 26 mai pe cauţiune, în baza unei decizii a Curţii Supreme din Serbia, după depunerea unei cauţiuni de 200.000 de euro.
**************************
Procurorii DNA au anunţat, pe 6 septembrie 2016, că Victor Ponta este cercetat sub control judiciar pentru 60 de zile într-un nou dosar penal, fiind acuzat de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani. Ulterior, pe 10 septembrie, magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICC) au modificat condiţiile controlului judiciar pentru Victor Ponta. Astfel, fostului premier i-a fost ridicată interdicţia de a face declaraţii în public despre dosar. Totodată, Ponta a primit permisiunea de a părăsi ţara.
Potrivit procurorilor, Ponta ar fi beneficiat de 220.000 de euro de la Sebastian Ghiţă pentru a organiza vizita fostului premier britanic Tony Blair în România, iar în schimbul banilor l-ar fi desemnat pe omul de afaceri drept candidat pe listele PSD, susţin anchetatorii.