Ghinea: Dâncu s-a opus reformelor si a facut jocurile PSD. A fost ministerul lui Dragnea

Vlad Toma | 28.11.2016

Cristian Ghinea, fostul ministru al Fondurilor Europene, a afirmat, intr-un interviu pentru Revista 22 care va fi publicat integral marti, ca rezultatele modeste obtinute de actualul Guvern in privinta reformei administratiei ar fi consecinta faptului ca Ministerul Dezvoltarii este cel mai nereformat minister din Romania, fiind condus chiar si in ultimul an de oamenii lui Liviu Dragnea.

Pe aceeași temă

 

Interviul acordat de fostul ministru al Fondurilor Europene Revistei 22 poate fi citit integral AICI

 

Candidatul USR la Camera Deputatilor arata ca premierul Ciolos a incercat in permanenta sa deblocheze aceasta situatie insa tot ce a propus a fost blocat in cele din urma de Vasile Dancu, ministrul Dezvoltarii:

 

"De la ambițiile care au fost expuse la începutul guvernării, am ajuns să facem doar o strategie a funcției publice, care este în mare parte apă de ploaie, și care a fost făcută în străfundurile Ministerului Dezvoltării, cel mai nereformat minister din România, care este de fapt ministerul lui Dragnea și a fost condus de oamenii lui Dragnea tot anul ăsta. Premierul Cioloș a tot încercat să deblocheze situația, a numit oameni la Cancelarie care să se ocupe de subiectul ăsta, dar tot ce propuneau ei era blocat de Dâncu."

 

Ghinea arata ca lucrurile erau blocate printr-o permanenta amanare, fara a se refuza in mod efectiv implementarea lor: "Cum este blocajul ăsta? Nu se spune în față „nu“, dar este această procedură nenorocită cu avizarea interministerială care efectiv te duce cu vorba. Până și Comisia de tăiat hârtii era să o ratăm, dacă nu insistam eu și premierul. După ce am lansat-o, s-a trezit Ministerul Dezvoltării că de fapt ei trebuie să se ocupe, i-a lăsat premierul Cioloș o lună și au venit cu o strategie de tăiat hârtii, la care lucrau de doi ani, ceva mamut în care nu se întâmpla niciun fel de debirocratizare până în 2019 toamna. S-a întors subiectul la mine și am făcut rapid ordonanța de urgență prin care am tăiat foarte multe hârtii. E modul lor de a te scoate din joc."

 

Cristian Ghinea considera ca "vicepremierul Dâncu s-a lăsat complet condus de birocrația din ministerul ăla, nu a avut niciun fel de inițiativă proprie de a da o direcție ministerului. Dacă vă uitați la partea de locuire socială, care este o necesitate de bază a omului sărac, au lucrat tot anul la o strategie, care a ieșit și aia apă de ploaie. Cu toată simpatia, d-l Dâncu este un om bonom, vesel, face glume, dar dacă pui pe hârtie ce anume a reușit, în afară de o strategie care se referă la 2035, dezvoltarea teritorială, și care e de necitit, nu poți să spui ce anume s-a întâmplat la ministerul ăla."

 

Candidatul USR arata ca "toate propunerile de la Cancelarie, pentru că ea a fost sufletul acestui guvern și motorul reformist, erau respinse" dand exemplul esecului rezultat in privinta fondului pentru reabilitarea cladirilor cu risc seismic:

 

"A existat la Cancelarie un plan de creare a unui fond, chiar se vorbise cu Banca Europeană de Investiții, pentru reabilitarea clădirilor cu risc seismic, o problemă crucială, pentru că stăm pe o bombă. Era o formulă de finanțare foarte clară, să creăm acest fond prin care să despăgubim proprietarii și care să permită începerea procesului. După ce se pornise, s-a trezit Ministerul Dezvoltării că e atribuția lui. Și a venit d-l Dâncu în septembrie, când deja era prea târziu să mai faci ceva, cu o prezentare în guvern legată de pregătirea pentru cutremure, din nou, apă de ploaie. Au adoptat până și un formular privind colaborarea cu societatea civilă, tot fac informarea populației... Adică noi stăm cu mii de clădiri în pericol să se prăbușească și tu faci doar informarea populației?"

 

Ghinea arata de asemenea ca Dancu ar fi blocat o incercare de a schimba anumite politici legate de fondurile europene: "Mie mi-a blocat, tot prin lipsă de aviz și amânarea la nesfârșit, o schimbare serioasă a fluxurilor financiare cu fonduri europene, care, dacă nu se va întâmplă, ne va crea probleme în anii ce vin. Pentru că fondurile europene sunt împrăștiate prin administrație, nimeni nu poate urmări exact care e stadiul proiectelor și, când îți dai seama că proiectele nu se întâmplă, deja este prea târziu ca să mai recuperezi bani sau să începi alte proiecte. Așa ajungem spre finalul exercițiul financiar să avem probleme cu absorbția. Asta s-a întâmplat în trecut. Am vrut să fac această schimbare împreună cu premierul Cioloș, prin care să avem efectiv fondurile europene la fiecare autoritate de management, dar d-l Dâncu ne-a tot amânat."

 

Fostul ministru mai arata ca Vasile Dancu nu a vrut sa se inscrie in curentul reformist initiat de guvernul Ciolos, preferand sa mearga pe mana oamenilor din Ministerul Dezvoltarii, pusi in functii de Dragnea: "Deci vicepremierul Dâncu, dacă voia să fie parte a acestui angrenaj reformist, putea să o facă. Dar a preferat să se lase condus complet de minister, care înseamnă de fapt toată pătura de consilieri și secretari de stat lăsată de Dragnea acolo, ăștia au condus Ministerul Dezvoltării. Dragnea a avut pixul de la Ministerul Dezvoltării în tot acest an. Dacă a fost ceva conștient sau aranjat n-am de unde să știu. De asta avem nevoie de un mandat popular clar pentru schimbare și de mai mult timp pentru a pune șaua pe sistemul administrativ. Altfel, administrația este de capul ei, politicienii nu conduc de fapt birocrația din România, politicienii plutesc peste ea."

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22