Ghinea: Iresponsabilii veseli din Guvernul Ponta au lăsat diverse bombe în urma lor

Dora Vulcan | 21.09.2016

Ministrul Fondurilor Europene lansează o serie de critici la adresa guvernării Ponta. Cristian Ghinea spune la RFI că fosta Putere a comis greşeli în gestionarea banilor veniţi de la Bruxelles. El dă ca exemplu Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor, unde Executivul PSD nu a făcut ce trebuia. Ministrul spune că în domeniul fondurilor europene există "termite care rod casa, până li se prăbuşeşte în cap".

Pe aceeași temă

 

 

 

Cristian Ghinea explică, in interviul acordat RFI,  întârzierile privind Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor:

 

 

"Avem condiţionalitatea să terminăm Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor. Este un document mamut, care ar trebui să facă clar pentru Uniunea Europeană ce se întâmplă cu deşeurile din fiecare localitate din ţara asta, până în 2020 şi 2023. Rezonabil, munca la acest plan ar fi trebuit să dureze cam doi ani de zile. Licitaţia pentru consultantul care scrie acest plan a fost terminată şi contractul a fost semnat în aprilie anul ăsta, cu câteva zile înainte să fiu eu ministru. Deci suntem în situaţia în care trebuie să facem o muncă de doi ani, din aprilie până în decembrie şi nu să facem noi, că nu ministerul face acest plan, nu Ministerul Fondurilor Europene face Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor, dar noi, dat fiind că suntem Ministerul Fondurilor şi asta am impus colegilor mei, trebuie să fim agresivi în a insista pentru celelalte instituţii să-şi bată capul cu aceste probleme".

 

 

 

Ministrul spune că în domeniul fondurilor europene există "termite care rod casa, până li se prăbuşeşte în cap":

 

"Este genul de subiect unde dacă iese bine nu se întâmplă nimic, doar eviţi o mare criză şi toată lumea o să fie mulţumită, deşi iresponsabilii veseli care au fost înaintea noastră stau toată ziua la televizor şi ne explică cum este cu fondurile europene. În cazul ăsta cu Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor a fost iresponsabilitate din partea Guvernului Ponta să stabilească această condiţionalitate în 2014, să ştie toată lumea că e lucru de doi ani de zile şi să nu facă licitaţia asta. Ba mai rău chiar, am dovezi că licitaţia a fost întârziată pentru că se voia să se bage pe gâtul Comisiei Europene un sistem informatic, pentru că existau oameni pe acolo plantaţi prin minister şi prin Autoritatea de Management, care aveau misiune să creeze noi şi noi nevoi de sisteme informatice pentru firmele domnului Ghiţă. E ceea ce am numit eu fenomenul termite. Deci ăştia pur şi simplu rod casa, până li se prăbuşeşte în cap. S-a pierdut un an de zile din cei doi, pentru că cineva trebuia să facă un sistem informatic. Până li s-a dat peste degete de la Comisia Europeană şi li s-a spus domnule, n-aveţi nevoie de sistem informatic pentru Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor, trebuie să fie un document, o planificare. Deci practic, suntem prinşi între nevoia de a reorienta aceste fonduri europene spre un impact real, pentru a dezvolta România cu ele şi diverse bombe lăsate în urmă de aceşti iresponsabili veseli".

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22