Ghita a scapat de control judiciar in dosarul in care e anchetat alaturi de Ponta

Dora Vulcan | 13.09.2016

Curtea Suprema a decis scoaterea lui Sebastian Ghita de sub control judiciar in dosarul in care este anchetat de DNA alaturi de Victor Ponta pentru complicitate la spalare de bani. El se afla sub control judiciar in alte dosare in care este cercetat pentru fapte de coruptie, transmite Digi24.

Pe aceeași temă

 

 

Deputatul Sebastian Ghita a contestat, joi, la instanta suprema, masura controlului judiciar impusa de procurorii DNA in dosarul de coruptie in care este cercetat alaturi de fostul premier Victor Ponta, adaugand ca nu va renunta sa vorbeasca despre acuzatiile de spalare de bani care i se aduc.

 

 

Sebastian Ghita a sustinut ca i se ingradesc doua drepturi fundamentale si ca nu va renunta sa vorbeasca despre acuzatiile pe care i le aduc anchetatorii. 

 

 

Ghita a sustinut, joi, la instanta suprema, ca ceea ce a contestat vizeaza doua drepturi esentiale pentru orice cetatean al Romaniei, dreptul la libera circulatie si dreptul la libera exprimare: "Eu consider ca statul are suficiente mijloace sa intervina atunci cand un cetatean nu respecta legile sau deciziile impuse de judecatori. Senzatia mea este ca din ce in ce mai des unii procurori incearca sa ne bage in cap ideea ca nu e voie sa vorbim in Romania, ori chestiunea acesta e ceva care tine de libertatea noastra si e ceva ce nu mai acceptam, oricate sfaturi ne dau avocatii, prietenii sau rudele, e ceva ce trebuie sa tinem inca viu."

 

 

Sebastian Ghita a mai afirmat ca "Din ce in ce mai multi oameni ne intreaba de ce ideea de patriotism, ideea nationala si de interes al romanilor in tara lor e atat de vehement respinsa, criticata si zdrobita. Am citit astazi (joi, n.red.) pozitia unor jurnalisti care cu mandrie ne explica cum capitalul romanesc s-a autodistrus si a corupt si a furat, in timp ce minunatii investitori straini nu ne fura, nu-si repatriaza profiturile, nu dau spaga si numai noi, romanii, care mai avem 10 la suta din economie suntem vinovati, iar prietenii jurnalistilor platiti dinafara si ONG-istii isi fac datoria fata de economia romaneasca."

 

 

Deputatul a vorbit apoi despre controlul judiciar stabilit, miercuri, de procurori: "Acea masura impusa ieri (miercuri, n.r.) nu-mi da voie sa vorbesc despre Victor Ponta, nu-mi da voie sa vorbesc despre domnul procuror si nici despre dosar. Daca procurorul calca maine pe cineva pe strada, eu n-am voie sa ma refer la fapta dansului, ca nu doreste el."

 

 

El sustine ca procedura prin care a fost organizata vizita lui Tony Blair in Romania a fost folosita si in cazul vizitei fostului presedinte american Bill Clinton sau a fostului sef al CIA: "In 2005, o fundatie, impreuna cu mai multi sponsori, printre care Omnilogic, l-a invitat cu 500.000 de dolari pe Bill Clinton. Procedura a fost aceeasi ca la domnul Blair. Sute de sefi de institutii din Romania au mers la acel eveniment, gratuit. Ulterior, Omnilogic a incheiat sute de contracte cu institutiile ale caror sefi au participat la conferinta. A mai fost si Rudolf Giuliani, a venit fostul sef al CIA, cu 300.000 de dolari. O sa ajungem de rasul lumii in felul acesta. Ieri, jurnalistii de la The Sun au venit special sa-mi ia o declaratie despre aceasta situatie care i-a uimit."

 

 

Intrebat de ce ar fi fost nemultumit Victor Ponta cand l-a vazut pe listele electorale din Prahova din 2012, asa cum a declarat Liviu Dragnea, Sebastian Ghita a aratat ca "despre multumirile sau nemultumirile domnilor Ponta si Dragnea, multe sunt de spus. Si ati vazut rezultatul: aparitia unui nou partid. Stiu eu ce spune Ponta despre Dragnea si Dragnea despre Ponta? O sa ne lamurim."

 

 

 

ÎCCJ a decis vineri să-i schimbe lui Victot Ponta condiţiile controlul judiciar impus de DNA. În consecinţă, Ponta va putea comenta în spaţiul public acuzaţii care îi sunt aduse în dosarul "Tony Blair". Mai mult, el va putea să părăseacă şi ţara, cu încuvinţarea magistraţilor.

 

 

În schimb, el trebuie să se prezinte în continuare, după un program, la secţia 6 de poliţie din Capitală şi să nu ia legătura cu celelalte persoane audiate în dosar, printre care şi Sebastian Ghiţă.

 

 

 

***Procurorii DNA Ploiesti au dispus inceperea urmaririi penale si punerea sub control judiciar a lui Victor Ponta si a lui Sebastian Ghita pe o durată de 60 de zile, începând de marţi. Fostul premier este acuzat de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum şi de complicitate la spălare de bani.

 

"Pentru desemnarea drept candidat pe listele unui partid politic a unui om de afaceri, într-un colegiu electoral în care formaţiunea politică să aibă certitudinea că va obţine mandatul pentru care se candida, Ponta Victor Viorel, în calitatea sa de preşedinte al respectivului partid politic, şi-a folosit autoritatea pentru confirmarea propunerii acelui om de afaceri pe lista de candidaţi. Confirmarea propunerii a fost făcută de Ponta Victor Viorel în scopul obţinerii de foloase ce nu i se cuveneau, constând în plata sumei de 220.000 euro, necesară organizării unei vizite în România a unei personalităţi politice străine", susţin procurorii.

 

Ei arată că Ponta ar fi urmărit să câştige capital electoral.

 

"Se urmărea astfel ca, prin mediatizarea unor întâlniri alături de personalitatea care beneficia de notorietate internaţională, Ponta Victor Viorel să câştige capital electoral, în condiţiile în care, în cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau să aibă loc alegeri locale şi parlamentare. Suma de 220.000 de euro a fost obţinută prin persoane interpuse, de la omul de afaceri plasat pe un loc eligibil", potrivit anchetatorilor.

 

DNA susţine că vizita fostului lider străin a fost organizată prin intermediul unei organizaţii nonprofit, iar plata celor 220.000 de euro s-a făcut prin interpuşi.

    

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22