Ghiurco, vedeta sinistrelor stenograme ale PSD din epoca Nastase, propusa iar la sefia TVR

Dora Vulcan | 28.04.2016

Consiliului de Administraţie al TVR s-a intrunit pentru o nouă propunere privind conducerea televiziunii publice, potrivit unor surse din cadrul instituţiei, citate de Mediafax.

Pe aceeași temă

 

 

 

Propunerile au fost Monica Ghiurco, Irina Radu, Christel Ţopescu. La fel cum s-a întâmplat şi în urma întrunirii din 6 aprilie, Ghiurco a fost susţinută prin vot de către şapte membri. Cinci au votat-o pe Irina Radu, iar Christel Ţopescu, propus de alt membru al CA, nu a obţinut niciun vot. De asemenea, unul dintre membrii CA şi-a anulat votul.

 

 

Propunerea va fi trimisă în scris către Parlament. Monica Ghiurco urmează să fie audiată în Comisiile reunite de Cultură, urmând ca validarea să fie supusă votului în plenul reunit al celor două Camere, cel mai probabil, după sărbătorile Pascale.

 

 

 

Parlamentul a respins pe 11 aprilie numirea Monicai Ghiurco in aceasta functie, dupa cea lui George Orbean. Ghiurco a fost propusa de angajatii TVR pentru aceasta functie, obtinand 7 voturi din 13.

 

 

Cu 18 voturi "pentru" și 19 "împotrivă", jurnalista Monica Ghiurco a primit aviz negativ si in comisiile parlamentare de cultură. Votul în plen privind desemnarea noului președinte-director general al SRTv va avea loc în seara zilei de luni, începând cu ora 18.00.

 

 

Ghiurco a spus intre altele, la Comisii, ca ar rezuma planul ei pentru TVR astfel: "nu insolventa, nu concedieri, ci dezvoltare si promovare a produselor proprii", conform TVR.ro.

 

 

Parlamentarii social-democrați au “serioase rezerve” în privința candidaturii Monicăi Ghiurco la șefia SRTv. "Nu știm ce se va întâmpla în comisie. Am înțeles de la unii colegi că există rezerve serioase în ceea ce privește votul pentru doamna Ghiurco, pentru că am înțeles că este în proces chiar cu TVR-ul și toți colegii au spus că nu prea au cum să o voteze, pentru că e la nelalocul ei această situație. (...) Au deja serioase semne de întrebare. Și senatorii și deputații au serioase rezerve în privința asta și este foarte posibil să voteze împotrivă", a spus Liviu Dragnea, la finalul Biroului Permanent Național al PSD, potrivit Agerpres.

 

 

In 30 martie, Consiliul de Administratie al TVR nu a reusit sa desemneze un nou presedinte-director general al televiziunii publice. Monica Ghiurco, reprezentantul salariatilor TVR, a avut atunci 6 voturi, la fel ca si Doina Gradea, reprezentantul PSD, ajungandu-se in aceasta situatie de egalitate din cauza absentei reprezentantului UDMR.

 

 

Noul CA il propusese cu o saptamana inainte pe George Orbean - nominalizat de Guvern - drept candidat pentru functia de presedinte-director general. PSD a anuntat insa ca nu-l va vota pe Orbean, Comisiile de Cultura dind un vot negativ.

 

 

Plenul comun al Senatului și Camerei Deputaților a respins in cele din urma propunerea de numire a lui George Orbean în funcția de președinte-director general al SRTv. Au fost 206 voturi “împotrivă” și 185 “pentru”.

 

 

 

In februarie, parlamentarii au votat pentru investirea lui George Orbean in functia de presedinte-director-general, dupa doua ore de la ora la care ar fi trebuit ca aceasta sedinta comuna de plen trebuia sa inceapa, insa votul nu a fost valabil intrucat nu a existat cvorum regulamentar - au fost 199 deputati si senatori, insa ar fi trebuit sa fie 272 prezenti la vot. Majoritatea parlamentarilor PSD nu si-au exprimat votul.

 

 

 

La audierile din comisiile de cultura, Orbean a primit aviz negativ, PSD anuntind ca nu-l va vota in plen. De altfel, Orbean s-a confruntat cu mai multe intrebari si comentarii ostile din partea mai multor parlamentari PSD si PNL.

 

 

Orbean a confirmat pentru HotNews.ro ca cei de la PSD si PNL i-au propus sa isi retraga candidatura, insa a refuzat.

 

 

Jurnalista Monica Ghiurco, numită „coordonator” al ştirilor din TVR 1, TVR 2 şi TVR Info a devenit celebră atunci când numele ei a apărut în stenogramale şedinţelor conducerii PSD (pe atunci PDSR), din perioada guvernării Năstase, cea mai sinistra perioada politica post-decembrista pentru libertatea presei.

 

 

Chiar daca este foarte bine intentionata, ea nu stie ce vrem noi. Asta este problema. Ea este, dupa parerea mea, fata asta, Ghiurco, foarte bine intentionata”, a spus Năstase în noiembrie 2004, potrivit stenogramelor publicate de presă.

În acea şedinţă s-a discutat un plan de controlare a tuturor televiziunilor si redactiilor considerate a fi ostile, premierul Năstase solicitând activului de partid să aibă cate un om care să se ocupe de fiecare redactie în parte.

Astfel au fost inghenuncheate - şi prin reclama la regiile autonome (controlate de partidul de guvernamant), oferita redactiilor -  toate sectiile de investigatii si toate redactiile care-si permiteau luxul de a critica politica guvernului Nastase. Este chiar perioada vestitului caz Tarau-Lele-Panait, soldat cu moartea, in conditii suspecte, a unui procuror de la Parchetul General, Cristian Panait, care a refuzat comanda politica de a-si inculpa un coleg procuror care ancheta implicarea lui Nastase si a partidului in contrabanda cu petrol. Procurorul oradean Alexandru Lele, impotriva caruia serviciile au intocmit dosarul de urmarire "Scarisoara", ca-n perioada sinistrei Securitati, comisese culpa de neiertat de a spune ca "primul ministru intra cu bocancii in anchetele penale". El a devenit anchetat de Parchetul General pentru ca l-a arestat pe sponsorul PDSR, Adrian Tarau, cap al contrabandei cu petrol si fiul prefectului de Bihor de la acea vreme. Inainte de suspendarea sa din magistratura si anchetarea sa, Lele depistase, ca procuror, circuitul banilor si modul in care acestia ajungeau din conturile contrabandei in cele ale partidului de guvernamant. Procurorul care a refuzat sa-l inculpe a murit in conditii suspecte pe 10 aprilie 2002 iar Parchetul General a facut o analiza psihiatrica post mortem (unica in analele psihiatriei mondiale, pentru ca "pacientul" era mort) in care l-a declarat pe Lele "element psihostresor" iar pe Panait inapt sa-si "administreze copingul", adica stresul, fara a preciza in analiza psihiatrica inedita nimic despre presiunile facute asupra sa de superiorii sai ierarhici din Parchetul General, fosti procurori ai sinistrei Securitati comuniste.

 

 

Avem nevoie de zece oameni, fiecare sa discute cu cite o televiziune, şapte sa discute cu cite un ziar”, spunea Nastase, detaliind planul de preluare a controlului de partid asupra presei, in 2004. 

 

 

Un alt apropiat al PSD, fostul purtător de cuvânt al guvernului Năstase, Claudiu Lucaci, a fost promovat director interimar la departamentul emisiunilor informative. În 2004, Monica Ghiurco era reporter al TVR acreditat la guvern.

 

 

Iată cum aratau stirile editate de Monica Ghiurco, la jurnalele TVR din epoca Nastase, pe atunci prim-ministru, intr-o ridicola alaturare cu Ştefan cel Mare:

 

Jurnalul TVR, 21 mai 2004

„VIDEO: In anul Stefan cel Mare, trecutul si prezentul co-exista in judetul Vaslui. Oamenii de aici nu uita traditiile, dar se si modernizeaza. Ei au de acum acces la reteaua de gaze naturale si deci conditii mai bune de viata. In judetul Vaslui, premierul Adrian Nastase a tinut sa verifice cum sunt aplicate programele guvernamentale pentru dezvoltarea mediului rural si zootehnie, pentru privatizare si cultura.

BETA: In anul Stefan cel Mare, premierul Adrian Nastase a aprins flacara vesnica la monumentul care marcheaza una din cele mai importante batalii ale voievodului moldovean: Podul Inalt.

AMBIANTA: bucium, Adrian Nastase aprinde flacara

Dincolo de latura simbolica, flacara aduce si o schimbare concreta in viata satenilor din comuna vasluiana Muntenii de jos: trei sferturi dintre ei se pot racorda de astazi la reteaua de distributie a gazelor. Sistemul a fost inaugurat astazi de premierul Adrian Nastase. Investitia a fost realizata cu fonduri de la bugetul local si de la companiile de distributie a gazelor.

 

Jurnalul TVR din 8 septembrie 2004

„VIDEO: Localnicii comunei Sascior, judetul Alba au avut parte de o vizita cu totul speciala. Ei au asistat la slujba religioasa de srabatoarea sfintei Marii impreuna cu premierul Adrian Nastase. Dupa iesirea de la biserica, premierul a stat de vorba cu satenii. Acestia I-au spus problemele pe care le au si l-au imbiat cu un pahar din cea mai buna tuica ardeleneasca.

BETA: Fara masuri de protocol sau de paza, printre cei care au asistat la slujba de la biserica din sat s-a numarat si seful Guvernului. Satenii s-au plans premierului de lipsa apei potabile si a curentului electric in zonele mai greu accesibile, de starea drumurilor, dar si de nevoia de utilaje agricole.

VOX taran: „A vorbit pe la judet ca nu se poate da, ca nu da credite. Pai de la noi, daca zona de munte nu o ajuta cu o cositoare de aia mica, cu o mulgatoare pentru 3-4 vaci ca la noi nu-I teren sa fie vaci mai multe”.

SINCRON: ADRIAN NASTASE – PREMIER: “Este o zona care are nevoie de solutii. E dureros faptul ca asa de multe probleme n-au fost rezolvate inca. O astfel de intalnire de cateva ore te poate invata mai mult decat o suta de rapoarte pe care le citesti in birou. Voi verifica impreuna cu colegii mei cateva dintre situatiile care mi-au fost sesizate.”

Satenii au cerut ajutorul premierului si in ceea ce priveste colectarea laptelui si valorificarea vitelor. Pe loc, Nastase I-a solicitat ministrului agriculturii Petre Daea sa trimita de urgenta o comisie de la minister care sa-i sprijine pe localnicii de la Sascioru sa se inscrie in programul de subventii pentru echipamente agricole si sa le ofere consultanta. Dupa ce si-au varsat oful, satenii l-au poftit pe Adrian Nastase la un pahar de tuica.

AMBIANTA: ADRIAN NASTASE catre sateni: “Prima data cand m-am imbatat la 4 ani (rasete) …m-a dus bunicul meu sa trag cu furtunul, sa trag tuica din butoi si numai din miros si din…deci stiu, stiu bine. Si a doua oara? – intreaba un satean. ADRIAN NASTASE: a doua oara…rade”

Premierul a luat pranzul in casa unui satean unde a savurat o tocana de miel cu balmos, mancare aflata la loc de cinste in bucataria ardeleneasca.” >> (sursa wordpress.com)

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22