Giganţii energetici din România, metamorfozaţi în companii de partid

E.b. | 02.05.2017

Nori negri planează asupra viitorului celor mai mari companii energetice româneşti, unde Ministerul Energiei a făcut recent o serie de numiri controversate, screi Adevărul

Pe aceeași temă

 

 

Cel mai relevant exemplu este Hidroelectrica, care ar putea rata listarea pe bursă în acest an din cauza deciziilor guvernanţilor.

 

Cinci mari companii energetice la care statul român este acţionar majoritar sau minoritar au suferit, în ultima lună, modificări în conducere, venite din partea Ministerului Energiei

 

Mare parte dintre cei numiţi sunt apropiaţi de partidele de la guvernare. Este vorba despre Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Electrica, Romgaz şi Transgaz

 

Şi în timp ce unii specialişti nu sunt neapărat îngrijoraţi de viziunile politice ale noilor conduceri, iar alţii se tem că ne-am putea întoarce la perioada când poziţiile în companii erau o formă de recompensă şi o modalitate de a câştiga uşor nişte venituri, viziunea unitară este că persoanele însărcinate cu noile funcţii trebuie să fie competente pentru acel post, ceea ce nu prea se întâmplă la companiile mai sus numite. 

 

Conducerea Ministerului s-a arătat nemulţumită luna trecută de actualii membri din consiliile de supraveghere şi de administraţie ale Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Romgaz, anunţând că noile propuneri vor fi provizorii, urmând să demareze procedurile de recrutare a unor noi membri cu mandate pline, de patru ani, „în condiţiile în care analiza performanţelor vechilor membri arată că prelungirea mandatelor acestora nu ar fi o soluţie optimă pentru companii”, scrie Adevărul.

 

Însă numirile făcute de minister, fiind pentru numai patru luni, nu urmăresc o strategie pe termen lung, iar experienţa celor puşi pe aceste posturi este cel puţin îndoielnică. În acest timp, la Electrica unul din posturi a fost eliberat, iar la Transgaz numirea a fost realizată pe un post ce deserveşte un nou proiect, dar şi aceste numiri ridică un semn de întrebare. 

 

 

 

Ar putea să rateze listarea pe bursă în 2017

 

 

 

Hidroelectrica, în prezent cea mai valoroasă companie românească, ar putea să rateze listarea pe bursă în 2017 din cauza noilor numiri. 
Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, acţionarul minoritar, spunea că procesul de listare stagnează şi devine din ce în ce mai puţin probabil ca ea sa aibă loc înainte de finalul anului. 

 

Extraordinara poveste de succes a Hidroelectrica riscă să fie pusă în pericol de viziuni pe termen scurt”, susţinea Konieczny

 

Spusele sale au fost confirmate de ultimele decizii luate în Adunarea Generală a Acţionarilor care a avut loc miercuri, 19 aprilie, în timp ce angajaţii pichetau sediul companiei, fiind nemulţumiţi de modul în care a fost condusă compania şi că nu se găsesc resurse pentru majorarea salariilor, deşi profitul a crescut în ritmuri ameţitoare, an de an

 

Acţionarii au respins atunci alegerea unui consiliu de supraveghere pe o durată patru ani, cum propusese FP, pentru care se înscriseseră oricum doar doi candidaţi pe şase locuri disponibile, hotărând în schimb să aleagă şase membri provizorii ai CS, pe o perioadă de patru luni. 

 

De asemenea, acţionarii nu au avizat bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2017. Cei şase membri numiţi sunt însă departe de a avea experienţă în domeniul energetic sau în conducerea unei companii de interes strategic pentru ţară. 

 

 

 

 

Ioana-Andreea Lambru, protejata ALDE

 

 

 

Un exemplu îl reprezintă Ioana-Andreea Lambru (32 ani), membru ALDE şi actual secretar general adjunct al Guvernului, care a absolvit Universitatea Româno-Americană, Relaţii Internaţionale Financiar Bancare. 

 

Un al membru al Guvernului, Horia Marian Gâmbuţeanu (35 ani), care este în prezent consilier la Secretariatul General, ocupă acum post în CS al companiei, el absolvind Facultatea de Transporturi şi ocupând în trecut posturi precum operator producţie grafică sau regizor. 

 

În conducere a fost numită şi o fostă jurnalistă, Andreea Negru-Ciobanu (36 ani), absolventă a Facultăţii de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori (ASE), în prezent purtător de cuvânt al ministrului Dezvoltării, Sevil Shhaideh. 

 

Şi vicepreşedintele Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc, Gheorghe Gabriel Gheorghe, este acum în CS, dar şi fostul deputat PD Dorin Liviu Nistoran şi Dan Laurenţiu Tudor, în prezent Director General Adjunct în cadrul ELCEN Bucureşti, cu experienţă în construcţii. 

 

La Nuclearelectrica, însă, numiri au fost mai apropiate de partidele de la guvernare, aşa că în prezent consiliul de administraţie îi include pe o fostă consilieră a premierului Sorin Grindeanu în perioada în care el era preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, Eva-Georgeta Andreaş, şi pe Cristian Romulus Anton, fost consilier personal în Ministerul Economiei, între 2012 şi 2013, care a candidat anul trecut din partea ALDE pentru funcţia de consilier în cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti, arată  Adevărul.


Şi Cristian Gentea, unul dintre noii administratori, este consilier local în Piteşti, preşedinte al PSD Piteşti şi secretar executiv interimar al PSD Argeş. La Romgaz, una din cele mai profitabile companii ale statului, Ministerul Energiei a revocat patru membri din consiliul de administraţie şi a numit în locul acestora alţi patru membri, însă tot cu mandate provizorii de patru luni, aşa cum s-a întâmplat şi la Hidroelectrica şi la Nuclearelectrica. 


 În consiliul de administraţie al Electrica a fost numit, de asemenea, un membru fără experienţă în domeniul energetic. Este vorba despre Gicu Iorga, actual secretar general în Ministerul Energiei, care a fost şef al Vămii din Giurgiu şi consilier al prefectului de Giurgiu, Noruţ Stănişteanu.  El urmează să fie propus pentru postul de preşedinte al consiliului de administraţie al companiri. 

 

 

 

Soţia lui Nicolicea

 

 

 

La compania Transgaz, serviciul de Resurse Umane de la Unitatea de Management care se ocupă de implementarea proiectului secţiunii româneşti a gazoductului Bulgaria – România – Ungaria – Austria (BRUA) va fi condus de soţia deputatului PSD Eugen Nicolicea, Nicoleta Nicolicea. Nici ea nu are experienţă în domeniu, fiind fostă jurnalistă la ziare tabloid. 

 

În schimb, Eugen Nicolicea susţinea, la începutul lunii trecute, când a depus un proiect care le permitea funcţionarilor publici să-şi poată angaja rudele fără a mai fi acuzaţi de conflict de interese, că „dacă alegi o rudă genială care a luat Premiul Nobel în dauna unui prostălău care nu e rudă cu tine, evident că nu e niciun conflict de interese”. 

 

 

CITESTE TOT ARTICOLUL

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22