Gîrbovan revine asupra demisiei din magistratură după ce Iohannis i-a refuzat fotoliul de ministru

Dora Vulcan | 29.08.2019

Dana Gîrbovan a anunţat miercuri că îşi retrage demisia din magistratură, după ce preşedintele Klaus Iohannis a respins propunerea de numire a sa în funcţia de ministru al Justiţiei.

Pe aceeași temă

Judecătorul Dana Gîrbovan spune că, în condițiile refuzului președintelui Iohannis de a o numi la conducerea Ministerului Justiției își retrage demisia înaintată secției de judecători a CSM.

Ea spune că va răspunde motivelor pentru care președintele a respins-o doar atunci când își va motiva în scris hotărârea, cu preponderență acuzației că numirea ei la conducerea MJ este împotriva valorilor democratice.

Gîrbovan se consideră un reprezentant al cetățenilor, care, crede ea, sunt singurii care vor avea de pierdut odată cu respingerea ei la cârma MJ.

”Jocurile si calculele politice se dovedesc, insa, mai importante decat solutiile reale pentru justitie, de care sa beneficieze cetatenii (...). S-a vazut din nou ca justitia e importanta ca arma in lupta politica, nu ca instrument esential pentru apararea drepturilor fiecarui roman”, spune Gîrbovan pa pagina sa de Facebook.

Postarea integrală a Danei Gîrbovan

Am luat act de decizia Presedintelui Romaniei, domnul Klaus Iohannis, de a respinge propunerea privind numirea mea in functia de ministru al justitiei.

Voi raspunde public, punctual, motivelor presedintelui, inclusiv aceluia ca propunerea ce ma vizeaza este "total impotriva valorilor democratice", dupa ce acesta isi va motiva in scris si publica hotararea.

Am acceptat aceasta propunerea de nominalizare pentru functia de ministru tehnocrat al justitiei urmarind implementarea unor obiective absolut necesare pentru readucerea justitiei la normalitate: conditii optime de munca pentru judecatori si procurori, respect pentru drepturile omului, garantii de independenta.

Am prezentat transparent aceste obiective, ca punct de plecare pentru un proiect ce urmarea exclusiv imbunatatirea actului de justitiei si consolidarea independentei acesteia, avand mereu in minte dreptul fiecarui cetatean la un proces echitabil, ca si conditie indispendabila a prezervarii tuturor drepturilor si libertatilor sale fundamentale.

Jocurile si calculele politice se dovedesc, insa, mai importante decat solutiile reale pentru justitie, de care sa beneficieze cetatenii.

Propunerea numirii mele a starnit ample si vaste comentarii, multa minciuna si calomnie, insa nu am gasit nici macar o minima dezbatere, nici o propunere facute de oameni politici, jurnalisti sau comentatori, care sa contina macar o singura solutie la problemele din justitie, ce greveaza munca a mii de judecatori si procurori si afecteaza milioane de cetateni.

Am spus ca omul trebuie sa fie repus in centrul interesului statului si al justitie, dar reactiile din aceste zile au demonstrat, din nou, ca romanul si nevoia lui pentru dreptate si justitie echitabila, profesionista si independenta nu conteaza.

S-a vazut din nou ca justitia e importanta ca arma in lupta politica, nu ca instrument esential pentru apararea drepturilor fiecarui roman.

In aceasta perioada am primit, dupa am prezentat cele 12 obiective, nenumarate alte propuneri, critici, sugestii, solutii la obiectivele propuse, de la ong-uri, sindicate, judecatori, procurori, avocati, personal din penitenciare, cercetatori si simpli cetateni care s-au confruntat direct cu problemele din justitie. Le multumesc fiecaruia pentru ele si le voi analiza pe toate in perioada urmatoare.

Mi-am inaintat demisia catre sectia de judecatori a CSM, pentru a permite demararea procedurilor de numire. In noul context, aceasta nu mai este necesara, motiv pentru care imi voi retrage demisia depusa si voi cere Sectiei pentru judecatori a CSM sa ia act de acest fapt.

In final, multumesc tuturor pentru sprijinul pe care mi l-ati transmis in aceste zile. Dincolo de toate atacurile la persoana mea, am fost coplesita de sprijinul celor care mi-au transmis incurajari si gandurile lor bune. Numarul lor impresionat este o dovada in plus ca problemele din justitie afecteaza un numar enorm de romani, oameni care isi doresc cu adevarat un act de justitie independent si profesionist.

Justitia nu e nici a judecatorilor, nici a procurorilor, nici a ministrului de justitie, nici a presedintelui si nici a vreunei alte institutii. Justitia este garantia drepturilor fundamentale ale omului, a libertatii fiecarui cetatean, de aceea CETATEANUL trebuie sa redevina centrul interesului pentru justitie si nici un efort nu este prea mare pentru aceasta.

O Romanie normala este una in care statul respecta drepturile fiecarui roman si unde justitia nu este folosita in batalii politice!

In asta cred si pentru asta voi lupta in continuare!

Șefa CSM nici nu a trimis demisia la Cotroceni

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, nu a trimis la Palatul Cotroceni decizia Secţiei pentru Judecători a Consiliului care a votat în unanimitate plecarea din magistratură a judecătoarei Dana Girbovan, propunerea PSD pentru ministrul Justiţiei.

Potrivit unor surse judiciare, citate de Europa liberă, la Cotroceni a ajuns doar cererea lui Gîrbovan de demisie din magistratură, nu şi hotărârea Secţiei pentru judecători a CSM care aproba această demisie.

În aceste condiţii, Klaus Iohannis nu a putut semna decretul de eliberare din funcţia de magistrat a Danei Gîrbovan, explică sursa citată.

***

Președintele Klaus Iohannis a refuzat miercuri toate propunerile de remaniere propuse de premierul Viorica Dăncilă, inclusiv numirea lui Gîrbovan în locul interimarei Ana Birchall la Justiție.

Resping propunerea pentru ministrul justiției. Nu voi tolera să fie ignorat votul dat în 26 mai, când s-a blocat prin votul românilor programul PSD și ALDE de a destructura justiția, de a opri lupta anticorupție și de a baroniza total România.

PSD și ALDE sunt vinovate pentru dezastrul actual, pentru politizarea instituțiilor și nu voi tolera propuneri care sunt total împotriva valorilor democratice în care cred majoritatea românilor și în care cred și eu”, a spus președintele Klaus Iohannis.

Procurorul general al SUA, William Barr, a invitat-o pe Ana Birchall, la o întâlnire la Washington în luna septembrie în calitate de ministru interimar al Justiției, în ciuda anunțului făcut de premierul Viorica Dăncilă că o va remania și înlocui cu judecătorul Dana Gîrbovan.

Un comunicat de presă al Departamentului american al Justiției spune despre Birchall că este ”un partener vital și de încredere în lupta anticorupție”.

Procurorul general al SUA, William Barr, a invitat-o pe Ana Birchall la Washington în luna septembrie, ca să discute despre sprijinul pe care Departamentul american de Justiție îl poate acorda ministerului român al Justiției în ”sarcina vitală” privind întărirea legilor anticorupție.


Barr spune că Departamentul de Justiție salută ”oportunitatea de a se întâlni din nou cu un partener de încredere care este devotat luptei pentru statul de drept”.


”Șefia lui Birchall vine într-un moment vital pentru România, unde controversele au ridicat întrebări cu privire la respectarea valorilor statului de drept și au diminuat încrederea publică și au provocat creșterea îngrijorării comunității internaționale. Sub conducerea lui Birchall, România poate, încă o dată, fi un model în regiune pentru progresul pe probleme anticorupție”, se spune în comunicat.


Departamentul de Justiție american amintește că procurorul general și ministrul Birchall s-au întâlnit pentru prima dată în iunie la București, pentru reuniunea ministerială UE-SUA în domeniul Justiției și Afacerilor Interne, în timpul președinției României a Consiliului Uniunii Europene.


Comunicatul spune că la întâlnirea pe care au avut-o procurorul general și ministrul au discutat despre parteneriatul strategic SUA-România, important pentru continuarea securității și prosperității ambelor națiuni.

”Apropiata relație de colaborare dintre agențiile de aplicare a legii din România și din Statele Unite a rezultat într-un succes semnificativ în lupta cu infracțiunile transnaționale, în mod particular în zonele de fraudă cibernetică, traficul de droguri și traficul cu ființe umane. Aceste succese au protejat cetățenii din ambele țări. În mod particular, în timpul întâlnirii din iunie, ministrul Birchall a subliniat angajamentul său de a asigura că România face toți pașii necesari pentru a întări legile și procesele anticorupție”, mai arată comunicatul.


La sfârșitul săptămânii trecute, premierul Viorica Dăncilă a anunțat remanierea Anei Birchall din funcția de ministru al Justiției și înlocuirea sa cu Dana Gîrbovan.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22