Goran Buldioski, directorul Fundaţiei Soros pentru Europa: În România democraţia e în declin

E.b. | 21.05.2017

Într-un interviu pentru Digi24, Goran Buldioski, directorul pe Europa al Iniţiativei pentru o Societate Deschisă, explică fenomenul utilizării lui George Soros, în ţări precum Ungaria şi România, drept "responsabilul de serviciu" pentru tot ceea ce nu merge bine.

Pe aceeași temă

 

 

George Soros este o perdea de fum foarte convenabilă. În spatele acesteia, guvernele demontează societatea civilă. Demontează capacitatea oamenilor de a se organiza şi de a-şi exprima opiniile în mod liber... Starea democraţiei este în declin” în România şi Ungaria, spune Buldioski.

 

Dacă ne uităm la ultimele rapoarte ale ţărilor în tranzit, sau la Economist Intelligence Unit, toate rapoartele arată un declin. Iar declinul se arată mai ales în absenţa instituţiilor independente: judecătorii, media, atacuri împotriva societăţii civile. Deci în multe privinţe vedem un declin dintr-o situaţie mult mai bună care există acum 5-10 ani, nici atunci ideală, dar mai bună ca astăzi”, afirma Goran Buldioski, directorul pe Europa al Iniţiativei pentru o Societate Deschisă, în interviul pentru Digi24

 


Goran Buldioski vorbeşte şi despre populism şi capacitatea, în primul rând a celor din Europa de est, de a-ţi exprima liber opiniile 

 

El susţine că, după ce a văzut o creştere a populismului, o accelerare a declinului standardelor în planul drepturilor omului, sau a capacităţii oamenilor de a-şi exprima opinia în mod liber, atât în Europa de est, cât şi în cea de vest, a considerat important să reacţionăm la acest fenomen.   

 

În opinia sa, UE este cel mai bun proiect în acest sens, nu doar ca o uniune economică, dar şi ca o platformă comună a statelor independent de promovare şi funcţionare a unui spaţiu democratic, în care drepturile omului sunt pe deplin respectate.

 

 

"Argumente" care se se bat cap în cap

 

 

În România, spune Goran Buldioski, anumiţi politicieni au menţionat numele fondatorului nostru, George Soros, care ar fi e de partea ungurilor, şi are ceva cu România. Însă, atunci când treci graniţa în Ungaria, auzi că e împotriva acestei ţări. Aşadar,  "dacă te uiţi la toate aceste argumente, ele se bat cap în cap" afirmă Buldioski.


"George Soros a devenit în ultima vreme vinovat pentru tot ce nu funcționează cum trebuie în tinerele democrații est europene. Ideea unei siluete malefice proiectată peste harta Europei, care face planuri să subjuge lumea, a fost personalizată și a căpătat chipul lui Soros!", susţine directorul pe Europa al Iniţiativei pentru o Societate Deschisă.


Goran Buldioski a vorbit şi despre starea democraţiei din România şi Ungaria: "Dacă ne uităm la aceste două ţări şi în regiune, vom vedea că măsurătorile obiective, starea democraţiei s-a înrăutăţit. Dacă ne uităm la ultimele rapoarte ale ţărilor în tranzit, sau la Economist Intelligence Unit, toate rapoartele arată un declin. Iar declinul se arată mai ales în absenţa instituţiilor independente: judecătorii, media, atacuri împotriva societăţii civile. Deci în multe privinţe vedem un declin dintr-o situaţie mult mai bună care există acum 5-10 ani, nici atunci ideală, dar mai bună ca astăzi".

 

 

"Statul de drept se transformă în stat prin drept"

 

 

El insistă asupra pluralismului şi dezbaterii susţinut de Fundaţie: "Dacă vă uitaţi la istoria noastră şi mă bucur că aveţi această viziune de ansamblu, pentru că Fundaţia este prezentă aici de peste 30 de ani în Ungaria dar şi în restul regiunii, am sprijinit multe idei şi multe feluri de oameni. Dacă vă uitaţi, nu veţi găsi o singură idee sau o singură direcţie

 

Şi asta este esenţa; am sprijinit dintotdeauna pluralismul, atât în idei, cât şi în oameni, iar scopul nostru a fost să stimulăm dezbaterile şi dezvoltarea unor societăţi care sunt destul de mature şi capabile să discute problemele pe care le are, să găsească soluţii şi să meargă înainte. Dacă ne uităm la prezent, este îngrijorător ca spaţiul pentru aceste dezbateri este destul de limitat. Trăim într-o lume în care nu există multe discuţii, angajamente printre partide, nu există nici măcar o intenţie de compromis pentru găsirea de soluţii. Ceea ce este foarte îngrijorător".

 

Opina sa este că, în Ungaria,  "statul de drept se transformă în stat prin drept. Asta înseamnă, spune Buldioski, că "la putere este un guvern care practic adoptă în parlament orice lege care îi convine ca să aplice o politică. Nu este tocmai o metodă corectă de a trata lucrurile şi, mai ales, nu atunci când statul prin drept se bazează pe discriminare pe faţă", afirmă directorul pe Europa al Iniţiativei pentru o Societate Deschisă.

 

"Derapajele de la valorile europene ale puterii politice de la Budapesta sunt monitorizate de Comisia Europeană. Săptămâna aceasta s-a discutat despre activarea articolului 7 în cazul Ungariei, pentru abrogarea legilor care cer înăsprirea normelor împotriva solicitanților de azil și a organizațiilor neguvernamentale", afirma Goran Buldioski, care conchide: "Deci azi vorbim despre Budapesta, violarea drepturilor omului la Budapesta, ceea ce înseamnă violarea drepturilor în UE. Deci este dreptul Uniunii să se ocupe de aceste chestiuni, ele fiind chestiuni interne şi sper că se va întâmpla". 

 

VEZI INTERVIUL

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22