Gorghiu: Mi-as dori un premier mai curajos, care ia masuri cand ministrii sai gresesc

Iulian Popescu | 16.03.2016

Alina Gorghiu a criticat reactia autoritatilor in cazul bebeluşilor din Argeş şi a declarat ca si-ar fi dorit ca premierul Dacian Cioloş să ia atitudine atunci când miniştrii săi greşesc, cu referire la ministrul Sanatatii si la cel al Agriculturii.

Pe aceeași temă

 

"Aş vrea să văd un prim-ministru mai curajos (…) Mi-aş dori să văd un prim-ministru care ia atitudine şi când miniştrii săi greşesc, pentru că bâlbele dintre Ministerul Agriculturii, Ministerul Sănătăţii, toată această criză fără sfârşit şi fără soluţii, fără niciun orizont de rezolvare a problemei, pe mine mă deranjează profund şi mă deranjează şi lipsa de reacţie a primului ministru. (...) Aş fi vrut să văd nu demisii, înţeleg că demisia nu rezolvă o problemă, dar aş fi vrut să văd că este mult mai atent la această criză domnul prim-ministru, dacă vede că există un şir de bâlbe în cadrul celor două ministere", a declarat Gorghiu, citată de Agerpres.

 

Documente obtinute in exclusivitate de Ziare.com arata ca in analizele recoltate de la 7 angajati ai fabricii Lactate Bradet a fost depistat E-coli patogen, iar trei dintre probele pozitive prezinta ambele gene de verotoxina (vtx 1 si vtx2), care provoca aparitia SHU.

 

Prin adresa cu numarul 1.435 din 11 martie 2016, trimisa de DSP Arges catre Prefectura Arges, se anunta ca in analizele recoltate de la 7 angajati ai fabricii a fost depistat E-coli patogen, iar trei dintre probele pozitive prezinta ambele gene vtx (vtx 1 si vtx2), verotoxina care provoca aparitia SHU, scrie Ziare.com, care prezintă în exclusivitate si un facsimil al documentului.

 

De asemenea, arata documentul, 2 din cele 7 probe recoltate de la ferma Agrostar Farmex SRL, prezentau, la randul lor, E.coli patogen, una dintre probe fiind pozitiva la ambele gene de vtx (care provoaca sindrom hemolitic – uremic).

 

Acesti salariati nu lucreaza insa la ingrijirea animalelor sau manipularea produselor lactate.

 

Produse la care au fost depistate probleme

 

Potrivit documentului, Centrul National pentru Incercarea si Expertizarea Produselor Larex a depistat in doua dintre produsele Bradet, Branza Fagaras, in ambalaj de 200 de grame cu data de expirare 08.03.2016, si smantana 12%, in ambalaj de 200 de grame cu data de expirare 23.03.2016, E-coli peste limita legala admisa.

 

Ar fi vorba despre o depasire de 15 ori a limitei, potrivit surselor Ziare.com

 

Culturile izolate de Larex au fost trimise la Institutul Cantacuzino pentru identificarea tulpinilor de E-coli patogene.

 

Reamintim că trei copii au murit din cauza sindromului hemolitic - uremic (SHU) provocat de o tulpină foarte agresivă a E.coli - 026.

 

Pe 29 februarie, ANSVSA a comunicat descoperirea bacteriei într-unul din cele 194 de eşantioane analizate până în acel moment, adică în  probe prelevate dintr-un lot de 25 de kg brânză proaspătă de vaci, produsă de o unitate de prelucrare a laptelui din judeţul Argeş.

 

În urma confirmării prezenţei bacteriei, inspectorii DSVSA s-au deplasat la sediul unităţii, pentru verificări. Datele rezultate în urma verificărilor arată că lotul respectiv de brânză a fost de 25 de kg, produsă în data 22.02.2016, cantitate care nu a mai fost regăsită la producător sau la comercializare.

 

Trei bebeluși din județul Argeș au murit în ultima lună din cauza bacteriei E.coli 026, o tulpină deosebit de agresivă, dar nici până acum nu s-a stabilit cu exactitate sursa.

 

Se știe doar că această tulpină a fost identificată în brânza de la Lactate Brădet, dar nu se cunoaște bacteria dacă provenea din laptele folosit la fabricarea ei sau din altă materie primă, sau de la unul dintre angajați.

 

Marius Badea, patronul firmei Brădet, a declarat ca angajatii infectati cu E-coli nu sunt implicati in circuitul in care exista un contact direct cu brânzeturile:„În secţia de brânzeturi, una dintre cele două secţii pe care le avem, 90% din procesul tehnologic se face fără contact al omului cu produsul. Singurul moment în care există acest contact este la ambalare, când brânza se ia cu mâna şi se pune în ambalaj. Niciunul dintre aceşti angajaţi nu lucrează în acest sector, unde brânzeturile ar fi putut fi aşa-zis «contaminate»“, afirmă Badea, citat de Adevarul.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22