Grecia a iesit din incapacitate de plata, anunta Fondul Monetar International

T.d. | 20.07.2015

Pe aceeași temă

Atena a iesit din incapacitate de plata dupa ce a achitat, luni, o serie de arierate de doua miliarde de euro catre Fondul Monetar International. De cealalata parte a Europei, cancelarul Germaniei ia in calcul o usoara restructurare a datoriei grecesti, insa exclude orice taiere in acest sens.

Orice reducere a datoriei publice a unui stat incalca legislatia europeana, a explicat Angela Merkel intr-un interviu, potrivit Digi24.

“O taiere clasica de 30-40% din datorii nu poate exista intr-o uniune monetara. Poate exista in afara unei uniuni monetare, dar nu in cadrul unei uniuni monetare. Ganditi-va ce s-ar intampla cu statele din zona euro care au o datorie mai mare decat grecii, am ajunge la o situatie fara speranta”, a spus cancelarul german.

Totusi, economia greceasca a reusit sa iasa din incapacitate de plata la inceputul acestei saptamani, dupa saptamani de nesiguranta financiara si tensiuni cu creditorii internationali.

CITESTE SI: Paul Krugman, laureat Nobel pentru Economie: E dramatic ce s-a intamplat cu Grecia, dar nu poti negocia fara un plan B

Atena a achitat, luni, arierate de doua miliarde de euro catre FMI si “prin urmare, Grecia nu mai are datorii restante catre Fond”, a spus purtatorul de cuvant al institutiei financiare, Gerry Rice, potrivit Reuters, citata de Agerpres.

Gerry Rice a subliniat disponibilitatea Fondului de a continua asistenta Atenei in incercarea de reechilibrare a economiei.

De altfel, potrivit unui studiu realizat de FMI, din cauza problemelor economice suferite in ultimele doua saptamani Grecia va avea nevoie de o reducere a datoriei mult mai mare decat au luat in considerare membrii Eurogrupului.

Raportul FMI reprezinta o analiza actualizata a sustenabilitatii datoriei (DSA) si a fost trimis guvernelor din zona euro saptamana trecuta, la cateva ore dupa ce Atena si Eurogrupul au ajuns la un acord. 

"Deteriorarea dramatica a sustenabilitatii datoriei indica nevoia de reducere a datoriilor pe o scara care ar trebui sa mearga mult dincolo de ceea ce a fost luat in considerare pana acum - si ceea ce a fost propus de ESM", a mai aratat Fondul Monetar, referindu-se la fondul de salvare din cadrul Mecanismului European de Stabilitate.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22