Pe aceeași temă
Grecia nu poate primi un tratament special, considera sefa Fondului Monetar International. Christine Lagarde a punctat nevoia de restructurare a datoriei elene pentru atingerea unui acord de bailout. Ea a cerut proptitudine si seriozitate in rezolvarea crizei peninsulei grecesti.
Prezenta miercuri la un eveniment organizat de Institutul Brookings, directorul FMI a reluat pozitia institutiei in dosarul grecesc.
Christine Lagarde a atentionat Atena ca nu poate beneficia de un tratament preferential, in conditiile in care Executivul grecesc a cerut o amanare a platilor catre Fond, fiind confruntat cu o criza majora de lichiditati.
“Fondul trebuie sa urmeze propriile reguli si nu sa le intepreteze in functie de situatie. Trebuie sa fim impartiali”, a spus Lagarde, atentionand Atena ca nu va dispune de un tratament special fata de celelalte state.
Totusi, a precizat ea, FMI este pregatit sa intervina in negocierile privind o finantare de urgenta a economiei grecesti.
“Grecia se afla deja intr-o criza acuta si are nevoie de un raspuns serios si prompt”, iar in acest conditii Fondul Monetar International “va ramane pe deplin angajat pentru gasirea unei solutii favorabile” in ce priveste situatia economiei elene, a mai aratat Lagarde, citata de MarketWatch.
Perioada ce a urmat referendumului de duminica din Grecia, cand 61% dintre participanti au votat impotriva unor noi masuri de austeritate, a fost marcata de o agitatie continua atat la Bruxelles, cat si la Atena. Summit-uri, discutii, negocieri, conferinte de presa si iar negocieri, insa fara niciun rezultat.
Toata lumea resimte acum timpul scurt ramas pentru o solutie viabila in dosarul grecesc.
Duminica pare sa fie ziua unei hotarari in aceasta problema, cand liderii UE se vor reuni in summit extins pentru a transa situatia. Guvernul condus de Alexis Tsipras mai are foarte putin timp la dispozitie pentru a veni cu noi propuneri pentru un acord.
Rezolvarea crizei tine in intregime de premierul Tsipras, a transmis si presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Altfel, liderii europeni se vor vedea fortati sa ia in discutie optiunea pe care nimeni nu vrea sa o vada aplicata: GREXIT-ul, iesirea Atenei din zona monedei unice europene.
CITESTE SI:
-
MOMENT ISTORIC. Daca in cinci zile nu se ajunge la un acord, duminca, la summitul de urgenta al liderilor UE28, se trece la Planul B - GREXIT
-
Analiza Stratfor: Nu sunt motive solide pentru a crede ca un eventual GREXIT ar putea destabiliza euro. Dar exista pericole mult mai mari
-
Tsipras si-a sustinut cauza in Parlamentul European. Eurodeputatii l-au taxat: MINTITI oamenii