GRECO nu renunță: Secția specială trebuie desființată

Dora Vulcan | 29.11.2019

GRECO își menține solicitarea ca Secția specială de anchetare a magistraților să fie desființată și va monitoriza implementarea recomandării făcute.

Pe aceeași temă

GRECO și-a reiterat poziția privitoare la desființarea secției speciale de anchetare a magistraților, după ce ministrul PNL al Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat că desființarea SS este un proces de durată care nu poate fi făcut peste noapte.

"Pozitia GRECO nu s-a schimbat. Asteptam in continuare implementarea recomandarilor noastre, pana la termenul-limita, care este 30 iunie 2020. GRECO isi mentine convingerea ca "crearea unei noi Sectii speciale pentru investigarea infractiunilor din Justitie trebuie sa fie abandonata". Aceasta este si ramane una dintre recomandarile facute in raportul care monitorizeaza felul in care au fost urmate de autoritatile romane recomandarile din Raportul Ad hoc (Regula 34)",
se arata in raspunsul la solicitarea Ziare.com, dat de Directia de Comunicare a GRECO.

***

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu: Secția specială nu se poate desființa peste noapte

Guvernul nu își poate asuma, peste noapte, desființarea secției de anchetare a magistraților, spune ministrul Justiției Cătălin Predoiu.

”Guvernul nu își poate asuma o desființare peste noapte a Secției Speciale, e nevoie de o dezbatere mai largă în sistemul judiciar”, a declarat joi ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, într-o conferință de presă.

”Discuția despre desființarea Secției Speciale va începe în Parlament”, a mai spus Predoiu.

El a precizat că, deocamdată, subiectul Secției speciale îl discută în CSM, iar dacă se va pune pe ordinea de zi a CSM numirea Adinei Florea la șefia secției, el va vota împotrivă.

„Subiectul SIIJ îl discut acum cu CSM. Sunt nemulțumit de SIIJ pentru că am avut raportul de țară și activitatea de până acum. A deschis un dosar unui demnitar care avea imunitate europeană”, a mai spus Predoiu.

El a spus că va avea o consultare cu cei care lucrează în sistem și că va ține cont de opinia acestora.

Ministrul a fost întrebat dacă este posibil să mențină Secția specială, dacă astfel va rezulta din consultare.

„Eu nu doar contabilizez părerile pro și contra. Lucrurile nu sunt în regulă acolo nici cum au fost organizate, nici cum au reglementate, nici cum lucrează. Și atunci ce facem? Ne facem că nu există doar pentru că niște procurori din DNA au greșit la un moment dat?”, a spus Cătălin Predoiu.

Ministrul a precizat că Secția specială „nu dă semnal de alte cazuri de corupție decât cele cu nume mari, cu destinație”.

***

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, le-a cerut miercuri magistraților să se pronunțe cu privire la legile privind funcționarea justiției.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, le cere magistraților să se pronunțe cu privire la intenția PNL, asumată prin programul de guvernare, de modificare a legilor Justiției, potrivit unei scrisori remise magistraților, intrată în posesia Revistei 22.

În scrisoarea transmisă tuturor șefilor de instanțe și de parchete, Predoiu le cere magistraților să se pronunțe pe patru teme importante privind justiţia din România:

  • pensionarea anticipată a magistraţilor,

  • trecerea la completuri de apel formate din 3 judecători,

  • noul ciclu temporal de şcolarizare la INM,

  • desfiinţarea Sectiei de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ).

Care sunt cele patru întrebări:

1. Schema de pensionare anticipată a magistraţilor. S-ar impune sau nu prorogarea intrării în vigoare a acesteia? S-ar impune sau nu abrogarea acesteia?
2. Trecerea la completuri de 3 judecători în apel. Considerăm pertinente aceleaşi întrebaări menţionate supra la pct. 1.

3. Noul ciclu temporal de şcolarizare la INM. Considerăm pertinente aceleaşi întrebări menâionate supra la pct. 1.

4. Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor Speciale din Justiţie. Se impune desfiinţarea acesteia prin abrogarea prevederilor legale prin care s-a înfiinţat şi revenirea la status quo ante? Se impune amendarea prevederilor legale prin care s-a înfiinţat şi în ce sens anume?

„Ministerul Justitiei va evalua cu atenţie punctul dumneavoastră de vedere exprimat asupra celor de mai sus şi argumentele invocate în sprijinul acestuia în cadrul prezentei consultări”, se mai arată în scrisoarea consultată de G4Media.ro.

“Ministerul Justiţiei intenţionează să menţină acest tip de consultare rapidă pe parcursul actualului mandat şi în legatură cu alte subiecte de interes comun, ca o bună practică şi o cutumă în cadrul unui dialog transparent permanent asupra temelor Justiţiei”, scrie Cătălin Predoiu, în documentul transmis.

La final, ministrul Justiţiei recomandă ca termen de răspuns 30 noiembrie.

Pentru a răspunde la solicitarea lui Predoiu, procurorii şi judecătorii trebuie să organizeze adunări generale.

Întrebările vin în contextul în care la 1 ianuarie 2020 ar urma să intre în vigoare prevederile din Legile Justiţiei privind pensionarea anticipată a magistraţilor cu 20 de ani vechime şi privind formarea completurilor de apel formate din 3 judecatori. De asemenea, Secţia Specială a primit numeroase critici atât din partea asociaţiilor de profil din ţară, cât şi de la instituţii europene.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22