GRECO: România, ţara cu cel mai multe recomandări neimplementate referitoare la parlamentari

Laurentiu Gheorghe | 25.06.2019

Raportul publicat marți de Grupul de state împotriva corupţiei (GRECO), organismul anticorupţie al Consiliului Europei arată că percepția publică poate duce la slăbirea luptei anticorupție.

Pe aceeași temă

Tot în raportul anual publicat marţi de GRECO, România este țara cu cel mai mare (6) număr de recomandări neimplementate referitoare la parlamentari, de fapt, nicio astfel de recomandare nefiind implementată aici.

Concret, raportul GRECO indică faptul că doar 34% dintre recomandări au fost implementate integral până la finalul anului. Ca rezultat al implementării lente a recomandărilor, până la finalul anului trecut 14 state membre au făcut obiectul procedurii de neconformitate a GRECO în legătură cu a patra rundă de evaluare.

Ţările cu cel mai mare număr de recomandări neimplementate sau implementate doar parţial sunt Turcia (33), Bosnia (23), Grecia (19), Armenia (17), Belgia (17), Macedonia de Nord (17), Serbia (17), Cipru (14), Portugalia (14) şi România (12).

Cel mai mic nivel de conformare cu recomandările s-a înregistrat în legătură cu parlamentarii (23%), în timp ce pentru judecători (36%) şi procurori (45%) indicatorul a fost mai ridicat.

România a fost ţara cu cel mai mare (6) număr de recomandări neimplementate referitoare la parlamentari, fiind urmată de Polonia (5), Cipru, Serbia şi Turcia (câte 4 recomandări neimplementate).

De asemenea, ţara noastră s-a aflat printre cele 16 ţări care nu s-au conformat deplin niciunei recomandări a GRECO privind parlamentarii, alături de Azerbaidjan, Belgia, Bosnia, Croaţia, Cipru, Danemarca, Germania, Lituania, Malta, Portugalia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania şi Turcia.

În raport, GRECO îşi exprimă îngrijorarea faţă de ritmul general lent de implementare a recomandărilor sale şi le cere ţărilor să soluţioneze această situaţie cât mai rapid. Documentul analizează măsurile adoptate de cele 49 de state membre în combaterea corupţiei în anul 2018, în special în rândul parlamentarilor, judecătorilor şi procurorilor.

''Corupţia are consecinţe devastatoare pentru drepturile omului, democraţie şi statul de drept. În general statele noastre membre au făcut progrese pentru a pune în practică măsuri de prevenire şi combatere a corupţiei, dar trebuie făcut mult mai mult. Recomandările GRECO nu sunt opţionale. Guvernele, parlamentarii şi alte autorităţi naţionale trebuie să-şi arate angajamentul în combaterea corupţiei prin implementarea integrală a recomandărilor GRECO'', a subliniat secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland.

În opinia preşedintelui GRECO, Marin Mrčela, nicio ţară nu este imună la corupţie şi toate ţările trebuie să adopte măsuri concrete pentru a preveni şi contracara acest flagel. ''Bazarea pe percepţii şi subestimarea forţei măsurilor preventive lasă uşa deschisă unor comportamente care se pot transforma foarte uşor în corupţie', a avertizat el.

Pentru PSD, GRECO aplaudă inovatiile legislative ale PSD

Deputatul PSD, vicepreședintele Camerei Deputaților, Eugen Nicolicea, unul dintre principalii experți judiciari ai social-democraților, a declarat că la dezbaterile care au avut loc săptămâna trecută la reuniunea plenară a GRECO au reprezentat un succes pentru Camera Deputatilor.

Asta in contextul in care GRECO arata, in raportul sau anual ca Romania nu a pus in aplicare sau a aplicat doar partial recomandarile precedente.

Subliniez ca rezultatele dezbaterilor au reprezentat un succes pentru Camera Deputatilor, dar si un succes personal, deoarece in cadrul dezbaterilor am luat cuvantul si am sustinut indeplinirea unor recomandari care vizau Parlamentul, eu fiind si initiatorul modificarilor Statutului deputatilor si senatorilor si Regulamentului Camerei Deputatilor, modificari care au condus la realizarea recomandarilor GRECO,” arata Eugen Nicolicea, intr-un comunicat de presa.

Potrivit înaltului reprezentat al PSD, GRECO a constatat ca Romania a indeplinit 4 recomandari, iar alte 3 recomandari au fost indeplinite partial.

„Ceea ce este important de precizat este ca recomandarile neindeplinite, care vizeaza Parlamentul, pot fi indeplinire relativ repede, daca va exista vointa politica necesara din partea grupurilor parlamentare," sustine Nicolicea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22