Pe aceeași temă
Conducerea Ministerului Transporturilor şi reprezentanţii federaţiilor sindicale din calea ferată au convenit luni o majorare a salariilor tarifare cu indicele de creştere a preţurilor de consum pentru anul 2022, în condiţiile aprobării cadrului legal şi financiar, a anunţat Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI). Înainte de întâlnire, Sorin Grindeanu spune că „dacă salariile ar fi majorate cu 10%, impactul ar fi de 1 miliard de lei, bani care nu există”.
„Astăzi, 20 decembrie 2021, la sediul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, la solicitarea ministrului Sorin Grindeanu a avut loc întâlnirea cu reprezentanţii federaţiilor sindicale din calea ferată. Discuţiile s-au concentrat pe problemele existente în domeniul feroviar dar şi pe situaţia creată de protestul spontan al unor lucrători din calea ferată. Părţile au convenit ca, pentru perioada imediat următoare, să se agreeze ca şi soluţie creşterea salariilor tarifare cu indicele de creştere a preţurilor de consum pentru anul 2022, în condiţiile aprobării cadrului legal şi financiar. Vorbim aici de Legea bugetului de stat şi bugetele companiilor feroviare, ca o primă etapă în vederea aplicării Statutului personalului feroviar”, se precizează într-un comunicat al MTI remis Agerpres.
Într-o declaraţie la sediul MTI, Alin Şerbănescu, consilier al ministrului de resort, a precizat că s-au făcut toate diligenţele pentru ca protestul spontan să fie încheiat iar circulaţia trenurilor să fie reluată.
„Considerăm că am făcut toate diligenţele necesare pentru ca protestul spontan să se încheie şi din acest moment aşteptăm ca trenurile blocate în staţie să fie lăsate să circule. Au fost 261 de trenuri blocate. Aşteptăm ca în acest moment toate aceste trenuri să fie repuse în circulaţie”, a afirmat Şerbănescu.
El a menţionat, de asemenea, că acei copii care rămăseseră blocaţi în tren în drumul lor spre Bucureşti au fost recuperaţi iar toţi pasagerii vor pleca fie cu trenul fie cu autocarele spre destinaţiile lor.
Reparatorii de locomotive din toate depourile CFR Călători din ţară au oprit lucrul, luni dimineaţa, nemulţumiţi de nivelul salariilor, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR), Rodrigo Maxim.
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a declarat înainte de întâlnirea cu greviștii, că dacă salariile ar fi majorate cu 10% impactul ar fi de 1 miliard de lei, bani care nu există.
Peste 100 de trenuri au fost afectate luni de protestul spontan al angajaților din transportul feroviar. În Gara de Nord, niciun tren nu a mai plecat și nici nu a mai sosit luni dimineață, întârzierile ajungând și la 6 ore. Situații similare sunt și în alte gări. Alte trenuri au oprit direct pe traseu, unii dintre călători au coborât și au încercat să meargă pe jos.
Peste 1.000 de angajați ai CFR au declanșat o grevă spontană, nemulțumiți de faptul că legea statutului personalului feroviar nu se aplică și de faptul că salariile sunt mici.