Pe aceeași temă
Minerii nu vor să fie reprezentați de liderii sindicali la negocieri, spunând că nu mai au încredere în ei, potrivit ziarului Pandurul.ro, preluat de Hotnews.ro.
Complexul Energetic Oltenia se află într-o situație extrem de dificilă, fiind estimată pentru 2018 o pierdere de circa 1 miliard de lei. CE Oltenia va avea și mai mult de suferit după ce Guvernul Dăncilă a decis, prin celebra OUG 114/2018, ca societățile din sectorul energetic să plătească o taxă de 2% din cifra de afaceri.
Până acum, Ministerul Energiei, care este și acționar al companiei, nu a reacționat față de protest. Abia luni, la ora 15.00, va avea loc o întâlnire la Ministerul Energiei. "Ca urmare a intreruperii voluntare a lucrului in unele cariere din cadrul Societatii Complexul Energetic Oltenia, cu consecinte iremediabile asupra activitatii companiei, a fost stabilita, de catre conducerea Ministerului Energiei, o intalnire intre conducerea societatii si partenerii sociali, la sediul Ministerului Energiei, in data de 14.01.2019, ora 15:00, pentru identificarea solutiilor corespunzatoare", se arată într-un comunicat al companiei.
Conducerea CE Oltenia susține că această grevă ar putea avea "consecințe deosebit de grave" asupra funcționării Sistemului Energetic Național, motiv pentru care cere reluarea imediată a activității de producție.
Protestul a început vineri seara la Cariera Jilț Nord, apoi s-a extins sâmbătă la Jilț Sud și apoi la Roșiuța. Potrivit ziarului Pandurul, lista de revendicări este următoarea: îmbunătățirea condițiilor de lucru la locurile de muncă; aprovizionarea cu materiale pentru utilaje, necesare realizării procesului de producție; transportul la locurile de muncă (la intrare și ieșire cu mașinile) și reabilitarea căilor de acces către utilaje; acordarea echipamentului de protecție; plasarea personalului pe locurile de muncă pe funcții și meserii; întreruperea și încetarea abuzurilor asupra personalului muncitor; creșterea salariului pornind de la 4.000 de lei/angajat; plata zilelor de sâmbătă și duminică cu spor de 100%, acordarea voucherelor de vacanță; pensionarea la 53 de ani cu un stagiu de cotizare de 30 de ani.
Condițiile de muncă ale minerilor sunt foarte dificile, scrie Pandurul. Minerii sunt nevoiți să meargă mai mulți kilometri pe jos, până la utilaj, prin noroaie care ajungeau la nivelul cizmei. Faptul că fiecare salariat face munca a doi oameni rezultă dintr-un document al Ministerul Energiei, care estima un deficit de 4.000 de oameni pe zona de producție. „În acest moment, există un deficit de circa 3.100 de salariaţi în activitatea aferentă sectorului minier şi de circa 1.100 salariaţi în activitatea aferentă domeniului energetic”, se arată în documentul citat de Pandurul.
Potrivit acestuia, minerilor li s-a interzis, prin dispoziție scrisă, să mai filmeze și să fotografieze condițiile în care muncesc. Media de vârstă în CE Oltenia este de aproape 50 de ani, iar zilnic 400-500 de oameni sunt în concediu medical, compania având 13.000 de angajați.
Minerii din Complexul Energetic Oltenia, aflați în grevă spontană începând de vineri seara, nu vor să fie reprezentați de liderii sindicali la negocieri, spunând că nu mai au încredere în ei. Liderii sindicali s-au remarcat în ultimii doi ani prin laudele aduse șefilor companiei, dar și prin faptul că și-au angajat copiii în companie, mai precizează Pandurul.