Pe aceeași temă
Tribunalul București a suspendat joi greva STB și a dispus ”reluarea imediată a activității”, potrivit deciziei pronunțate. Sentința Tribunalului este executorie, chiar dacă poate fi atacată cu apel.
Serviciul de Transport București (STB), compania subordonată Primăriei București, a cerut încă de dimineață judecătorilor să suspende greva sindicaliștilor, pe care o consideră ilegală pentru că nu au fost respectați pașii legali. Magistrații au analizat speța în regim de urgență.
Transportul public de suprafață din București a fost paralizat, joi, din cauza unui protest spontan al angajaților STB, care cer măriri de salarii și condiții mai bune de muncă. 1450 de autobuze, troleibuze și tramvaie au rămas în depouri și autobaze, iar directorul STB acuză liderii de sindicat că au interese ascunse și amenință cu plângeri penale.
Primarul Nicușor Dan s-a întâlnit cu reprezentanți ai STB vienri, la prima oră a dimineții, și au discutat timp de patru ore.
Directorul general al STB, Adrian Criț a declarat că angajații își periclitează locul de muncă continuând greva după ce o decizie judecătorească executorie de joi a stabilit că șoferii trebuie să reia activitatea. Primarul a subliniat, de asemenea, că s-a discutat ipoteza întreruperii contractelor de muncă pentru angajații care nu-și respectă contractele individuale de muncă spunând că ”este o opțiune reală”.
„Eu ca persoană nu sunt dorit de liderul sindicalist STB. Eu ca manager am misiunea să eficientizez activitatea și s-a văzut în presiunea pe bugetul Capitalei. Se cheltuiau 100 de milioane de lei, iar acum îi costă doar 75 milioane de lei. Cetățenii trebuie să fie mulțumiți pentru că diferența merge în investiții, dar și în salarii când vom ajunge să fim eficienți.”
„Propun deschiderea negocierilor contractului colectiv de muncă chiar începând cu ziua de luni condiționând faptul că angajații trebuie să intre astăzi pe traseu. Cetățenii nu trebuie să sufere pentru orgoliul unor lideri. Angajații, sindicaliștii beneficiază de toată deschiderea mea.(...) În față am sentința civilă de ieri. E o sentință executorie. Ce își doresc acești lideri? Se gândesc la binele angajaților, al cetățenilor? (...) Care sunt cerințele lor în afară de demisia mea?”
Brigada de Poliție pentru Transportul Public anunță printr-un comunicat transmis vineri că s-a sesizat din oficiu joi, cu privire la declanșarea grevei cu încălcarea condițiilor prevăzute de Legea dialogului social.
„Având în vedere protestul organizat de către angajați ai Societății de Transport București, Direcția Generală de Poliţie a Municipiului București – Brigada de Poliție pentru Transportul Public s-a sesizat din oficiu, ieri, 20 ianuarie, cu privire la săvârșirea infracțiunii de declararea grevei de către organizatori cu încălcarea condițiilor prevăzute de lege (Legea dialogului social – nr 62 din 2011). Cercetările sunt efectuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3. Aceleași aspecte fac obiectul unei plângeri penale transmisă de către Societatea de Transport București către unitatea de parchet menționată, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3”.
„Avem de a face cu o manifestare total irațională. Să nu reiei lucrul în aceste condiții, riscând pierderea contractului de muncă și condamnare penală este o atitudine irațională pe care nu o înțeleg. Am convocat azi la ora 12:00, la sediul Primăriei București, pe șefii de autobaze și depou. 20 de persoane care sunt membri în conducerea instituției STB. Pe de altă parte, mulți sunt membri de sindicat. Nu se pune problema ca într-un stat de drept să nu aplicăm o HJ. Și i-am chemat și ca să înțeleg care sunt acele probleme care trebuie rezolvate. Al treilea lucru pe care vreau să vi-l spun, să îl transmit public, cer PSD să se pronunțe. Noi avem o grevă care paralizează Bucureștiul organizată de un consilier general PSD. Un om care și-a câștigat mandatul pe lista PSD. Cer PSD să se pronunțe pe una din 2 opțiuni: fie susține manifestația, fie retrage sprijinul politic domnului Petrariu care a organizat această grevă. (...) Acest moment și toată situația este o atitudine total iresponsabilă generată de un consilier general. Oamenii din sindicat au fost întrebați, ce vreți? Să-l dați jos pe Criț. Bine, dar de ce? De noi depinde activitatea bucureștenilor, nu poți să faci o ambiție personală”, a declarat vineri primarul general Nicușor Dan.
Sindicalistul STB Valer Ciobănescu a declarat, vineri dimineață, la Digi24:
”Noi nu suntem de acord cu greva (organizația sindicală pe care o reprezintă, n.red.), nici cu demisia domnului director general (…) Dacă mă invită pe cale separată ca organizație, asta s-ar putea discuta, nici muncitorii nu m-au delegat să-i reprezint eu. Ieri am vorbit în baza Floreasca și i-am întrebat ce pretenții au, ca să știu ce îi spun domnului primar dacă mă sună. Și ridicau din umeri, nici eu nu știu ce vor (…) Garantat (toată ziua va dura greva, n.red.). Un parc normal și fluid trebuie să iasă la prima oră, nu așa haotic. Oamenii nu mai sunt apți de a conduce tramvaiele și autobuzele în siguranță, n-au dormit nici azi, nici aseară. Mă aștept să dureze și în weekend pentru că niciodată n-a durat o grevă 2 zile la STB. Sunt de 26 de ani în STB. Mă aștept să dureze și luni. Am observat că domnul director este deschis la dialog, dar din partea sindicatelor nu există dialog. Ne disociem de aceste persoane, așa-ziși lideri (…) Mă aștept la procese, să cheltui bani în instanță”.
Societatea de Transport București (STB) se pregătește să suspende sau chiar să desfacă contractele de muncă ale angajaților care continuă greva declarată ilegală de instanță, au declarat surse din STB pentru Economedia.
Compania are în „stand-by” circa 250 de șoferi noi, cărora le-ar putea da undă verde să intre în trafic, dacă angajații actuali refuză să reia lucrul, în ciuda deciziei instanței, potrivit surselor. Conform informațiilor Economedia, 250 de dosare de angajări de șoferi au depuse în ultimele luni la STB, candidații fiind atrași de salariile oferite. Aceștia au tot ce le trebuie din punct de vedere tehnic și doar așteaptă să se elibereze locuri. „Mai au nevoie doar de 24 de ore de acomodare cu mașinile și pot să iasă în trafic”, ne-au spus sursele.