Grup de lucru în Parlament pentru colaborarea cu asociatiile magistratiilor

M. B. | 18.06.2015

Pe aceeași temă

În Parlament va fi organizat un grup de lucru care să preia din propunerile legislative ale asociațiilor profesionale ale magistraţilor, "fie că vorbim de chestiuni referitoare la statutul magistraţilor, fie că vorbim de probleme legate de ceea ce ar părea să fie mai delicat", a anunțat miercuri preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, după întâlnirea cu reprezentanții AMR (Asociația Magistraților din România).

 

Cele două părți au discutat despre legile "Big Brother",despre care Tăriceanu a explicat: "Un acord politic este întotdeauna binevenit, dar ţinând cont că inclusiv Curtea Constituţională a respins în repetate rânduri legile adoptate în acest domeniu şi că interesul şi al Parlamentului şi al Justiţiei este de a pune pe primul loc drepturile şi libertăţile cetăţeanului, trebuie să privim aceste lucruri cu responsabilitate".

 

Judecătoarea Gabriela Baltag, preşedinta AMR, s-a referit la inechităţile din sistemul judiciar generate de legile date de Parlament, subliniind că, astfel, "procurorii DNA şi DIICOT sunt consideraţi superiori judecătorilor".

 

Inclusiv salarizarea este în favoarea procurorilor, a mai spus Baltag, citată de Agerpres, ei având jumătate în plus față de salariul judecătorilor: "Deci urmărirea penală este superioară judecăţii, (...) e un lucru pe care trebuie să-l sistăm. Trebuie să fim sinceri şi să spunem, asta este realitatea".

 

Gabriela Baltag a mai vorbit despre inechităţile din sistemul judiciar generate de legile date de Parlament, care nu sunt doar salariale, ci şi de promovare: "Noi toţi magistraţii dăm concursuri, dăm examene foarte serioase pentru fiecare moment din viaţa noastră, când dorim să ocupăm o funcţie. În această situaţie, pentru procurorii DNA şi DIICOT există o dispensă, pe condiţii de vechime, şi ne trezim poate că sunt persoane care au câţiva ani şi numai câteva rechizitorii instrumentate şi au ajuns procurori DNA. De la Parchetul de pe lângă Judecătorie, atenţie, direct la Parchetul de pe lângă Înalta Curte".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22