Pe aceeași temă
În Parlament va fi organizat un grup de lucru care să preia din propunerile legislative ale asociațiilor profesionale ale magistraţilor, "fie că vorbim de chestiuni referitoare la statutul magistraţilor, fie că vorbim de probleme legate de ceea ce ar părea să fie mai delicat", a anunțat miercuri preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, după întâlnirea cu reprezentanții AMR (Asociația Magistraților din România).
Cele două părți au discutat despre legile "Big Brother",despre care Tăriceanu a explicat: "Un acord politic este întotdeauna binevenit, dar ţinând cont că inclusiv Curtea Constituţională a respins în repetate rânduri legile adoptate în acest domeniu şi că interesul şi al Parlamentului şi al Justiţiei este de a pune pe primul loc drepturile şi libertăţile cetăţeanului, trebuie să privim aceste lucruri cu responsabilitate".
Judecătoarea Gabriela Baltag, preşedinta AMR, s-a referit la inechităţile din sistemul judiciar generate de legile date de Parlament, subliniind că, astfel, "procurorii DNA şi DIICOT sunt consideraţi superiori judecătorilor".
Inclusiv salarizarea este în favoarea procurorilor, a mai spus Baltag, citată de Agerpres, ei având jumătate în plus față de salariul judecătorilor: "Deci urmărirea penală este superioară judecăţii, (...) e un lucru pe care trebuie să-l sistăm. Trebuie să fim sinceri şi să spunem, asta este realitatea".
Gabriela Baltag a mai vorbit despre inechităţile din sistemul judiciar generate de legile date de Parlament, care nu sunt doar salariale, ci şi de promovare: "Noi toţi magistraţii dăm concursuri, dăm examene foarte serioase pentru fiecare moment din viaţa noastră, când dorim să ocupăm o funcţie. În această situaţie, pentru procurorii DNA şi DIICOT există o dispensă, pe condiţii de vechime, şi ne trezim poate că sunt persoane care au câţiva ani şi numai câteva rechizitorii instrumentate şi au ajuns procurori DNA. De la Parchetul de pe lângă Judecătorie, atenţie, direct la Parchetul de pe lângă Înalta Curte".