Grupul pentru Dialog Social cere desființarea imediată a Institutului Revoluției Române

Redactia | 21.12.2019

Revoluția din 1989 a culminat cu ziua de 21 decembrie, când în București, la Universitate, mii de oameni au manifestat și au luptat cu mâinile goale, față-n față cu Armata, cu Securitatea.

SHARE 16

Pe aceeași temă

Este un moment de vârf al eroismului, după cel de la Timișoara. Această rezistență în jurul „baricadei de la Inter“ a fost determinantă pentru tot ce s-a întâmplat în continuare, mai cu seamă în data de 22 decembrie, în toată România.

Cei care au luat puterea în după-amiaza zilei de 22 decembrie nu au nici o îndreptățire să se numească revoluționari și nu pot revendica această calitate acordată de statul român. Împrejurările istorice de după confiscarea Revoluției au făcut posibilă o anomalie și mai mare: au fost create instituții ale falșilor revoluționari. Una dintre acestea este autointitulatul „Institut al Revoluției Române“, condus de Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu. În prezent, aceștia doi sunt puși sub acuzare de către Parchetul General pentru crime împotriva umanității, petrecute după momentul în care au luat puterea.

În aceste condiții, Grupul pentru Dialog Social cere insistent desființarea acestei instituții-fantomă. Condusă de personaje controversate, suspectate de crime împotriva umanității, legitimitatea sa este nulă, iar existența ei reprezintă o sfidare perpetuă la adresa memoriei noastre. În aceste zile, când comemorăm 30 de ani de la Revoluție, Institutul a dovedit încă o dată că scopurile sale sunt departe de a cinsti memoria celor căzuți atunci.

Cerem Președintelui României, premierului și celorlalte instituții ale statului să facă acest gest de reparație istorică și de reconfigurare esențială a instituțiilor. Este strigător la cer că încă nu există un Muzeu al Revoluției Române, desfășurarea clipă cu clipă a evenimentelor de atunci este încă neclară, munca istoricilor a fost împiedicată permanent tocmai prin existența acestor false configurări instituționale, a căror menire a fost, în toți acești 30 de ani, să ofere legitimitate celor ce nu o au și nu o pot avea.

Comentarii 11

Zaharia Mircea - 12-29-2019

Aveti dreptate domnule Kovach!

Răspunde

emil - 12-25-2019

GDS unde a fost pana acum?

Răspunde

Kovács Zoltán - 12-22-2019

Afară, plouă... Acum 30 de ani, mă uitam la televizor. Acum, mă uit la televizor... Văd, exact același imagini, cu o diferență de 3 x diagonala. În fond, tot aceleași imagini haotice, atunci optimiste și umplute de groază, totodată. Mureau oameni, după 22... Acum, aiurea. Atunci, fumam Carpați fără, cu fum înecăcios, acum Pall Mall double click. Fumul înecăcios vine de afară, unde cineva arde gunoaie și plastic. Deci, în fond, același miros. Au trecut 30 de ani. Au venit și au plecat șleahte de netrebnici, pe alocuri figuri mai luminate, pierdute prin anonimat. Revoluție, devoluție, involuție. Evoluție? Parțial. Doar material, nimic mai mult. Avem carne, multă carne in frigider. Salam cu și fără soia, cafea de vreo 15 feluri, cozi la case de marcat, indigestii de sărbători. O parte din oameni, nu s-a schimbat... Adevărul, nu l-am aflat... Am schimbat prefixe, doar mentalitățile, nu. Aparenta "egalitate în mizerie", s-a contorsionat în cotereală și ciolaniadă. Pe chermeze și sinecuri. Pe aceleași sistem interrelaționar... Pe aceeași lipsă de perspectivă. Pe democrația de a alege între mai mulți incompetenți făr' de soluții. Pe timp și bani irosiți, degeaba. Pe fuga după himere, și regrete inutile a unor vremuri mizere, de mult apuse. Ne-am schimbat hainele. Mașinile. Casele. Serviciile. Excursiile. Pretențiile. Visele. Mentalitățile-nu. A rămas, fumul înecăcios. De oriunde ar veni... Afară, plouă....?

Răspunde

Albiter Alexandru - 12-22-2019

Desigur trebuie desființată această instituție fără nici un rol.

Răspunde

Pop mircea doru - 12-22-2019

De acord

Răspunde

Stefania Natalia Paun - 12-21-2019

Da, sunt de acord cu desfiintarea acestui Institut!! Stiu foarte bine ca pe data de 21 decembrie 1989 la ora pranzului eram in Piata la acel miting al lui Ceausescu, dupa care s-au auzit impuscaturi si ne-am speriat fugind si calcandu-ne in picioare, apoi o mare parte a tineretului printre care si sotul meu au ramas strigand libertate si Jos Comunismul!! Seara tarziu au venit tanchetele si militienii sa ii omoare, restul il stiti foarte bine, insa, atunci cand pe 22 decembrie a venit Iliescu la balcon si a fost strigat de pe lista efectuata de ei, noi oamenii cei de acolo, l-am fluierat si huiduit, poporul nu il dorea pe acest KGB-ist#!!Securisto Comunist!! Tradatori de tara si de neam!!

Răspunde

Arthur Fux - 12-21-2019

Stopati privilegiile tuturor istericiror, tuturor profitorilor care s-au acoperit fraudulos cu certificate de "revolutionar". NU a fost "revolutie". A fost Lovitura de Stat. "Revolutionarii" sunt doar frauda. Victimele - ranitii si mortii - sunt ai Loviturii de Stat nu ai "revolutiei" - si da, merita certificate de victime. Doar aceia care au fost raniti sau omorati. Ceilati merita un sut in cur, ca niste nesimtziti de paraziti profitori.

Răspunde

Cristiana Dumitrescu - 12-21-2019

Cit cinism au aceste subspecii si cit timp i-am lasat sa-si rida de noi , 30 de ani...

Răspunde

Gery - 12-21-2019

La vremea respectiva,cand inca nu exista internet(pentru uz in masa) poate mai sunt care isi amintesc ca "revolutia televizata" a devenit un subiect de analiza pentru unele institutii specializate in masuri active(lovituri de stat,impunerea agentilor de influenta la conducerea tarilor tinta).Dar sa nu complicam lucrurile:un procent semnificativ dintre romani,dorea o viata mai buna,acest deziderat fiind vazut prin schimbarea conducatorilor de atunci(atentie! Inca nu se vorbea de alt sistem social).Pana nu s-a dat ,unda verde',doar Polonia a indraznit sa "lucreze pe fata".Aveau un mare atu in persoana Papei Ioan Paul ll.In Cehoslovacia,de asemenea exista un nucleu respectabil(Vaclav Havel,membru al Chartei 77).La noi,a fost recunoscut ca lieder,Ion Iliescu.Si nu doar de catre nucleul coagulat in jurul evenimentelor.Foarte,foarte multi cetateni l-au admirat si au considerat firesc sa fie conducatorul tarii.Apropos,mai revedeti presa vremii si emisiunile tv arhivate din acei ani.Sa retinem un lucru: nimeni nu a fost ,usa de biserica' din cercurile puterii.Dar ar fi naivitate sa se creada ca puterea odata obtinuta,se va "preda pe tava" altora care se cred mai indreptatiti sa o detina.Oare actualul presedinte al Romaniei ar face acest gest de ,marinimie' daca un grup(partid) ar aduce argumente ca au programe mai eficiente pentru bunastarea tarii?

Răspunde

Dinu Dragomirescu - 12-21-2019

Exista încă de la înființarea institutului un conflict evident de interese la personajele care l-au condus.

Răspunde

Ivănescu Gabriela - 12-21-2019

Orice intituție care are ca scop păstrarea memoriei revoluției române trebuie să se bazeze pe istoria precisă a datelor şi faptelor sacrificiilur umane din zilele revoluției. Cum nu avem un muzeu al Comunismului şi un muzeu al revoluției, nu avem nici o revoluție sau un comunism car să intre la capitolul istorie. Nu avem ce comemora din moment ce revoluția nu s-a încheiat.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22