Guvern: Nu exista nicio umbra de indoiala privind moralitatea ministrului Mircea Dumitru

Dora Vulcan | 04.10.2016

Executivul a lansat marti un mesaj transmis jurnalistilor acreditati la Palatul Victoria prin care isi afirma sprijinul pentru ministrul Educatiei. Mircea Dumitru a fost supus unui atac concertat in doua publicatii centrale, fiind acuzat de colaborare cu fosta Securitate si, mai mult, chiar de politie politica. Atacul a fost lansat la o zi dupa ce a anuntat ca va incepe curatenia la nivelul scolilor doctorale, adevarate afaceri si pepiniere de diplome false pentru clientela PSD.

Pe aceeași temă

 

 

"Integritatea ramane valoarea esentiala la care acest guvern se raporteaza, intelegand prin aceasta ca niciunul dintre ministri nu a colaborat si nu a fost agent al fostei Securitati". In mesajul transmis jurnalistilor si citit de corespondentul Digi 24 la Palatul Victoria se spune ca premierul a discutat cu ministrul Educatiei si ca "nu exista nicio umbra de indoiala privind moralitatea sa". 

 

Cotidianele Adevarul si Evenimentul zilei au scris ca Mircea Dumitru ar fi semnat un angajament cu Securitatea in octombrie 1980, pe cand era student la Facultatea de Filosofie a Universitatii Bucuresti. Sub numele de cod "Negulescu", Mircea Dumitru ar fi dat informatii despre studentii romani si straini.

 

 

 

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, respinge orice fel de acuzaţie că ar fi colaborator al securităţii "în orice formă"

 

 

El a spus intr-o conferinta de presa fulger organizata la minister pe aceasta tema ca nu a semnat niciun angajament cu fosta Securitatea şi că "documentele care sunt prezentate în presă nu au fost produse" de el. El a cerut CNSAS să vină cu un punct de vedere public cu privire la statutul său şi a menţionat că îi va da în judecată "pe cei care au făcut aceste afirmaţii".

 

"Resping orice fel de acuzaţie că aş fi colaborat în orice formă cu fosta securitate. Nu am fost nici membru, nici colaborator, nu am făcut poliţie politică, nu am avut niciodată un contact cu securitatea, nu am semnat niciun angajament. Documentele prezentate în presă nu sunt produse de mine", a spus Mircea Dumitru, citat de News.ro.

 

El a cerut CNSAS "să vină cu un punct de vedere public, clar", cu privire la statutul său.

 

"Ce s-a întâmplat este un fals, o calomnie, o mistificare grosolana, voi acţiona în instanţă pe cei care au făcut aceste afirmaţii defăimătoare la adresa mea în spaţiul public", a mai arătat ministrul Educaţiei.

 

 

 

CNSAS sustine declaratia ministrului

 

 

Fostul preşedinte al CNSAS din perioada în care a fost emisă decizia în cazul lui Mircea Dumitru, Ladislau Csendes, a declarat pentru News.ro că revizuirea unei decizii privind colaborarea cu Securitatea se face ”doar dacă apar elemente noi”, susţinând că membrii consiliului nu dau adeverinţe ”după ureche”. El a precizat că până acum la CNSAS nu a ajuns o solicitare de revizuire în cazul ministrului Educaţiei, Mircea Dumitru, adăugând că membrii instituţiei ar fi trebuit să fie preveniţi despre acest lucru.

 

 

Întrebat în ce condiţii se poate revizui o decizie a CNSAS privind colaborarea cu Securitatea, având în vedere că actualul ministru al Educaţiei are una de necolaborare, din 2007, Ladislau Csendes, care este şi în prezent membru al conducerii CNSAS, a spus că acest lucru este posibil ”doar dacă apar elemente noi”.

 

”Membrii CNSAS nu dau adeverinţe după ureche”, a adăugat Ladislau Csendes.

 

El a precizat că la şedinţa de marţi a CNSAS nu s-a luat în discuţie vreo solicitare care să-l vizeze pe ministrul Mircea Dumitru.

 

De asemenea, Ladislau Csendes a susţinut că membrii CNSAS ar fi trebuit să fie informaţi dinainte despre o solicitare de revizuire a unei decizii privind colaborarea cu Securitatea a lui Mircea Dumitru.

 

El a confirmat că miniştrii din Guvernul Cioloş sunt verificaţi de CNSAS.

 

La rândul său, Claudiu Secaşiu, membru al CNSAS, a declarat pentru News.ro că ministrul Educaţiei face ”obiectul unei noi verificări din oficiu”, fiind vorba despre o ”procedură stabilită prin lege”, având în vedere că Mircea Dumitru are o nouă funcţie.

 

Secaşiu a precizat că ”în teorie este posibil” ca o decizie luată anterior să se modifice.

 

”Persoana (Mircea Dumitru - n.r.) are o adeverinţă din 2007 pe calitatea pe care o deţinea la vremea respectivă, dar care acum face obiectul unei noi verificări din oficiu. Este o îndatorire a instituţiei de a face verificări, o procedură stabilită de lege pentru persoanele care fac obiectul unei verificări din oficiu”, a declarat Claudiu Secaşiu, membru al CNSAS.

 

Întrebat dacă o decizie luată anterior se poate modifica, Claudiu Secaşiu a menţionat că nu este imposibil. ”În teorie este posibil (să se modifice decizia - n.r.). Cred că au fost cazuri”, a mai spus Claudiu Secaşiu.

 

Şi Claudiu Secaşiu a afirmat că sunt verificaţi membrii Guvernului Cioloş, dar că deocamdată nu s-a ajuns la Mircea Dumitru.

 

Ministrul Educaţiei Mircea Dumitru a fost verificat de CNSAS în 2007, la cererea Asociaţiei Civic Media, decizia, publicată şi pe site-ul Universităţii Bucureşti, fiind că acesta "nu a fost agent/colaborator al poliţiei politice comuniste".

 

Decizia nr. 2175/07.08.2007 a fost emisă de CNSAS, la sesizarea "Civic Media" din data de 23.06.2006.

 

 

 

Cine este Mircea Dumitru

 

Prof.univ.dr. Mircea Dumitru a fost rector al Universităţii din Bucureşti în anii 2011-2016, preşedinte al Comisiei de filosofie din CNATDCU, iar din iulie a fost desemnat la conducerea Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice din Cabinetul Cioloş.

 

Este membru al Academiei Române din 2014.

 

În perioada 2011 – 2014 a fost Preşedintele Societăţii Europene de Filosofie Analitică.

 

Mircea Dumitru este doctor în filosofie al Tulane University (New Orleans, Louisiana) din anul 1998 cu o teză despre modalitate şi incompletitudine.

 

Este, de asemenea, doctor în filosofie al Universităţii din Bucureşti, cu o teză despre neo-fregeanism şi neo-russellianism în semantica atribuirii de atitudini propoziţionale şi a referinţei directe.

 

Este specializat în logică filosofică, filosofia limbajului şi metafizica analitică a modalităţii.

 

 

 

CURRICULUM VITAE

 

Date personale 

Nume: Mircea Dumitru Data şi locul naşterii: 14 iulie 1960, Bucureşti

Naţionalitate: român

Stare civilă: căsătorit, doi copii Loc de muncă: Universitatea Bucureşti

Profesia: profesor universitar

Funcţia: Prorector, Universitatea din Bucureşti

 

 

Experienţa academică ştiinţifică

 

2014 – prezent: membru corespondent al Academiei Române 2011 – 2014:  Preşedinte al Societăţii Europene de Filosofie Analitică

2013, iunie: profesor invitat, Universitatea din Helsinki

2012, mai: profesor invitat, curs PhD, Universitatea din Helsinki

2011, mai: profesor invitat, curs PhD, Universitatea din Helsinki

2010, mai: profesor invitat, curs PhD, Universitatea din Helsinki

2009, februarie – martie: profesor invitat, curs MA, Universitatea “Jean Moulin”, Lyon 3, Franţa

2005 – prezent : conducător de doctorat, domeniul Ştiinţe Umaniste, Filosofie

2004 - prezent : profesor universitar, Universitatea Bucureşti, Facultatea de Filosofie, Departamentul de Filosofie Teoretică şi Logică

1999 – 2004: conferenţiar universitar, Universitatea Bucureşti, Facultatea de Filosofie, Catedra de Filosofie Teoretică şi Logică

2001, ianuarie – mai: Adjunct Assistant Professor şi Visiting Scholar, Department of Philosophy, New York University

1998 – 2001: Fellow, New Europe College, Bucureşti

1996 - 1999: lector universitar, Universitatea Bucureşti, Facultatea de Filosofie, Catedra de Filosofie Teoretică şi Logică

1999, septembrie: Visiting Scholar, The Graduate School and University Center of The City University of New York

1999, martie: Visiting Scholar, Department of Philosophy and Religion, The University of Tulsa, Tulsa, Oklahoma, U. S. A.

1994 – 1998: Teaching Assistant, Department of Philosophy, Tulane University, New Orleans, Louisiana, S. U. A.

1993-1994: Fulbright Junior Scholar, Department of Philosophy, Tulane University, New Orleans, Louisiana, S. U. A.

1990 - 1996: asistent universitar, Universitatea Bucureşti, Facultatea de Filosofie, Catedra de Filosofie Teoretică şi Logică 1990: redactor principal II, Editura “Humanitas”, Bucureşti

1988 - 1990: asistent universitar suplinitor, Institutul Politehnic Bucureşti, Catedra de Filosofie

1987 – 1988: profesor – instructor, Casa Pionierilor, Buftea, sectorul agricol Ilfov

1985 – 1987: profesor stagiar, Şcoala generală nr. 241, Lipia – Gruiu, sectorul agricol Ilfov.

 

 

 

Experienţă academică administrativă

 

2016, iulie: Ministru, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice

2016, iulie suspendat : Preşedinte al Comisiei de Filosofie a CNATDCU; membru al CNATDCU

2015, decembrie – 2016, iulie suspendat : Rector, Universitatea din Bucureşti 2011, decembrie –

2015, decembrie : Rector, Universitatea din Bucureşti

2012 - 2016 : membru CNATDCU

2010 - 2012: Preşedinte, Panelul nr. 5, Ştiinţe umaniste şi Arte, CNATDCU

2008 - 2011: prorector, Universitatea din Bucureşti 2008: şef de catedră, Catedra de Filosofie Teoretică şi Logică, Facultatea de Filosofie, Universitatea din Bucureşti

2005 - 2011 : membru în Comisia de Filosofie pentru concursuri didactice a CNATDCU

2004 – 2008: decan, Facultatea de Filosofie, Universitatea Bucureşti

2000 – 2004: decan, Facultatea de Filosofie, Universitatea Bucureşti

1999 – 2000: prodecan, Facultatea de Filosofie, Universitatea din Bucureşti Studii

1998, mai: Ph.D. Tulane University, New Orleans, Louisiana, S. U. A. Titlul dizertaţiei doctorale – On Incompleteness in Modal Logic. An Account Through Second-Order Logic, conducător ştiinţific Profesor Dr. Graeme Forbes

1998, iulie: Doctor în Filosofie, Universitatea Bucureşti. Titlul tezei de doctorat – Lois crede că … . Neo-fregeanism şi neo-russellianism în semantica atribuirii de atitudini propoziţionale şi a referinţei directe, conducător ştiinţific Prof. Dr. Ştefan Georgescu

1994 - 1998: doctorand, Tulane University, New Orleans, Louisiana, S. U. A.

1989 – 1998: doctorand, Universitatea din Bucureşti 1985, iulie: Lucrare de Diplomă, Facultatea de Filosofie, Universitatea Bucureşti Titlul tezei de licenţă – Dinamica cunoaşterii ştiinţifice. O abordare metaepistemologică, conducător ştiinţific Prof. Dr. Mircea Flonta, membru corespondent al Academiei Române

1980 – 1985: student, Facultatea de Istorie-Filosofie, secţia Filosofie-Istorie, Universitatea din Bucureşti 1979, iulie: Diploma de Bacalaureat, Liceul de muzică nr. 1, Bucureşti

1972 – 1979: elev, Liceul de Muzică nr. 1, Bucureşti 1967 – 1972: elev, Liceul de Muzică şi Arte Plastice, Craiova Granturi şi burse

2010 – 2011: manager de proiect, Grant post-doctoral, “Ştiinţe socio-politice”

2008 – 2011: Grant POS-DRU – Şcoli doctorale în România. Coordonator pentru domeniul ştiinţelor sociale şi umaniste

2007 – 2010, membru în echipa de cercetare a grantului Idei II – Raţionalitate în spaţiul public, director de grant Profesor Dr. Romulus Brâncoveanu

2006, membru în echipa de cercetare a IHPST-CNRS, Franţa – Logique et langage, Modelisation logique, director de grant Profesor Dr. Gabriel Sandu

2003-2005, director de Grant CNCSIS, “Concepte, reprezentare, conţinut mental. Teme în fundamentele filosofice ale ştiinţelor cognitive”

 2004, februarie - iulie: NECLINK fellowship, New Europe College, Institute for Advanced Study, Bucureşti

2003, februarie - iulie: NECLINK fellowship, New Europe College, Institute for Advanced Study, Bucureşti 2001, ianuarie – mai: grant al Băncii Mondiale

1998 – 2001: RELINK fellowship, New Europe College, Institute for Advanced Study, Bucureşti 1994 - 1998: bursă doctorală, Tulane University, New Orleans, Louisiana, S.U.A.

1993 - 1994: bursă Fulbright, Tulane University, New Orleans, Louisiana, S.U.A.

1991: bursă Institutul Goethe, Düsseldorf, Germany Premii, distincţii, medalii Premiul “Mircea Florian” al Academiei Române,

 2001, pentru lucrarea Modalitate şi incompletitudine. Logica modală ca logică de ordin superior, cu un cuvânt înainte de Profesor Dr. Graeme Forbes, Tulane University, New Orleans, S. U. A. şi o postfaţă de Profesor Dr. Melvin Fitting, City University of New York, Editura ‘Paideia’, Bucuresti, 2001 

Ordinul Bernardo O’Higgins, în grad de Mare Ofiţer, conferit de Preşedintele Republicii Chile, iulie 2005

 

Limbi străine cunoscute

Engleză: citit – foarte bine; vorbit – foarte bine; scris – foarte bine.

Franceză: citit – bine; vorbit – mediu; scris – mediu.

Germană: citit – mediu.

 

 

Afilieri profesionale

 

Membru corespondent al Academiei Române, din 26 sept. 2014

Preşedinte al European Society for Analytic Philosophy, 2011-2014

Membru în comitetul de organizare (de program) al The 8th European Congress of Analytic Philosophy, Universitatea din Bucureşti, 28 august – 2 septembrie 2014

Membru în comitetul de organizare (de program) al The 7th European Congress of Analytic Philosophy, Universitatea din Milano, septembrie 2011

Membru în comitetul de organizare (de program) al The 22nd World Congress for Philosophy, Universitatea Naţională Seul, Seul, Coreea de Sud, 30 iulie – 5 august, 2008; moderator al secţiunii Filosofia ştiinţelor cognitive

Membru în comitetul de organizare (de program) al The 6th European Congress of Analytic Philosophy, Jagellonian University, Institute of Philosophy, 21 – 26 august, 2008, Cracovia, Polonia; moderator al unei conferinţe a profesorului Gabriel Sandu

Preşedinte al Asociaţiei Române de Filosofie Analitică, 2011 - prezent

Membru al Advanced Reasoning Forum, 1999 - prezent

Membru in Institute International de Philosophie, Paris, 2009 - prezent

Membru în board-ul ştiinţific al New Europe College, 2002 – 2008

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22