Pe aceeași temă
Daca nu va tine cont de recomandarile Comitetului National pentru Supraveghere Macroprudentiala, Guvernul isi va asuma responsabilitatea pentru deciziile luate, a atras atentia guvernatorul Bancii Nationale.
La finalul lunii iulie, aparea informatia potrivit careia guvernatorul BNR Mugur Isărescu va conduce o nouă structură care se va numi Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială si care va face analize si va oferi recomandari factorilor de decizie in privinta stabilitatii financiare a țării.
Noua autoritate va fi formata din nouă membri: cinci de la Banca Naţională, doi de la Autoritatea de Supraveghere Financiară şi doi de la Guvern.
Astazi, Mugur Isarescu a tinut sa explice anumite aspecte cu privire la noul comitet.
“Este vorba de un comitet, oameni care au date. BNR are date, MFP are date, se discută pe cifre, se evaluează riscurile. (...)
Ce înseamnă evaluarea riscurilor? Se observă fenomenele externe, interne, se evaluează riscurile, se pornește de la o realitate: că sâmburele unei crize financiare pleacă chiar din anii de succes, că asta se uită! Gena crizei pleacă din anul de succes. De exemplu, anul acesta este unul de succes", a transmit guvernatorul BNR, citat de Agerpres.
El a tinut sa atraga atentia ca Executivul va ignora pe propria raspundere viitoarele decizii de politica economica.
"Guvernul și-a asumat un risc (dacă nu ia măsurile recomandate — n. r.) și are toată responsabilitatea politică și nu mai poate să spună că nu a fost avertizat de BNR sau de altcineva. Și țara va avea de suferit, dacă riscul se adeverește", a continuat Isarescu.
Pentru oficialul de la Banca Centrala, orice inactiune poate duce la o noua criza economica.
“De câte ori trebuie să dăm cu capul într-un perete ca să vedem că e tare? Macrostabilitatea nu este o toană a BNR sau un pretext ca să ne aflăm și noi în treabă. Este baza pe care se poate construi durabil bunăstarea. Orice creștere de nivel de trai fără macrostabilitate este efemeră.
Și nu doar atât... când faci ajustarea, duce la nedreptăți îngrozitoare. Trebuie să tai în carne vie. Ar fi culmea să nu fi învățat nimic din criza din 2007 — 2008", a mai spus guvernatorul Bancii Nationale.
Astfel de comitete, mai arata Isarescu, nu sunt percepute drept anti-constitutionale in cele 24 de state membre ale UE unde functioneaza asemenea organisme de mai bine de patru ani.
"Funcționează la nivelul Uniunii de patru ani și ceva. Noi am mai informat despre acest lucru, nu este o noutate, nicăieri nu este un atac la Constituție, nicăieri nu este o dictatură sau un supraguvern. Este o instituție nouă după criza din 2008, care funcționează foarte bine.
Din 28 de state, 24 au deja o astfel de structură. Nici nu sunt comitete, ci sunt în structura băncii centrale și nu vorbește nimeni de dictatură. Noi suntem printre ultimele patru țări care nu au un astfel de comitet, deși avem recomandarea de mai mulți ani", a concluzionat Isarescu.