Guvernele Ponta, bilant la 3 ani: 13 ministri cu probleme penale

Mariana Bechir | 16.03.2015

Pe aceeași temă

 

Știrea privind urmărirea penală pentru fapte de corupție a ministrului Finanțelor din România, Darius Vâlcov, face deja înconjurul lumii. El nu este însă primul membru al guvernelor Victor Ponta care are probleme penale.

În cei trei ani scurși de când a venit la putere primul Cabinet Ponta, 13 miniștri au avut probleme pentru fapte comise în timpul mandatului sau anterior, iar câțiva dintre ei au fost arestați preventiv sau chiar condamnați.

 

Darius Vâlcov

 

Ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, este acuzat de DNA că ar fi primit mită de aproximativ două milioane de euro pentru a aranja, pe vremea când era primar la Slatina, câștigarea unor licitații pentru contracte publice.

 

Parte din acești bani, aproximativ 1,4 milioane de euro au fost acordați cash, direct fostului primar.

 

Vâlcov și-a dat demisia duminică seara, după ce presa a publicat mai multe stenograme din acest dosar, dezvăluind că o parte din mită i-ar fi fost înmânată la pungă, în cimitir.

 

Daniel Chițoiu, imunitate în dosarul ASF

 

Vâlcov nu este singurul ministru de finanțe din guvernele Ponta acuzat de fapte de corupție. Înaintea acestuia, Daniel Chițoiu a avut probleme, însă procuorii anticorupție nu l-au putut pune sub urmărire penală, deoarece Parlamentul a refuzat să-I ridice imunitatea.

Chițoiu era suspectat de fapte de corupție făptuite în calitatea de ministru, de aceea a fost nevoie de avizul camerei parlamentare din care face parte, potrivit Legii privind răspunderea ministerială.

 

DNA a cerut, la 25 februarie 2014, urmărirea penală a ministrului Finanțelor, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat, în perioada în care avea calitatea de ministru al Finanţelor Publice.

 

În dosarul ASF, Chiţoiu este acuzat că ar fi iniţiat adoptarea unei ordonanţe de urgenţă al cărei scop exclusiv era sprijinirea grupului infracţional constituit pentru a favoriza interesele Carpatica Asig, în lipsa unei urgenţe reale şi cu eludarea procedurii prealabile reglementate de Hotărârea Guvernului nr. 561/2009.

 

Pe 11 martie, Camera Deputaților a respins cererea DNA, cu 248 de voturi “împotrivă” și 108 “pentru”.

 

Dosarul a fost trimis pe 24 februarie anul acesta, cu Radu Rușanu (fost președinte ASF) și Ilie Carabulea (patronul Carpatica) în stare de arest.

 

Printre inculpați se numără și soția fostului ministru, Laura Elena Chițoiu, fostă directoare în ASF, acuzată de constituirea unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu contra intereselor publice contra intereselor publice, care a avut ca urmare obţinerea pentru sine sau pentru altul a unui folos necuvenit. Ea este judecată în stare de  libertate.

 

Ioan Mang a fost ministru o săptămână

 

Ioan Mang  și-a dat demisia din funcție după numai o săptămână pe postul de ministru al Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului în primul Guvern Ponta, din cauza acuzațiilor de plagiat.

 

În septembrie 2012,  Consiliul Naţional de Etică (CNE) a stabilit că Mang a plagiat în mai multe articole ştiinţifice.

 

Corneliu Dobrițoiu așteaptă sentința

 

Procurorii DNA au cerut pentru fostul ministru al Apărării Corneliu Dobrițoiu șapte ani de închisoare, în dosarul Case penrtu generali.

 

Sentința Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost amânată pentru 18 martie.

 

În dosar, mai mulți generali ai MApN sunt acuzați că au cumpărat ilegal locuințe de serviciu ale Armatei, ei având deja alte proprietăți imobiliare.

 

Ecaterina Andronescu și Dan Nica - Microsoft

 

Cei doi, foști miniștri ai Educației, respectiv Comunicațiilor, apar în marele dosar Microsoft. Andronescu a fost pusă sub urmărire penală, după ce în noiembrie anul trecut a rămas fără imunitatea parlamentară.

 

Pentru Nica, devenit în  mai 2014 eurodeputat, DNA a trimis la Parlamentul European cererea pentru urmărirea penală, dar ridicarea imunității nu în cazul său nu s-a discutat încă.

 

Ovidiu Silaghi

 

Procurorii anticorupție l-au acuzat de fapte de corupție pe fostul ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi, încă din decembrie 2013.

 

El apărea în dosarul omului de afaceri Nelu Iordache, dar nu a putut fi urmărit penal fiindcă a devenit europarlamentar.

 

Paul Dobre, scăpat în dosarul Referendumului din 2012

 

Victor Paul Dobre, fost ministru de Interne, urma să fie cercetat în Dosarulreferendumului din 2012 pentru suspendarea președintelui, deoarece i-a cerut şefului de la Direcţia de Evidenţă a Populaţiei să revină asupra cifrei alegătorilor înscrişi pe listele electorale permanente şi a trimis o adresă către Curtea Constituţională.

 

Camera Deputaților a refuzat însă ridicarea imunității.

 

Liviu Dragnea, încă ministru

 

În același dosar al refrendumului este trimis în judecată Liviu Dragnea, care în iulie 2012 nu era minsitru, astfel încât nu a putut fi pus sub acuzare fără aprobarea Parlamentului.

 

Dragnea este ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației.

 

 

Relu Fenechiu, 5 ani cu executare

 

Fenechiu și-a dat demisia din funcția de ministru al transporturilor abia pe 12 iulie 2013, atunci când Înalta Curte l-a condamnat la condamnat la cinci ani închisoare cu executare în dosarul transformatorul.

 

Condamnarea definitivă, din ianuarie 2014, a confirmat pedeapsa inițială, iar Fenechiu execută acum pedeapsa la penitenciarul din iași, alături de fratele saău, Lucian Fenechiu, condamnat îna celași dosar.

 

Cristian David, arestat preventiv

 

Fost ministru delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David se află în arest preventiv pentru fapte săvârșite în 2008, când era minsitru al Internelor în Cabinetul Călin Popescu Tăriceanu.

 

El este acuzat că a luat mită 500.000 de euro pentru a interveni la prefectul de Buzău în favoarea unei persoane care ceruse restituirea unui teren.

 

Varujan Vosganian, supraviețuitorul

 

Vosganian a supraviețuit, în februarie anul acesta, și celui de-al doilea vot în Senat pentru ridicarea imunității.

 

Vosganian, care ulterior și-a dat demisia din PNL, va rămâne în istorie prin patetismul pledoariei din fața colegilor săi senatori:

 

"Nu există niciun element nou. Niciunul dintre ceilalţi colegi senatori, jur pe sfânta Cruce, nu au contestat această declaraţie cât am stat eu, 40 de minute audiat în Comisia juridică, şi dacă doriţi puteţi să aduceţi Biblia şi am să vă rog să faceţi acelaşi lucru şi cu toţi colegii mei senatori din Comisia juridică. Vă rog, înaintea votului final fiecare coleg din Comisia juridică să vină aici, şi cu mâna pe Biblie şi pe Constituţie să jure dacă în prezenţa mea şi la întrebarea mea vreunul dintre ei a spus ceva de indicii noi. Iar cei care au spus că nu sunt indicii noi să spună dacă au avut sau nu astfel de indicii", a spus Vosganian, pe care DIICOT nu-l poate pune sub urmărire penală în dosarul gazelor naturale ieftine, în care mai sunt inculpați Ioan Niculae și Adriean Videanu.

 

 Dan Șova, doua dosare 

 

Senatorul este urmărit penal, din octombrie 2014, pentru trafic de influență într-un dosar al lui Viorel Hrebenciuc.

 

„Pentru a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului (care fusese condamnat nedefinitiv în primă instanță pentru luare de mită, la pedeapsa închisorii) și pentru a evita ca o eventuală condamnare a lui Viorel Hrebenciuc să fie pusă în executare, Viorel Hrebenciuc i-a cerut colegului său de partid Dan Șova să îl asigure că va fi adoptată o lege de amnistie și grațiere, solicitare pe care colegul său de partid a acceptat-o”, a explicat DNA.

 

În schimbul acestei legi, Hrebenciuc promitea să-l ajute pe Șova să preia conducerea PSD după ce Ponta avea să devină președintele României.

 

În al doilea dosar, în care DNA cere arestarea senatorului, Șova este acuzat din cauza contractelor de asistență juridică de la CE Turceni și CE Rovinari, derulate în perioada 2007 - 2010.

 

DNA a cerut săptămâna trecută arestarea preventivă a lui Șova, fost ministru al Transporturilor și al Marilor Proiecte, în guvernele Ponta.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22