Pe aceeași temă
Decizia a fost luată printr-o Hotărâre inclusă în pachetul legislativ pentru organizarea și desfășurarea alegerilor locale, adoptat în ședința de Guvern de miercuri.
“Stabilirea datei de 5 iunie a avut în vedere prevederile legale potrivit cărora data alegerilor se stabilește prin Hotărâre de Guvern cu cel puțin 75 de zile înaintea votării și permite consilierilor locali, județeni și primarilor aleși în scrutinul electoral anterior să își încheie mandatele obținute pentru o perioadă de patru ani”, precizează Executivul.
În cazul în care vor fi constatate situații de balotaj sau fraude electorale, un nou tur de scrutin e programat pentru 19 Iunie. Guvernul a alocat o sumă de aproximativ 350 de milioane de lei din bugetul de stat pentru organizarea alegerilor locale.
“În suma alocată de la bugetul de stat sunt incluse şi fondurile necesare pentru plata indemnizațiilor membrilor birourilor electorale de circumscripţie, ale birourilor electorale ale secţiilor de votare şi ale aparatului tehnic auxiliar al acestora”, mai transmite Palatul Victoria.
Sunt avute În vedere și costurile pentru implementarea Sistemului Informatic pentru monitorizarea prezenței la vot și prevenirea votului ilegal. Executivul a adoptat, totodată, calendarul acțiunilor pentru perioada electorală:
“Astfel, până la 26 martie vor fi desemnați judecătorii din Biroul Electoral Central, urmând ca până la 27 martie să fie ales președintele BEC și locțiitorul acestuia. Începând cu 11 aprilie 2016 până pe 26 aprilie vor putea fi depuse candidaturile pentru consiliile locale, consiliile județene și primari. După perioada în care pot fi depuse contestațiile, data de 4 mai este termenul pentru rămânerea definitivă a candidaturilor. Campania electorală va începe pe 6 mai, cu 30 de zile înaintea alegerilor, și se va încheia pe 4 iunie, ora 7.00”. Votul va începe la ora 7:00 și se va termina la ora 21.00.