Pe aceeași temă
Guvernul investește în calitatea serviciilor sociale oferite persoanelor vulnerabile
După cinci ani de înghețare a valorii standardelor de cost pentru serviciile sociale, Guvernul a aprobat astăzi actualizarea acestora pentru toate categoriile vulnerabile de beneficiari: copii, adulți cu dizabilități, persoane vârstnice îngrijite în instituții sau la domiciliu și victime ale violenței domestice.
Inițiată de Autoritatea Națională Pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA), Hotărârea aprobată astăzi stabilește valoarea reală a costurilor de îngrijire, supraveghere, întreținere, asistență, abilitare și reabilitare a tuturor categoriilor vulnerabile din serviciile sociale.
Creștere între 44% și 98%
Procentual, actualizarea cheltuielilor pe diferitele tipuri de servicii înregistrează o creștere care variază între 44% și 98%.
Astfel, valoarea cheltuielilor pentru copiii cu dizabilități din casele de tip familial, a crescut de la 33.955 de lei pe an la 65.119 lei pe an.
La copiii fără dizabilități din casele de tip familial, valoarea cheltuielilor a crescut de la 25.955 lei pe an, la 42.410 lei pe an.
Pentru adulții cu dizabilități găzduiți în Centrele de Îngrijire și Asistență (CIA), valoarea cheltuielilor a crescut de la 33.828 lei pe an la 66.852 lei pe an.
În ceea ce privește valoare cheltuielilor cu persoanele vârstnice dependente, îngrijite în servicii rezidențiale, aceasta a crescut de la 23.784 lei pe an, la 50.554 lei pe an.
De asemenea, noile standarde de cost includ o serie de elemente de noutate, care contribuie la creșterea calității serviciilor sociale furnizate:
Stabilirea valorii cheltuielilor aferente echipelor mobile care oferă servicii de abilitare și reabilitare la domiciliu copiilor cu dizabilități,
Diferențierea valorii cheltuielilor efectuate pentru adulții cu dizabilități pe tipuri de locuințe protejate, în funcție de gradul de autonomie al acestora,
Diferențierea valorii cheltuielilor efectuate în serviciile rezidențiale pentru vârstnici, în funcție de gradul de dependență al acestora,
Crearea cadrului legal necesar pentru stimularea externalizării serviciilor sociale către furnizorii privați de servicii sociale acreditați.
Impactul financiar al acestor măsuri este de 607.172.000 lei.
Ultima modificare a standardelor minime de cost a avut loc în anul 2015, prin Hotărârea de Guvern nr. 978 privind aprobarea standardelor minime de cost pentru serviciile sociale și a nivelului venitului lunar pe membru de familie în baza căruia se stabilește contribuția lunară de întreținere datorată de către susținătorii legali ai persoanelor vârstnice din centrele rezidențiale.
ANDPDCA este condusă din 2019 de Maria Turza, premiată în 2016 de Ambasada SUA pentru curaj, pentru activitatea sa în sprijinul copiilor cu dizabilități.
"Am o experienţă de aproximativ 10 ani în PR guvernamental şi Afaceri Europene şi mi-am început cariera într-o organizaţie non-guvernamentală dedicată protecţei şi promovării drepturilor omului şi, în special, a refugiaţilor. Prin natura activităţilor desfăşurate în aceşti ani, expertiza mea acoperă o arie destul de largă, care variază de la comunicare publică, comunicare politică, managemet de proiect, cooperare internaţională, afaceri europene şi, nu în ultimul rând, drepturile omului. Activitatea pe care o desfăşor în prezent în cadrul CEDCD este o provocare personală şi profesională, ale cărei motivaţii se regăsesc dincolo de o simplă opţiune de carieră şi pentru aceasta voi încerca să utilizez la potenţial maxim resursele şi experienţa dobândite în toţi aceşti ani", spunea Maria Turza la vremea respectivă.
Maria Mădălina Turza, are de 42 de ani, este preşedinta Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi.
Ea este mama unei fetiţe cu sindrom Down, activistă pentru drepturile omului şi voluntar pentru drepturile copiilor cu dizabilităţi de mai bine de 10 ani.
Este licenţiată în Ştiinţe Politice la Universitatea din Bucureşti, are un Master în Politici de Educaţie Incluzivă şi Psihopedagogie Incluzivă la Universitatea din Minnesota, SUA, studii postuniversitare în Drept Internaţional Umanitar, precum şi o serie de cursuri de specializare în domeniul dreptului persoanelor cu dizabilităţi, al instituţiilor şi legislaţiei europene privind combaterea discriminării,
O măsură administrativă trecută prin filtrul sufletului. În spatele oficialului este omul
Maria Turza a făcut o postarea pe pagina sa de Facebook în care și-a exprimat mâhnirea față de cei care au reacționat negativ la măsura propusă de ea, amintindu-le contestatarilor acesteia că cei pentru care a decis majorarea ajutorului social sunt copii și bătrâni ai nimănui.
Ca mamă a unui copil cu sindrom Down ea a spus că ceea ce sfâșie un părinte al unui copil cu dizabilități este groaza că după dispariția sa fizică copilul său va rămâne al nimănui, neiubit, neprotejat.
Postarea integrală a Mariei Turza:
Mă încăpățânez să cred că părinții copiilor/adulților cu dizabilități sunt OAMENI BUNI.
Pentru că eu așa i-am cunoscut și pentru că așa îi stiu.
Tot despre ei, adică despre noi, mai știu că suntem obosiți, neînțeleși și de mult prea mult timp nesprijiniți.
Mai știu că frustrarea și durerea poate naște venin sau, depinde de adâncimea fiecăruia, poate naște dăruire și empatie.
Scriu rândurile acestea pentru că am văzut situații în care ajutorul pentru o viață mai bună a copiilor și adulților cu dizabilități ai nimănui din centrele statului naște ură și venin.
"De ce pentru copiii statului?" Este o întrebare la care refuz să răspund.
La fel cum refuz să cred că în liniștea inimii unui părinte de orice fel se poate naște o astfel de întrebare.
Aleg să cred că este doar durere și neînțelegere grabnic revărsată față de o măsură de normalitate luată cu asumare, într-o perioadă extrem de grea pentru țara noastră, prin Hotărâre de Guvern, care aduce la realitate cheltuielile pentru serviciile sociale din centrele de copii și adulți cu dizabilități, vârstnici, victime ale violenței, dar și pentru serviciile din comunitate.
Adică pentru cei din familii.
---
Mai știți acel gând comun nouă părinților de copii cu dizabilități: ce se va întâmpla cu copilul meu după ce eu nu voi mai fi?
ȘI la întrebarea asta răspunde măsura luată astăzi de Guvern.
Adică la copiii și adulții nimănui. DIN CENTRE.
Asta în cazul în care chiar avem nevoie de argumentul acesta pentru că nu ne putem bucura și de puțin MAI BINELE ALTUIA.