Pe aceeași temă
Folosindu-se de o hartă Google pentru localizarea autorităților contractante, utilizatorul poate afla detalii despre contractul respectiv, precum valoarea contractului, numele companiei care a primit contractul, dar și celelalte contracte primite de compania respectivă de la orice autoritate publică din București.
Mai mult, utilizatorul are la dispoziție un buton de “justifică”, iar la 300 de cereri de justificare, Inițiativa România vrea să ceară mai multe informații autorității contractante despre contractul în cauză, în baza legii de acces la informații de interes public.
În primă fază, aplicația e compatibilă doar cu sistemul de operare Android și are acoperire numai pentru București. Aplicația le-a adus celor de la Inițiativa România recunoaștere publică, după ce Guvernul a decis să premieze acțiunea.
Comunicatul Inițiativei România:
“Inițiativa România a primit astăzi un premiu din partea Guvernului României pentru dezvoltarea unei aplicații de mobil Android, care își propune, într-o primă fază, să pună la dispoziția cetățeanului aflat pe suprafața municipiului București date, în format mobil, despre achizițiile publice directe făcute de autorități contractante din București.
Inițiativa România a participat la și a câștigat concursul de aplicații pe date deschise din domeniile Achiziții publice și Sănătate, organizat de Guvern în cadrul celui de-al doilea Plan de acțiune pentru promovarea guvernării deschise - Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă (OGP).
Aplicația câștigătoare a Premiilor OGP 2016 a fost dezvoltată de echipa IT a mișcării civice Inițiativa România, formată din Claudiu Ghioc - aplicație Android, Mihai Ciorobea - server, baza de date, Cristian Bălulescu - hosting, prelucrare date și Elena Ghioc - prelucrare date, design. Ideea a aparținut luiCristian Tăbăcaru (Mișcarea Uniți Realizăm – partener IR) și lui Mircea Șerdin, membru fondator IR. Au mai contribuit Olivia Vereha, Ramona Văleanu, Alexandra Rusu și Mihai Polițeanu.
Aplicația Harta Banilor Publici destinată în primă fază telefoanelor cu sistem de operare Android își propune să pună la dispoziția cetățeanului aflat pe suprafața municipiului București date, în format mobil, despre achizițiile publice directe făcute de autorități contractante din București.
Aplicația utilizează o hartă Google cu pin-uri de localizare a autorităților contractante din perioada analizată. Utilizatorul poate folosi funcția de geolocație a telefonului pentru a afla ce contracte a atribuit în mod direct o autoritate contractantă aflată în raza sa de interes.
Alte informații puse la dispoziție prin intermediul aplicației mobile sunt: valoarea contractului atribuit de autoritatea contractantă și numele companiei căreia a fost atribuit contractul. În plus, o dată ajuns pe detaliile contractului (numele companiei care a primit achiziția, valoarea totală a contractului, data contractului), utilizatorul poate accesa și toate celelalte contracte primite de o companie de la orice autoritate contractantă din București, în perioada analizată.
Utilizatorul are la dispoziție un buton de „justifică”. Echipa Inițiativa România își propune ca la 300 de cereri de justificare per contract atribuit să ceară mai multe informații (lipsesc informații despre valoarea per produs/serviciu/element din contract) autorității contractante despre contractul în cauză, în baza legii 544/2011 de acces la informații de interes public.
Aplicația pilot pentru telefoanele Android poate fi descărcată de aici:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.initiativaromania.hartabanilorpublici
Metodologie proiect pilot – Harta banilor publici:
· 333747 achiziții directe în T3 2015;
· Din 333747, 16494 conțin “București” sau “sector” în numele autorității contractante;
· Din cele 16494, am selectat primele 727 în ordinea în care erau in CSV-ul inițial.
Aplicația va fi dezvoltată în perioada următoare astfel:
1. Aplicația va oferi informații despre toate achizițiile directe ale autorităților publice din București din anul 2015;
2. Aplicația va fi optimizată și pentru acces de pe PC-uri și, ulterior, de pe telefoane IOS.
Vom cere autorităților publice să publice în format complet privind achizițiile publice pe care le realizează.
Inițiativa România este o mișcare civică având ca misiune promovarea interacțiunii deschise și participative între instituțiile statului și cetățeni, dar și identificarea și promovarea unei noi clase politice care să reprezinte competent și integru interesele alegătorilor”.